Μελέτη με επείγοντα έργα για το Νέδοντα στο Περιφερειακό
Της Βίκυς Βετουλάκη
Ο φόβος να έρθουν αντιμέτωποι με τραγικές καταστροφές, όπως αυτές που είδαμε πρόσφατα σε Ρόδο και Άργος, και με δεδομένο ότι στις 11 Νοεμβρίου η Καλαμάτα γλίτωσε στο παρά πέντε, με μικρές σχετικά πληγές, οδήγησε, όπως φαίνεται, τους αρμοδίους δύο ημέρες μετά (τη στιγμή που είχε ξεχαστεί εδώ και 2,5 χρόνια) να προωθούν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα στο Νέδοντα.
Η μελέτη προβλέπει έργα από τη γέφυρα στο δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης, καθ’ όλο το μήκος του ποταμού μέσα στον ιστό της πόλης, έως τις εκβολές. Από τα βασικά έργα που προβλέπονται είναι η ενίσχυση των υποστυλωμάτων, η διευθέτηση της κοίτης, καθώς και η κατεδάφιση και ανακατασκευή της γέφυρας στην οδό Ιατροπούλου.
Πάντως, στην εισήγησή του για τη ΜΠΕ το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας παρατηρεί σημαντικές ελλείψεις στη μελέτη.
Τα προβλεπόμενα έργα
Η μελέτη του έργου προβλέπει εργασίες σε μήκος 3,2 χλμ. και συγκεκριμένα στο τμήμα από τη γέφυρα στο δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης έως τις εκβολές του Νέδοντα. Στόχος των έργων είναι η βελτίωση της παροχευτικότητας του στεγασμένου τμήματος, η βελτίωση – αποκατάσταση της υφιστάμενης κοιτόστρωσης του ποταμού εντός των ορίων του σχεδίου πόλης και η ανακατασκευή της γέφυρας στην Ιατροπούλου.
Σύμφωνα με την ΜΠΕ:
-Προτείνεται η κατασκευή τοιχίων μεταξύ των υποστυλωμάτων του κλειστού τμήματος του ποταμού Νέδοντα και συγκεκριμένα στο τμήμα μεταξύ της γέφυρας οδού Κικλίς έως τη γέφυρα της 23ης Μαρτίου, συνολικού μήκους 238 μέτρων. Πρόκειται για το τμήμα του ποταμού στο οποίο σε παλαιότερη διευθέτηση κατασκευάστηκε κλειστή ορθογωνική διατομή, η οποία διαθέτει ενδιάμεσα υποστυλώματα διαστάσεων σε δύο παράλληλες σειρές. Τα υποστυλώματα αυτά δημιουργούν ανάσχεση στη ροή των πλημμυρικών παροχών. Με την προτεινόμενη κατασκευή τοιχίων μεταξύ των υποστυλωμάτων υπολογίζεται ότι θα υπερδιπλασιασθεί η διοχετευτικότητα του τμήματος. Η κατασκευή των τοιχίων θα γίνει με τσιμεντόπλινθους που θα επενδυθούν με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα.
-Προτείνεται ανακατασκευή της γέφυρας στην Ιατροπούλου με την κατεδάφισή της και την ανακατασκευή της από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η υφιστάμενη διαθέτει μεσόβαθρο, που προκαλεί στένωση της διατομής. Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση η διοχετευτικότητα θα αυξηθεί περίπου στο διπλάσιο.
-Προτείνεται η συντήρηση της υφιστάμενης κοιτόστρωσης μήκους περίπου 3,2 χιλιομέτρων (τόσο στο στεγασμένο όσο και στο ανοικτό τμήμα του ποταμού). Η υφιστάμενη κοιτόστρωση, με την πάροδο των ετών και λόγω των φερτών υλικών, έχει διαβρωθεί, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ρήγματα πλάτους περίπου 30 εκ.
Παρατηρήσεις
Για τη συγκεκριμένη Μελέτη το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας παρατηρεί:
-Δε γίνεται αναλυτική τεχνική περιγραφή του συνόλου των προτεινόμενων εργασιών και δεν παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά της νέας γέφυρας στην Ιατροπούλου.
-Δεν περιγράφονται στο σύνολό τους και αναλυτικά οι εκτιμώμενες επιπτώσεις από τις εργασίες κατασκευής των συγκεκριμένων έργων.
-Η παροχετευτικότητα των έργων, μετά τις παρεμβάσεις που προτείνονται, υπολείπεται της εκτιμώμενης παροχής πλημμύρας για περίοδο επαναφοράς τα 50 έτη.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι για την ολοκληρωμένη πλημμυρική προστασία
της περιοχής θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση των υδρολογικών στοιχείων για την εκτίμηση της πλημμυρικής παροχής και, πέραν των όσων προβλέπονται από την ΜΠΕ, να εξετασθεί η πραγματοποίηση των κατάλληλων παρεμβάσεων σε επίπεδο λεκάνης απορροής του ποταμού Νέδοντα, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη διαχείριση των απορροών στα ανάντη των συγκεκριμένων έργων διευθέτησης, στην κατεύθυνση της πρόληψης εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων.
Τέλος, σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια λειτουργίας του έργου πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση, κατά τους θερινούς μήνες, σωστή συντήρηση και επιθεώρηση της κοίτης, των πρανών και των τεχνικών, καθώς και καθαρισμός των φερτών υλικών, ώστε να διατηρηθεί η ασφαλής λειτουργικότητα του έργου, καθώς και έκτακτες επιθεωρήσεις έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις.