Παγώνουν οι δόσεις στα πυρόπληκτα δάνεια!


«Ανάσα» σε επιχειρήσεις
και επαγγελματίες

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Και μια ευχάριστη είδηση, μπροστά στον ορυμαγδό των χαρατσιών που πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες αυτές τις ημέρες. Την αναστολή οφειλόμενων δόσεων του έτους 2013 και του 2014 δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που είχαν λάβει κρατικές εγγυήσεις για τα δάνεια προς πυρόπληκτους, από το 2007 και μετά.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αξιοποίησαν τη δυνατότητα κρατικής εγγυοδοσίας και θέτει ως προϋπόθεση την καταβολή μόνο των τόκων, ώστε να μην υπάρξει ζήτημα παραβίασης του κοινοτικού δικαίου περί κρατικών ενισχύσεων και των κανόνων του ανταγωνισμού και να μην εγερθεί ζήτημα παράνομης αύξησης της κρατικής εγγύησης.
Το θέμα συζητήθηκε χθες στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Μαρκόπουλου, ο οποίος μετέφερε στην κυβέρνηση αίτημα των επιμελητηρίων να λάβει το υπουργείο Οικονομικών μέτρα, διότι υπάρχει ουσιαστική αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν μετά τη λήξη της κρατικής εγγυοδοσίας και να δώσει διετή παράταση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι, λόγω των περιορισμών που τίθενται από τις διατάξεις του κοινοτικού δικαίου περί κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού, όσο και του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, δεν είναι δυνατή στην παρούσα φάση και για τα προσεχή έτη η παράταση της χρονικής διάρκειας των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
«Μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση θα οδηγούσε σε επαύξηση της ήδη ανειλημμένης μεγάλης εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου» είπε ο κ. Σταϊκούρας. Αποκάλυψε, ωστόσο, ότι δεδομένης της ύφεσης και της δυσκολίας των επιχειρήσεων, «δρομολογείται, σε όσους δανειολήπτες το επιθυμούν, να τύχουν αναστολής τυχόν οφειλόμενων δόσεων του έτους 2013, καθώς και των δόσεων του τρέχοντος έτους στο επόμενο έτος, με μόνη υποχρέωση από μέρους τους την καταβολή των τόκων, ώστε να μην αυξηθεί το ύψος της παρεχόμενης από το δημόσιο εγγύησης».
Απώτερος στόχος είναι να δοθεί μια προσωρινή ελάφρυνση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί με την εγγύηση του Δημοσίου, για να συνεχιστεί η λειτουργία τους, ώστε απαλλαγμένες από την υποχρέωση καταβολής του χρεολυσίου αυτών των δόσεων, να εκμεταλλευτούν το κλίμα σταθεροποίησης που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τον περαιτέρω εξορθολογισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, ώστε να μη γίνεται κατάχρησή του. Η προαναγγελία τροποποιήσεων στο θεσμικό πλαίσιο για τις κρατικές εγγυήσεις γίνεται σε μια περίοδο που αποκαλύπτονται φαινόμενα εκμετάλλευσης του νόμου. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2013 έγινε ένα σημαντικό βήμα με την ψήφιση νόμου που ορίζει ότι μόνο αρμόδιο να εισηγείται την παροχής νέας εγγύησης του ελληνικού δημοσίου είναι το Συμβούλιο Διαχείρισης και Αξιολόγησης της εγγυητικής ευθύνης του ελληνικού Δημοσίου. Το Σώμα αυτό είναι και αρμόδιο για την τροποποίηση των όρων και των προϋποθέσεων υπό τις οποίες παρασχέθηκε η εγγύηση του Δημοσίου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε Σώμα και ορίστηκαν τα μέλη του.
Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 είχε δοθεί με δύο τρόπους. Με επιδότηση επιτοκίου και με την παροχή της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου σε δάνεια που μπορούσαν να λάβουν οι πληγέντες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας, η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου παρασχέθηκε σε 8.868 επαγγελματίες και επιχειρήσεις και το συνολικό ύψος είναι λίγο κάτω από 1 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κατερίνα Βλαχοδήμου