Πρώτη ανάβαση στο χιονισμένο Ταΰγετο για τη φετινή χειμερινή περίοδο (φωτογραφίες)


 
Το πρώτο χιόνι…
 

 
Της Εύας Πράσινου
 
30 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο, ώρα 6.30 μ.μ. Αναχωρούμε από Καλαμάτα για κορυφή Ταϋγέτου, εγώ, ο κ. Μανώλης, ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας και ο κ. Αργύρης. Στο σάκο μου έχω μόνο τα απαραίτητα, πορτοκάλια, νερό και λίγο τσουρέκι μού φάνηκαν αρκετά, μιας και η απόφαση για τη διαδρομή πάρθηκε την τελευταία στιγμή. Φτάσαμε στο καταφύγιο Ταϋγέτου γύρω στις 9.30 μ.μ. έχοντας παρέα μας τη βροχή και την ομίχλη σχεδόν σε όλη τη διαδρομή.
Ντυμένη σαν κρεμμύδι και φορώντας γάντια και σκούφο ξεκίνησα το στήσιμο της σκηνής μου, μιας και το κρύο ήταν τσουχτερό. Η ιδέα να μπω στο sleepingbag μου όλο και με γοήτευε, καθώς το κρύο και η βροχή δυνάμωναν συνεχώς.
 
1 Δεκέμβρη, ώρα 7.30 π.μ. Έχοντας καλά ντυθεί και με όλο μου τον ενθουσιασμό, παρέα με τους υπόλοιπους, ξεκινήσαμε την ανάβαση για την κορυφή του Ταϋγέτου. Να πω ότι για φέτος το χειμώνα ήμασταν εμείς που πατήσαμε… το πρώτο χιόνι. Όλα φαίνονταν εύκολα, αλλά ο καιρός και, κυρίως, ο αέρας έκαναν δύσκολη τη διαδρομή, με τη βοήθεια όμως των έμπειρων μελών του Ορειβατικού, Μανώλη και Κώστα, φτάσαμε, επιτέλους, στην κατάλευκη κορυφή του Ταϋγέτου. Δεν είχαμε πολλή ώρα στη διάθεσή μας λόγω καιρικών συνθηκών, οπότε και κατηφορίσαμε γρήγορα γρήγορα προς το καταφύγιο για στεγνά και καθαρά ρούχα.
Κατά τη διάρκεια της κατάβασης υπήρχε άφθονο γέλιο από όλους μας. Οι πτώσεις αρκετές, αλλά και αστείες ταυτόχρονα.
Τελικά, με το να είσαι μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου, όχι μόνο περνάς ωραία στη φύση, αλλά και μαθαίνεις πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για την ομορφιά του τόπου μας. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Μανώλη, τον Κώστα και τον κ. Αργύρη για τις όμορφες στιγμές στον Ταΰγετο. Πάντα ψηλά σε όλους!
 
 
Εξόρμηση στο Λυκόδημο
Στο Λυκόδημο θα γίνει η επόμενη εξόρμηση του Ορειβατικού: «Μερικές εικόνες είναι τόσο οικείες και έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να τις θεωρούμε αυτονόητες και να μη ασχολούμαστε καθόλου μαζί τους. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Λυκόδημος, ένα βουνό του οποίου η εικόνα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Καλαμάτα. Όταν βγεις στην παραλία και κοιτάξεις στα δεξιά, θα τον δεις να οριοθετεί τον ορίζοντα στη δυτική πλευρά του Μεσσηνιακού κόλπου, ακριβώς πάνω από το Πεταλίδι και τους Χράνους. Πόσοι, όμως, από εμάς τον έχουν επισκεφτεί, έχουν περπατήσει στις πλαγιές του ή έχουν γνωρίσει τις ομορφιές του;
Στην περιοχή αυτή της Μεσσηνίας θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή την ερχόμενη Κυριακή 8 Δεκεμβρίου. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 8.00 το πρωί από τα γραφεία μας.
Βαθμός δυσκολίας: 1
Ώρες πορείας: 5-6
Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία μας (μετά τις 9.00 κάθε βράδυ, τηλ. 27210 97733) και στο τηλ. 6930761266».