Φραντζέσκα Νανοπούλου “Η Καλαματιανή πολιτικός μηχανικός στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας”

Φραντζέσκα Νανοπούλου “Η Καλαματιανή πολιτικός μηχανικός στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας”

Από τη Σεούλ μεταφερόμαστε σήμερα στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου και συναντούμε την Καλαματιανή πολιτικό μηχανικό Φραντζέσκα Νανοπούλου.
Μετρώντας σχεδόν δύο χρόνια παραμονής στο εξωτερικό, μας μιλά για τη ζωή της εκεί:

-Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Βρίσκομαι στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Μ. Βρετανία από το Μάρτιο του 2012. Μετά από εξάμηνη πρακτική και ένα μάστερ για ένα χρόνο στο Σέφιλντ, είμαι τώρα στο Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου βρήκα δουλειά πριν από ένα μήνα. Η απόφαση να φύγω δεν ήταν δύσκολη, δεδομένου ότι το αρχικό πλάνο ήταν να έρθω για τρίμηνη πρακτική στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Όσο ο καιρός περνούσε, τόσο και προσαρμοζόμουν καλύτερα και πήρα την απόφαση να κάνω αιτήσεις για δουλειά. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο ότι ήμουν στη χώρα ενάμιση χρόνο πριν ξεκινήσω να δουλεύω, οπότε η μετάβαση ήταν σταδιακή.

-Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Δε δυσκολεύτηκα πολύ, παρότι ξεκίνησα να κάνω αιτήσεις αρκετά καθυστερημένα, μετά το τέλος του μάστερ. Στάθηκα τυχερή και τώρα ξεκίνησα να δουλεύω.

-Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Στη χώρα που είμαι, αν και στη δουλειά οι περισσότεροι είναι Ιρλανδοί, παρατηρώ ότι ένα άτομο που έχει τα προσόντα θα πετύχει ανεξαρτήτως καταγωγής. Συγκεκριμένα, οι Ιρλανδοί είναι φιλικοί και ευγενικοί και δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους Έλληνες.

-Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Η έννοια της κουλτούρας είναι πολύπλοκη, γι’ αυτό και απλά θα πω ότι η ζωή στην Ιρλανδία είναι διαφορετική, υπάρχει οργάνωση σε όλους τους τομείς, αλλά συγχρόνως οι Ιρλανδοί είναι ανοικτοί άνθρωποι και κοντά στα δικά μας δεδομένα, οπότε σε καθημερινή συναναστροφή δεν αισθάνομαι ξένη.

-Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Το Belfast City Hall, το Titanic Belfast Museum, και να κάνει βόλτα στο ποτάμι και το λιμάνι.

-Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Ο ωραίος καιρός και οι ομορφιές της πόλης, ο ελληνικός τρόπος ζωής γενικά.

-Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Φυσικά και υπάρχει. Μου λείπει η Ελλάδα και θα ήθελα, όταν θα αποκομίσω την εμπειρία που θέλω, να γυρίσω και να κάνω αυτό που μου αρέσει πραγματικότητα.

Λίγα λόγια για την Φραντζέσκα 
Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στην Καλαμάτα. Πήγα σχολείο στην Καλαμάτα και ύστερα σπούδασα πολιτικός μηχανικός στην Πάτρα, από όπου και αποφοίτησα το 2012. Το ίδιο έτος πήγα στο Σέφιλντ στην Αγγλία για πρακτική 6 μηνών στο Πανεπιστήμιο, όπου και συνέχισα να μένω κάνοντας ένα μεταπτυχιακό μέχρι το Σεπτέμβρη του 2013. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκα στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου και εργάζομαι σε μια τεχνική εταιρεία.