Κόμματα και συνδυασμοί αποφασίζουν μέσα στον Ιανουάριο
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Φτωχότερη, αποδυναμωμένη και απαξιωμένη βρίσκει το 2014 την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το θεσμό που ως πιο κοντά στον πολίτη έχει προσπαθήσει να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τις συνέπειες της κρίσης.
Το 2014 βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση φτωχότερη σε πόρους, αφού οι άνευ προηγουμένου περικοπές στα οικονομικά της έχουν ξεπεράσει το 60% και έχουν οδηγήσει τους Δήμους σε αδιέξοδο. Είναι φανερό ότι στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει με τον τρόπο αυτό το κοινωνικό πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή οι δομές κοινωνικής πολιτικής, αθλητισμού και πολιτισμού, οι οποίες έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζονται σαν πολυτέλεια.
Αποδυναμωμένη υποδέχεται το νέο έτος η Αυτοδιοίκηση από πολύτιμο προσωπικό, καθώς αποτελεί τη βασική δεξαμενή της διαθεσιμότητας – απολύσεων εργαζομένων για να καλυφθούν οι μνημονιακές υποχρεώσεις.
Και τέλος, απαξιωμένη για άλλη μια χρονιά βρίσκεται η Αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση, η οποία, με συνεχείς επιθέσεις σε βάρος της και θέτοντάς τη υπό «επιτήρηση» με το «Παρατηρητήριο», -που προβλέπει υποχρεωτικό πρόγραμμα «εξυγίανσης» με υποχρεωτική αύξηση δημοτικών τελών και φόρων στους Δήμους με αποκλίσεις άνω του 10% στην υλοποίηση των προϋπολογισμών τους για δύο συνεχόμενα τρίμηνα- πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια του θεσμού.
Πέντε μήνες, λοιπόν, πριν από τις εκλογές του Μαΐου οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι μεγάλες και τώρα θα φανεί ποιοι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης και πώς θα μπορέσουν να υπερασπιστούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο της ρόλο και να βρεθούν στο πλευρό μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται αλλά αντιστέκεται.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ
Παρά το δυσμενές περιβάλλον βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι σχεδιασμοί των κομμάτων εν όψει εκλογών του Μαΐου.
Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των υποψηφίων που θα δώσουν τη μάχη στις Περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους είναι η Νέα Δημοκρατία. Ήδη «έχει κλειδώσει» ο μεγαλύτερος αριθμός των υποψηφίων και μέσα στον Ιανουάριο θα αρχίσει η ανακοίνωση των ονομάτων από τους ίδιους τους υποψηφίους. Για πρώτη φορά, η Ν.Δ. δε θα εκδώσει λίστα «χρισμάτων», αλλά θα δώσει το «πράσινο φως» στα στελέχη με τα οποία έχει έρθει σε επαφή να δημοσιοποιήσουν την απόφασή τους να μπουν στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Όπως λένε στη λεωφόρο Συγγρού, σε πολιτικό επίπεδο, τα γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι μπορεί να «χτυπήσουν» επτά περιφέρειες, καθώς τα μηνύματα που έχουν είναι ότι στις δημοτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές τα πρόσωπα «μετρούν» πολύ περισσότερο από τις κομματικές ταμπέλες.
Στην Πελοπόννησο, αν και την υποψηφιότητα του εν ενεργεία περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη υποστηρίζουν γαλάζια στελέχη και οι «κρυφές» δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει ισχυρό προβάδισμα, η Ν.Δ. προσανατολίζεται σε πρόσωπα όπως η βουλευτής Φεβρωνία Πατριανάκου, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρώην βουλευτής Γρηγόρης Αποστολάκος, ο νυν δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας, ενώ δεν αποκλείεται τη στήριξη να πάρει πρόσωπο από το χώρο της αγοράς.
Στη διάρκεια του Ιανουαρίου αναμένεται να συνεδριάσει, μετά από αρκετές αναβολές, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει αποφάσεις σχετικά με τις υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η γενική κατεύθυνση είναι ότι θα δώσουν τη μάχη σε Δήμους και Περιφέρειες με συμβολική σημασία κεντρικά πολιτικά στελέχη. Επιδίωξη είναι να συγκεραστούν δύο απόψεις: να αποτυπωθεί στα ψηφοδέλτια η αυτοδιοικητική πρόταση, αλλά και η πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου τα ονόματα που ακούγονται είναι του νυν επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», Νίκου Πατσαρίνου, αλλά και των βουλευτών Μεσσηνίας, Θανάση Πετράκου και Αργολίδας, Δημήτρης Κοδέλα.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 ήταν ένας θρίαμβος για το ΠΑΣΟΚ που κέρδισε οκτώ από τις δεκατρείς Περιφέρειες. Τα πράγματα άλλαξαν δραματικά από τότε και τα μηνύματα που φτάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι πολλοί από τους υποψηφίους του 2010 τώρα επιχειρούν να εμφανιστούν ως ανεξάρτητοι, για να μην τους παρασύρει η δημοσκοπική κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει προαναγγείλει εκλογές χωρίς χρίσματα και αυτή είναι η ασφαλέστερη δυνατή λύση για το κόμμα του, που βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε σχέση με τις ευρωεκλογές.
