Σε εξέλιξη έρευνα για συνταγογραφήσεις στην Πυλία

Σε εξέλιξη έρευνα για συνταγογραφήσεις στην Πυλία

ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΓΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟ «Θ»
 
Σε εξέλιξη η έρευνα για τους γιατρούς του ΕΣΥ που συνταγογραφούσαν σε φαρμακείο της Κορινθίας
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από την Ασφάλεια Καλαμάτας η προκαταρκτική έρευνα του εισαγγελέα Καλαμάτας για τους δύο γιατρούς του ΕΣΥ από την Πυλία που περιλαμβάνονται σε πόρισμα ελέγχου επιθεωρητών του ΟΓΑ για φαρμακείο σε περιοχή του Δήμου Κορινθίων, καθώς φαίνεται να εμπλέκονται σε μη σύννομες συνταγογραφήσεις.
Την υπόθεση είχε παρουσιάσει αναλυτικά από το Μάρτιο το «Θάρρος», αποκαλύπτοντας το πόρισμα των επιθεωρητών και συγκεκριμένα περιστατικά που αποδίδονται στους δύο Μεσσήνιους γιατρούς. Μάλιστα, για τον έναν γιατρό εκκρεμεί και παλαιότερη έρευνα.
 
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις
Μεικτό κλιμάκιο, με επικεφαλής το διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, έχει ξεκινήσει μεγάλη έρευνα στο Κέντρο Υγείας Πύλου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν και ποινικές ευθύνες.
Πάντως, οι επιθεωρητές με το πόρισμά τους προτείνουν να καταλογιστεί στον ένα γιατρό το ποσό των 33.598,94 ευρώ και στο δεύτερο το ποσό των 15.627,50 ευρώ, ποσά που αντιστοιχούν σε συνταγές που εξέδωσαν κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων και την αξία τους κατέβαλε ο ΟΓΑ στο φαρμακείο της Κορίνθου, στην περιοχή των Λουτρών Ωραίας Ελένης, απ’ όπου και ξεκίνησε η βασική έρευνα.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό το πόρισμα των επιθεωρητών, αναφέρεται σε περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι ουδέποτε επισκέφθηκαν τους δύο γιατρούς στη Μεσσηνία ούτε έλαβαν τα φάρμακα που είχαν συνταγογραφηθεί. Οι έλεγχοι έγιναν τα έτη 2008, 2009, 2010 και 2011.
Μερικές από αυτές που παρουσιάζονται στο πόρισμα και αφορούν στους γιατρούς της Μεσσηνίας είναι οι εξής:
-Σε γυναίκα σε χωριό της Κορινθίας έχουν εκδοθεί συνταγές από γιατρό γενικής ιατρικής του ΕΣΥ στην Πυλία. Ο γιος της ασφαλισμένης, αλλά και η ίδια, δήλωσαν εγγράφως ότι, εκτός από τους αγροτικούς γιατρούς της περιοχής, δεν έχει πάει σε άλλον γιατρό. Φαίνεται, λοιπόν, πως ο γιατρός εξέδωσε συνταγές για ασφαλισμένη που δεν εξέτασε και ποτέ δεν παράλαβε αυτά τα φάρμακα. Σε αυτή την ασφαλισμένη έχουν εντοπισθεί 17 συνταγογραφήσεις διαφόρων ιατρών, με συνολικό κόστος φαρμάκων 17.173,75 ευρώ.
-Σε ασφαλισμένο του ΟΓΑ από το Κουτσοπόδι Αργολίδας φαίνεται ότι το Σεπτέμβριο του 2009 πήγε γιατρός του ΕΣΥ που ελέγχεται και του συνταγογράφησε συγκεκριμένο σκεύασμα. Δέκα ημέρες μετά αγροτική ιατρός στο Ξυλόκαστρο γνωμάτευσε για την ανάγκη χορήγησής του! Στη συνέχεια εκτέλεσε τη συνταγή στο ελεγχόμενο από τους επιθεωρητές φαρμακείο του Δήμου Κορίνθου.
-Οι επιθεωρητές σε άλλη περίπτωση συνάντησαν ασφαλισμένη σε χωριό της Κορινθίας, η οποία με υπεύθυνη δήλωση τους γνωστοποίησε ποια φάρμακα αποτελούν την αγωγή της και ότι εξετάζεται από γιατρούς της περιοχής. Οι συνταγές της, όμως, που υποβλήθηκαν στον ΟΓΑ έχουν εκδοθεί από διάφορους γιατρούς, όπως και από γιατρό του ΕΣΥ που υπηρετεί στην άλλη άκρη της Μεσσηνίας. Την επόμενη, όμως, ημέρα ο γιος της ασφαλισμένης υπέβαλε υπεύθυνη δήλωση ότι η μητέρα του από την Κορινθία είχε εξετασθεί από αυτούς τους γιατρούς!
 
Πόρισμα για γιατρούς
Σε ό,τι αφορά τους δύο Μεσσήνιους γιατρούς, το πόρισμα των επιθεωρητών αναφέρει μεταξύ άλλων:
-Για τον μεν πρώτο ότι από τον Αύγουστο του 2008 έως το Σεπτέμβριο του 2009, από το συγκεκριμένο φαρμακείο της Κορινθίας, έχουν υποβληθεί στον ΟΓΑ πάνω από 140 συνταγές του. Φαίνεται πως οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, που προέρχονται στο σύνολό τους από την Κορινθία, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πήγαιναν στο Κέντρο Υγείας Πύλου, εξετάζονταν από το συγκεκριμένο γιατρό και επέστρεφαν στο συγκεκριμένο φαρμακείο του χωριού στο Δήμο Κορινθίων για να εκτελέσουν τις συνταγές τους. Στο πόρισμα σημειώνεται ότι ο ίδιος ο γιατρός με υπεύθυνη δήλωσή του τους γνωστοποίησε ότι οι συνταγές εκδίδονται στην Κορινθία. Οι επιθεωρητές υπογραμμίζουν, όμως, ότι απαγορεύεται εξέταση αρρώστων εκτός ορίων της περιοχής στην οποία είναι εγκατεστημένος ο γιατρός.
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ αρχικά, όταν ρωτήθηκε από τους επιθεωρητές, ο γιατρός αρνήθηκε ότι είναι δικές του οι συνταγές, μετά άλλαξε τη δήλωσή του. Οι επιθεωρητές, πάντως, καταλήγουν για το συγκεκριμένο ότι «οι ενέργειές του πρέπει να κριθούν από τη δικαιοσύνη, ενώ κάνει χρήση της ιδιότητάς του και των μέσων που τον εφοδίασε η Πολιτεία κατά μη σύννομο τρόπο».
-Για το δεύτερο γιατρό, ότι το ίδιο χρονικό διάστημα, από τον Αύγουστο του 2008 έως το Σεπτέμβριο του 2009, από το συγκεκριμένο φαρμακείο της Κορινθίας, έχουν υποβληθεί στον ΟΓΑ και έχουν εκτελεσθεί 249 συνταγές του. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις σφραγίδες που έχει χρησιμοποιήσει στις συνταγές. Εκτός από δημόσια ιατρεία της Μεσσηνίας, φαίνονται και δημόσια ιατρεία της Κορινθίας με τα οποία δεν είχε καμία σχέση. Επίσης, έχει συνταγογραφήσει ιδιοσκευάσματα, για τα οποία δεν έχει νόμιμη δυνατότητα συνταγογράφησης και σε ποσότητες που συνιστούν υπερδοσολογία.
Επίσης, στο πόρισμα αναφέρονται και γιατροί της Κορινθίας που συνταγογραφούσαν βάζοντας σφραγίδες που έφεραν την ονομασία του Νοσοκομείου Καλαμάτας και άλλων δημόσιων ιατρείων της Μεσσηνίας. Επιπλέον, περιστατικό  ασφαλισμένης που την ίδια ημέρα εξετάσθηκε από γιατρό στην Κορινθία και γιατρό της Μεσσηνίας και της συνταγογράφησαν αμφότεροι αντιυπερτασικό φάρμακο. Καταγράφεται και περίπτωση καρδιολόγου στην Κορινθία που συνταγογραφούσε φάρμακα για γυναικολογικές, δερματολογικές παθήσεις, ουρολογικές κ.λπ.!