Θύμα… του ΟΟΣΑ και το μεσσηνιακό ελαιόλαδο

Θύμα… του ΟΟΣΑ και το μεσσηνιακό ελαιόλαδο

Ως το «πιο πρόσφατο θύμα της κρίσης» στην Ελλάδα χαρακτηρίζει το ελαιόλαδο το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες σε ανταπόκριση που μετέδωσε. Σε αυτή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην υπόδειξη του ΟΟΣΑ να επιτραπεί η κυκλοφορία μειγμάτων ελαιολάδου και σπορέλαιων.
Αναλυτικότερα στην ανταπόκριση του Ασοσιέιτεντ Πρες αναφέρονται τα εξής: «Το χρησιμοποιούσαν για περιποίηση οι αθλητές των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και παραμένει σήμερα βασικό συστατικό της σύγχρονης ελληνικής διατροφής. Κι όμως, το ελαιόλαδο μπορεί να αποτελέσει το πιο πρόσφατο θύμα της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης στη χώρα.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης συμβουλεύει την Ελλάδα να επιτρέψει την πώληση ελαιολάδου αναμειγμένου με φθηνότερα φυτικά έλαια, ώστε να διευκολυνθεί η αγορά του. Η σύσταση αυτή αποτελεί μέρος μόνο από σειρά υποδείξεων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ώστε να βγει η Ελλάδα από την ύφεση μέσα στο 2014.
Κι αν οι περισσότεροι εστιάζουν στο θέμα της επιμήκυνσης στη διάρκεια ζωής του γάλακτος, το οποίο είναι απτό και… καθημερινό, ξεσηκώνοντας σωρεία αντιδράσεων από υπουργούς, κτηνοτρόφους, φορείς, κόμματα, συνεταιρισμούς και πολλές άλλες πλευρές, παρατηρώντας κανείς τις οδηγίες από τον ΟΟΣΑ βλέπει πως κι άλλα προϊόντα μπαίνουν στο στόχαστρο, με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Ένα από αυτά είναι και το κατά καιρούς χαρακτηρισμένο ως εθνικό προϊόν, το ελαιόλαδο, το οποίο, αν ισχύσουν οι προσταγές του ΟΟΣΑ, θα μπορεί ελεύθερα να αναμειγνύεται με άλλα έλαια και να πωλείται εν συνεχεία στο εμπόριο. Έτσι, πιστεύουν στον ΟΟΣΑ, ο καταναλωτής θα τρώει φτηνό λάδι, χωρίς φυσικά να γίνεται λόγος για ποιότητα. Μια ποιότητα για την οποία μάχονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, αλλά και οι οργανώσεις τους, και την οποία χρυσοπληρώνουν στο εξωτερικό οι καταναλωτές. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τις ιδιόμορφες όσο και όμορφες συσκευασίες ελαιολάδου που κυκλοφορούν σε αγορές της Κίνας, της Αγγλίας, της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης και οι οποίες διαφημίζουν τη χώρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: Προβάλλοντας την ποιότητα. Αυτό δεν είναι, άλλωστε, το βασικό σλόγκαν και το βασικό concept στις πιο πολλές διαφημίσεις αγροτικών προϊόντων; Έχουν αναρωτηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, άραγε, τι θα “πουλά” η χώρα μας στο εξωτερικό, εφόσον περάσουν οι δυσμενείς και για τον ίδιο τον παραγωγό αυτές ρυθμίσεις;».
 
Το παράδειγμα του ελαιολάδου
Ανατρέχοντας στο διαδίκτυο διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Η μεγαλύτερη τιμή που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην ελληνική αγορά ελαιολάδου δεν είναι άλλη από αυτή που απολαμβάνουν οι ελαιοπαραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ελαιώνα” στους Γαργαλιάνους.
Η επιτυχία έγκειται στο ότι οι πιστοποιημένοι ελαιοπαραγωγοί έχουν καταφέρει μέσα από την ποιότητα να βάζουν στην τσέπη τους 2,85 ευρώ το κιλό! Η διαφορά αυτή των 0,35 και 0,50 λεπτών σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα δεν είναι τυχαία, αφού από την αρχή της περυσινής ελαιοκομικής περιόδου κατάφεραν να πωλούν από 2,80 έως 2,90 ευρώ/κιλό, δηλαδή 20 λεπτά πάνω από τις μέσες τιμές που διαμορφώθηκαν σε άλλες ελαιοκομικές περιοχές την περίοδο εκείνη.
Οι υψηλές τιμές που έχουν καταφέρει οφείλονται στην ποιότητα του ελαιολάδου με βάση τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, με την οξύτητα να κυμαίνεται από 0,22 έως 0,33 βαθμούς, στηριζόμενοι στην εφαρμογή του Συστήματος Ορθής Καλλιεργητικής Πρακτικής και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.
Οι διακόσιοι αγρότες των Γαργαλιάνων, μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις της νέας εποχής και στηριζόμενοι στην εφαρμογή του Συστήματος Ορθής Καλλιεργητικής Πρακτικής και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, έχουν δημιουργήσει ένα νέο πρωτοποριακό συνεταιρισμό, Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ Α.Σ. “Ελαιώνας”, καταφέρνοντας – από το 2004 που ίδρυσαν το συνεταιρισμό τους- να πετυχαίνουν την παραγωγή ενός επιλεγμένου εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ανώτερης ποιότητας και ασφάλειας!
Αν η ιστορία αυτή των συνεταιρισμένων αγροτών δε λέει και πολλά σε όσους δεν ασχολούνται με τα αγροτικά καθημερινά, στους ίδιους τους αγρότες λέει πολλά για τη σημασία της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων».

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης 
*Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