Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας
Με ανακοινώσεις για την ψήφιση νέων κωδίκων και την εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης από το γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, κόπηκε χθες η πρωτοχρονιάτικη πίτα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα ευλόγησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος μετά το πέρας της τελετής έκανε λόγο για μια κρίση που υπονομεύει τους θεσμούς και την κοινωνία. Σημείωσε πως ο ρόλος των θεσμών και της Δικαιοσύνης είναι πολύ σημαντικός και ουσιαστικός για το κοινωνικό σύνολο. Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως «δυστυχώς, κάποια πράγματα διατάραξαν την ηρεμία και την κοινωνική συνοχή. Όλοι εμείς οι άνθρωποι του πνεύματος πρέπει να διατηρήσουμε τη συνοχή, βάζοντας μπροστά το κοινωνικό συμφέρον».
Καταλήγοντας ευχήθηκε το 2014 να είναι έτος εγρήγορσης και ανάπτυξης, εργατικότητας και δουλειάς, αλλά και αρχής, ώστε ο λαός να μπορεί να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς της κοινωνίας.
Εξανεμίστηκαν τα αποτελέσματα αγώνων
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κων. Μαργέλης, ανέφερε πως η κοινή ευχή των Ελλήνων για το 2014 συρρικνώνεται στο να αποτελέσει το έτος αυτό ανάχωμα στη λαίλαπα των εξελίξεων της προηγούμενης χρονιάς.
Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε πως η κοινωνία είδε να εξανεμίζονται τα αποτελέσματα αγώνων δεκαετιών για την κατοχύρωση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, μοίρασε συσσίτια στα σχολεία της και χαιρέτησε μελαγχολικά τα παιδιά της να φεύγουν μετανάστες, για να προσφέρουν σε άλλες πολιτείες όσα έχει ήδη επενδύσει σε αυτά για το μέλλον της. Αναφερθείς στις επιπτώσεις και στο δικηγορικό κλάδο, σχολίασε: «Οι δικηγόροι είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά και διαπίστωσαν ότι πλέον κατά την απονομή της δικαιοσύνης το κυρίως ζητούμενο δεν είναι η επίλυση της διαφοράς, αλλά η ασταμάτητα θεσμοθετούμενη εισπρακτική ικανοποίηση του Δημοσίου, που έχει πλέον αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της δικαιοσύνης, προσδίδοντάς της χαρακτήρα “πολυτελούς αγαθού”, το οποίο δεν μπορούν να απολαμβάνουν με κριτήρια ισονομίας όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, αλλά μόνο οι οικονομικά ισχυροί».
Αφού κατέγραψε την καθημερινότητα των συναδέλφων του, ανέφερε ότι ο Σύλλογος προσπάθησε να κάνει πιο ενδιαφέρουσα και αποδοτική τη χρονιά. Μίλησε έτσι για την υποστήριξη κάθε πρότασης για τη χρήση των νέων τεχνολογιών προς εκσυγχρονισμό και διευκόλυνση του διαδικαστικού σκέλους της δικαστηριακής πρακτικής, για το αγκάλιασμα του θεσμού της διαμεσολάβησης, αλλά και την πάλη του για να ενισχυθούν η έννοια και οι δομές της αλληλεγγύης μέσα στη σκληρά δοκιμαζόμενη κοινωνία.
Αναφέρθηκε στην υποδειγματική συνεργασία δικαστών και δικηγόρων στα δικαστήρια της Καλαμάτας και την αποδοχή του κοινού στόχου, την απονομή της δικαιοσύνης.
Όπως τόνισε, οι δραστηριότητες του Δικηγορικού Συλλόγου θα είχαν μένει ουτοπικοί στόχοι, αν πολλοί δικηγόροι και φίλοι του δεν είχαν πιστέψει στο όραμα της αναβάθμισης και της προώθησής του και δεν είχαν συνεισφέρει καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε όλες τις πρωτοβουλίες του.
Ευχαρίστησε όλους τους υπαλλήλους του Συλλόγου που καθημερινά συμβάλλουν τα μέγιστα, αλλά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και καταλήγοντας ευχήθηκε «το περιβόητο πλεόνασμα να το αναζητήσουμε όλοι στην ικανότητα και στην εντιμότητα, γιατί η ανάκαμψη δεν είναι σαν την βροχή για να την περιμένουμε άπραγοι. Ανάκαμψη θα υπάρξει μόνο όταν ο ίδιος ο λαός προσπαθήσει με τις δικές του δυνάμεις και για το δικό του όφελος».
Νέοι κώδικες
Ο Μεσσήνιος γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικ. Κανελλόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν εγκριθεί τρεις νέοι κώδικες: Πολιτικής Δικονομίας, Ποινικής Δικονομίας και ο νέος Ποινικός Κώδικας. Αυτά, σημείωσε, θα είναι τα νέα εργαλεία του πολίτη για να λύσει γρήγορα τις υποθέσεις του και να αρθεί η αρνησιδικία.
Μίλησε, επίσης, για ενίσχυση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, τομέα όπου υστερούσε η Ελλάδα, αλλά γρήγορα ανέπτυξε, προκειμένου να γίνεται ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων στην αρχή και στη συνέχεια σημειωμάτων, προτάσεων και άλλων.
Τέλος, αναφέρθηκε στην προώθηση από το υπουργείο του θεσμού της διαμεσολάβησης και της δικαστικής διαμεσολάβησης. Όχι μόνο θα αποφορτίσουν τον όγκο των δικαστηρίων, αλλά υπάρχει πίστη πως υπηρετούν ένα νέο νομικό πολιτισμό, που φέρνει τα μέλη πιο κοντά στη συναινετική λύση, κάτι που προάγει τον ψυχικό βίο του πολίτη.
Χαιρετισμοί με νόημα
Ακολούθως, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παν. Αλευράς, ευχήθηκε η νέα χρονιά να μην είναι μόνο ανάχωμα, αλλά η ευκαιρία να «αποκτήσουμε όσα χάσαμε», σημειώνοντας ότι χρειάζεται σχεδιασμός.
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, εξέφρασε την ελπίδα να διαψευστούν οι Κασσάνδρες, χαρακτηρίζοντας εξόχως δύσκολο το 2014 σε όλα τα επίπεδα.
Αναφέρθηκε, όμως, και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των ενστόλων, λέγοντας πως προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο. Ζήτησε να μην προστίθενται συγκρούσεις, αλλά ενότητα και καταλήγοντας ευχήθηκε να υπάρξει ελπίδα και ομόνοια, «ώστε ενωμένοι να πράξουμε το καθήκον μας απέναντι στο λαό και στον τόπο μας».
Ακολούθησε η κοπή της πίτας και το φλουρί, που αντιστοιχούσε σε μια χρυσή λίρα, κέρδισε ο διάκονος Νεόφυτος Σαχλάς.
Αλλαγές στα των αδειών των φυλακισμένων
Σε δηλώσεις του ο κ. Κανελλόπουλος σχολίασε, μεταξύ άλλων, πως ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει ήδη μιλήσει, όσον αφορά στα των αδειών των φυλακισμένων, για έναν κακό νόμο και για μια κακή εφαρμογή του. Πρόσθεσε δε, πως ήδη μελετώνται αλλαγές στις συγκεκριμένες διατάξεις, ώστε όλες οι περιπτώσεις να αντιμετωπίζονται πιο ευέλικτα.