Ο Πέτρος Τατούλης είχε εκλεγεί το 2010 με χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθεί το ίδιο έργο, εφόσον δεν κάνει ανάλογη επιλογή η Ν.Δ. Σε κάποιες δημοσκοπήσεις έχει μετρηθεί ο Δημήτρης Ρέππας, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του πρώην βουλευτή Δημήτρη Κουσελά.
Για τη Χρυσή Αυγή, οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν από την αρχή η μητέρα των μαχών. Ο Η. Κασιδιάρης είχε φωνάξει πως «σε λίγο καιρό θα ελέγχουμε τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας«. Και στο παρασκήνιο γίνονταν συζητήσεις της Χρυσής Αυγής με πρώην υπουργούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Ν.Δ., όπως επίσης με στελέχη του ΛΑΟΣ, προκειμένου να κατέβουν ως υποψήφιοι. Μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα τα πράγματα άλλαξαν και η πολιτική δυναμική συναρτάται πλέον με τις εξελίξεις στο δικαστικό πεδίο. Ωστόσο, οι φιλοδοξίες της Χρυσής Αυγής παραμένουν ισχυρές.
Αντιμνημονιακό χαρακτήρα δίνουν οι ΑΝΕΛ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο κόμμα του Πάνου Καμμένου γίνονται διεργασίες στο παρασκήνιο, ώστε να υποστηριχθούν υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ σε Δήμους της περιφέρειας. Πάντως, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» μάλλον θα στηρίξουν πρόσωπα- κατά περίσταση- εξετάζοντας το προφίλ υποψηφίων με «λαϊκό αντιμνημονιακό χαρακτήρα».
Ωστόσο, η πορεία των ΑΝΕΛ προς την κάλπη του Μαΐου βρίσκει εσωκομματικές αντιδράσεις, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι οι βουλευτές που ζητούν αυτόνομες υποψηφιότητες, για να μην μπει το κόμμα κάτω από την ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη ΔΗΜΑΡ η στρατηγική θα είναι και πάλι η υποστήριξη υποψηφιοτήτων που εμφανίζονται ως προοδευτικές και όχι ως κομματικές. Το κρίσιμο για την Αγ. Κωνσταντίνου είναι τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ στο δεύτερο γύρο, εφόσον αναμετρηθούν υποψήφιοι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί από εκεί μπορεί να γίνει ένα πρώτο βήμα συνεργασίας με την Κουμουνδούρου, το οποίο θεωρείται από αρκετές πλευρές ως προδιαγεγραμμένο.
Τέλος, για το ΚΚΕ τα πράγματα αναμένεται να έχουν ξεκαθαρίσει μέσα στον Ιανουάριο και η απόφαση είναι να υποστηριχτούν συνδυασμοί και υποψήφιοι με κομματικά χαρακτηριστικά.
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Στο Δήμο Καλαμάτας ο νυν δήμαρχος Παν. Νίκας- εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα είναι και πάλι υποψήφιος, ενώ το ίδιο έχει δηλώσει και ο Ν. Φωτέας. Το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» αναμένεται να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες, ενώ ο Θόδωρος Μπρεδήμας θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Τέλος, να σημειώσουμε ότι – όπως είχε γράψει το «Θάρρος» προ ημερών- ακούγεται και πάλι έντονα η υποψηφιότητα του Βασίλη Κοσμόπουλου. Μάλιστα, ήδη έχουν ξεκινήσει διεργασίες και συναντήσεις επ’ αυτού.
Στο Δήμο Μεσσήνης ο Στάθης Αναστασόπουλος ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα, ενώ ερωτηματικό είναι η στάση που θα κρατήσει ο βουλευτής Δ. Σαμπαζιώτης.
Στο Δήμο Πύλου- Νέστορος ο νυν δήμαρχος Δ. Καφαντάρης θα είναι και πάλι υποψήφιος, ενώ υπάρχουν διεργασίες και από τους άλλους χώρους.
Στο Δήμο Οιχαλίας φέρονται ως ενδιαφερόμενοι ο Φ. Μπάμης, η Ε. Αλειφέρη, αλλά και ο Σ. Παναγιωτόπουλος, ενώ αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι μετρούν τις δυνάμεις τους.
Ο Δήμος Τριφυλίας παραμένει ερωτηματικό, αν και ο Κ. Κόλλιας δήλωσε πρόσφατα στο “Θ” ότι θ είναι και πάλι υποψήφιος ενώ τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα στο Δήμο Δυτικής Μάνης. Πάντως, ο Δ. Γιαννημάρας φέρεται να διεκδικεί και πάλι μια νέα θητεία, ενώ, και ο Π. Μπασάκος, μέσω του “Θ”, δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος.