ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟΣ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Επεισοδιακή λίγο έλειψε να είναι η προχθεσινή τελετή αγιασμού των υδάτων στον Πάμισο στο Δήμο Μεσσήνης, καθώς τα ορμητικά νερά του ποταμού θα μπορούσαν κάλλιστα να παρασύρουν τους τολμηρούς που βούτηξαν στα κρύα νερά για να πιάσουν το σταυρό, τηρώντας το έθιμο.
Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν τη μεγάλη παρουσία πιστών στο χώρο, ενώ τον αγιασμό των υδάτων τέλεσε ο αρχιερατικός επίτροπος Μεσσήνης Κωνσταντίνος Μελισσουργός. Μέσα στο ποτάμι, δεξιά και αριστερά της κοίτης, βρίσκονταν όσοι θα έπεφταν για να ανασύρουν το σταυρό. Ο πατέρας Κωνσταντίνος, ψάλλοντας το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε», έριξε το σταυρό στα παγωμένα νερά, σε σημείο που μόνο ο Κων. Κοντομανωλόπουλος μπορούσε να πλησιάσει. Αυτός βούτηξε, ο σταυρός βρέθηκε πίσω του και η ομάδα του, του φώναξε να γυρίσει να τον πιάσει. Έτσι κι έγινε. Μόλις τον έπιασε, επιχείρησε να σταθεί όρθιος, έχοντας πλέον περάσει τη γέφυρα, αλλά και εκείνη του τρένου. Τα μανιασμένα νερά τον έριξαν εύκολα κάτω και σε αυτό βοήθησε η βλάστηση που είχε αναπτυχθεί στην κοίτη και το κύμα τον κουκούλωσε.
Αυθόρμητα όσοι βρίσκονταν στην τελετή, έτρεξαν στην άλλη πλευρά της γέφυρας για να δουν την τύχη του κολυμβητή. Αυτός για κάποιος διάστημα εξαφανίστηκε κάτω από τα αφρισμένα νερά και για δευτερόλεπτα έκοψε την ανάσα όλων. Μετά από λίγο φάνηκε ένα χέρι με το σταυρό να βγαίνει από τα νερά και μια κίνηση σε μια συστάδα βλάστησης μέσα στο ποτάμι από την οποία κρατήθηκε ο κολυμβητής και μπόρεσε να γλιτώσει τη ζωή του, την ίδια ώρα που απηύθυναν ευχές ο αρχιερατικός επίτροπος Μεσσήνης και ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος.
Ο κολυμβητής βγήκε στην κοίτη μετά από έντονη προσπάθεια συγγενών και φίλων, οι οποίοι βούτηξαν στα νερά προκειμένου να τον απομακρύνουν, κάτι που τελικά κατάφεραν όταν του πέταξαν σκοινιά μετά από μισή ώρα.
«Ήταν θεϊκό αυτό που έγινε»
Σύμφωνα με όσα προστάζει το έθιμο, ο κολυμβητής βρέθηκε χθες και στο Δημαρχείο Μεσσήνης με το σταυρό, συνοδευόμενος από τον εξάδελφό του Παν. Παναγόπουλο. Όπως μας είπε, δεν περίμενε πως θα ήταν έτσι η εξέλιξη πριν ξεκινήσει η τελετή και πρόσθεσε πως έχει μεγαλώσει στην περιοχή, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι τον βοήθησε η πίστη του στη θρησκεία και δεν υπήρξαν χειρότερα.
«Μόλις με πήρε από κάτω, φοβήθηκα. Είπα πως τελείωσαν όλα», είπε και ο εξάδελφός του πρόσθεσε: «Μας βοήθησε ο Θεός και βγήκε από το ποτάμι. Τον βγάλαμε μετά από μεγάλη προσπάθεια. Φέτος ήταν πολύ επικίνδυνο. Κοντέψαμε να χάσουμε τη ζωή μας».
«Αν έχανα την ψυχραιμία μου για ένα δευτερόλεπτο, θα πνιγόμουν», συνέχισε ο παράτολμος και συνάμα τυχερός κολυμβητής, προσθέτοντας πως «όλα ήταν ζήτημα εμπειρίας, ψυχραιμίας, δύναμης και πίστης. Σκέφθηκα πως δεν έπρεπε να χτυπήσω το κεφάλι μου στις πέτρες και αυτό πάλεψα να αποφύγω, γιατί ήξερα πως τότε θα είχα σοβαρό πρόβλημα και τελικά το κατάφερα. Προσπαθούσα να δώσω στους υπευθύνους να καταλάβουν πόσο σοβαρά και δύσκολα ήταν τα πράγματα, αλλά δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι τους έλεγα και πως αν έπεφτε κάποιος, θα τον έβγαζε το ποτάμι στη θάλασσα».
Ωστόσο, διατυπώθηκαν και παράπονα πως δεν υπήρξε βοήθεια στην προσπάθεια ανάσυρσης του εγκλωβισμένου στο ποτάμι κολυμβητή, με εξαίρεση τους τσιγγάνους οι οποίοι κατοικούν δίπλα στην κοίτη του Παμίσου και τους υπόλοιπους κολυμβητές.
Αμφότεροι, πάντως, μίλησαν για μια έλλειψη σχετικών υποδομών που θα επέτρεπαν να υπάρχει μια αίσθηση ασφάλειας. Πρόσθεσαν πως είχε διατυπωθεί το αίτημα να μεταφερθεί η εκδήλωση στη θάλασσα, αλλά δεν κατέστη δυνατό.
«Τα όσα ζήσαμε χθες (προχθές) δεν τα έχουμε ξαναζήσει. Πήρα μάθημα ζωής», μας είπε ο Κων. Κοντομανωλόπουλος, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως θα συνεχίσει να βουτά για να πιάσει το σταυρό, αφού είναι πλέον πιο έμπειρος.
«Ήταν θεϊκό πράγμα αυτό που έγινε», κατέληξε ο Παν. Παναγόπουλος.