Έχουν γίνει έλεγχοι αντισεισμικής θωράκισης στα δημόσια κτήρια της Καλαμάτας

Έχουν γίνει έλεγχοι αντισεισμικής θωράκισης στα δημόσια κτήρια της Καλαμάτας

Έχουν γίνει έλεγχοι κατά τη δημοτική αρχή

Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με αφορμή τις δύο τελευταίες δονήσεις

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Το πρώτο ερώτημα, μετά από κάθε σεισμική δόνηση, είναι σαφές και επίκαιρο: η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα σεισμό; Προφανώς, σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, το ερώτημα αυτό είναι υψίστης σημασίας.
Οι καταστροφικοί, κυρίως, σεισμοί καταμαρτυρούν την πληθώρα των επιπτώσεων και την απίστευτη αναποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν οι θεσμοί ως προς τον αντισεισμικό έλεγχο και, κυρίως, την υιοθέτηση «Αντισεισμικής Συλλογικής Συνείδησης».
Άλλωστε, στο πλαίσιο του «Ξενοκράτη» οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι καλούνται μεταξύ άλλων:
1. Να μεριμνούν για την εξασφάλιση της αναγκαίας οργάνωσης και υποδομής των υπηρεσιών τους, προκειμένου να είναι ικανές για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων πολιτικής προστασίας και να συντάσσουν προς τούτο σχετικά μνημόνια ενεργειών.
2. Να συντονίζουν και να επιβλέπουν τα μέτρα για την πρόληψη, την ετοιμότητα, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση των καταστροφών.
3. Να καθορίζουν χώρους υποδοχής πληγέντων και να μεριμνούν για την ανάπτυξη υποδομών στους χώρους αυτούς ικανούς για τη διαβίωση των εκεί διαμενόντων.
Για να αποδώσει το σχέδιο «Ξενοκράτης» στην αντιμετώπιση των συνεπειών ενός πιθανού σεισμού, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι Δήμοι να πραγματοποιήσουν «ασκήσεις σεισμού». Πρόσφατη έρευνα για την Αττική έδειξε ότι από τους 85 Δήμους του νομού, μόνο τρεις έχουν πραγματοποιήσει τέτοιες ασκήσεις.
Το θέμα συζητήθηκε και στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, μετά την ερώτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ν. Διασάκου, με αφορμή τις δύο πρόσφατες σεισμικές δονήσεις.
Τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρ. Ριζάς όσο και ο δήμαρχος Παν. Νίκας διαβεβαίωσαν ότι στα περισσότερα δημόσια κτήρια του Δήμου ο πρωτοβάθμιος έλεγχος έδειξε ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, μια και αυτά έχουν κτιστεί με το νέο αντισεισμικό κανονισμό.
Από εκεί και πέρα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Δήμος συνέταξε 58 πρωτόκολλα, τα οποία έχουν ήδη σταλεί στον ΟΑΣΠ και αναμένονται οι παρατηρήσεις του οργανισμού.