Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία πήρε το 21,55% των ψήφων. Λίγο ψηλότερα, 23,87%, ήταν το ποσοστό του στο Δήμο Καλαμάτας.
Με δεδομένο ότι ένας αριθμός τοπικών κομματικών στελεχών θεωρούν ότι η δυναμική του στο μεσοδιάστημα έχει ανέβει ακόμα περισσότερο, πιστεύουν ότι στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου ο υποψήφιος δήμαρχος για τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα πρέπει να έχει περισσότερο κομματικά χαρακτηριστικά. Κι αυτό, γιατί πιστεύουν ότι, σε συνεργασία και με κάποιες άλλες δυνάμεις, μπορούν να κερδίσουν, έστω και στο δεύτερο γύρο, το παιχνίδι των εκλογών, κάτι που, αν συμβεί, θα έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία στο νομό, εν όψει και των ευρωεκλογών, ακόμη και των εθνικών εκλογών.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και απόψεις που θέλουν ένα σχήμα με περισσότερο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, με μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στην τοπική κοινωνία, «μαγιά» και «πρόκριμα» ίσως για ένα ακροατήριο που θα φτάσει μέχρι και την κάλπη των εθνικών εκλογών. Θεωρούν ότι και η ίδια η τοπική κοινωνία δε θέλει πλέον στενούς κομματικούς κορσέδες στις δημοτικές εκλογές, αφού από τη φύση τους έχουν παραπάνω από ένα χαρακτηριστικά.
Αυτή την περίοδο στη Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται ένας «πόλεμος θέσεων» για το ποια τάση θα επικρατήσει. Μέχρι το επόμενο 20ήμερο θα γνωρίζουμε, κατά πάσα πιθανότητα, ποιος θα είναι ο «εκλεκτός», αλλά και ο χαρακτήρας που θέλει να δώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σ’ αυτές τις εκλογές.
Πάντως, το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τους υποψηφίους του στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εξέδωσε ανακοίνωση. Όπως επισημαίνεται, τα μέλη του τμήματος, «σύμφωνα με τη φιλοσοφία και του κόμματος, ούτε παρεμβαίνουν ούτε, πολύ περισσότερο, ευνοούν τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο. Σέβονται απόλυτα τις διαδικασίες των τοπικών οργανώσεων και την αυτονομία των δημοτικών κινήσεων».
Εκτός των άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Είναι προφανές ότι, σύμφωνα με τη φιλοσοφία και του κόμματος, τα μέλη μας ούτε παρεμβαίνουν ούτε, πολύ περισσότερο, ευνοούν τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο. Σέβονται απόλυτα τις διαδικασίες των τοπικών οργανώσεων και την αυτονομία των δημοτικών κινήσεων».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη