Χωρίς προσωπικό υπολειτουργεί το ΕΕΕΕΚ

Χωρίς προσωπικό υπολειτουργεί το ΕΕΕΕΚ

Έντονες διαμαρτυρίες γονέων για αδράνεια και αδιαφορία των αρμοδίων…
 
Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες γονέων χθες το πρωί στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Φιλιατρών για την υπολειτουργία της σχολικής μονάδας, καθώς 4 μήνες τώρα δεν έχει επαρκή προσωπικό για το πρόγραμμά της. Συνέπεια της έλλειψης, όπως καθηγητών ειδικοτήτων, επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού, είναι το ΕΕΕΕΚ από την αρχή του σχολικού έτους να λειτουργεί μόνον 3 από τις 5 μέρες της εβδομάδας (Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη), ενώ τις υπόλοιπες 2 (Πέμπτη και Παρασκευή) είναι ουσιαστικά κλειστό, αφού δεν υπάρχει προσωπικό για την κάλυψη του ωρολογίου προγράμματος!
Σημειώνεται πως το ΕΕΕΕΚ Φιλιατρών ιδρύθηκε με το ΦΕΚ 2084 στις 28/9/2009 και λειτουργεί στην πόλη από τη σχολική χρονιά 2010 – 2011, αρχικά στις εγκαταστάσεις του ΚΑΦΚΑ. Ακολούθως μετεγκαταστάθηκε στο κτήριο του πρώην 4ου Δημοτικού Σχολείου, με εξειδικεύσεις: 1) Φυτικών και Ζωικών Προϊόντων, 2) Χειροτεχνίας.
Η προσφορά του στην επαγγελματική κατάρτιση ατόμων με αναπηρία κρίνεται κάτι περισσότερο από μεγάλη και ο ρόλος που καλείται, απ’ την αρχή, να διαδραματίσει είναι σημαντικός. Δυστυχώς, η Ελληνική Πολιτεία ποτέ δε φρόντισε για τη στελέχωσή του, όπως είχε θεσμική αλλά και ηθική, κυρίως, υποχρέωση.
Στο ΕΕΕΚ Φιλιατρών φοιτούν παιδιά από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας και καλύπτει της ανάγκες μάθησης παιδιών από τη Μεθώνη μέχρι και το Κοπανάκι!
Οι συγκεντρωθέντες χθες το πρωί γονείς μαθητών του ΕΕΕΚ τόνισαν πως «κάνουμε μια διαμαρτυρία για το σχολείο και τα παιδιά μας. Το σχολείο, από την αρχή της χρονιάς, ουσιαστικά υπολειτουργεί, καθώς είναι ανοιχτό μόνο 3 από τις 5 μέρες. Πέμπτη και Παρασκευή είναι κλειστό! Υπάρχουν ελλείψεις καθηγητών ειδικότητας, γυμναστή και επιστημονικού προσωπικού, όπως και εξειδικευμένου προσωπικού, κοινωνικού λειτουργού κ.ά.».
Όπως έλεγαν οι γονείς, μαθαίνουν πως το αντίστοιχο ΕΕΕΕΚ της Καλαμάτας είναι πλήρες, δεν έχει τέτοιες ελλείψεις όπως στα Φιλιατρά, ενώ πολλά παράπονα και διαμαρτυρίες εξέφρασαν και για την απρεπή συμπεριφορά στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες από τους αρμοδίους και υπευθύνους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μεσσηνία.
«Τα παιδιά μας έχουν κι αυτά δικαίωμα στην εκπαίδευση, στη γνώση, στη ζωή! Είναι παιδιά με ειδικές ανάγκες. Πρέπει να τα παρατήσουμε; Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού τα παιδιά μας», έλεγαν με απογοήτευση αλλά και έκδηλη αγανάκτηση.
Ο ιερέας Ιωάννης Μαθιόπουλος, από τη Χώρα, αναφέρθηκε στον προσωπικό του αγώνα για να προσφέρει στο παιδί του, που σήμερα είναι 21 ετών και φοιτεί στο ΕΕΕΕΚ Φιλιατρών, ό,τι καλύτερο ως γονέας, και τόνισε πως η Πολιτεία ήταν πολύ ψυχρή!
Με θλίψη σημείωσε πως βλέπει μια μεγάλη αδράνεια. Ο ίδιος είπε πως έχει απελπιστεί, αφού τελειώνει ο Γενάρης και κάνουν μόλις 3 μέρες την εβδομάδα μάθημα τα παιδιά τους και με αυτές τις συνθήκες, αναρωτήθηκε: «Τι εκπαίδευση να γίνει σ’ αυτά τα παιδιά; Τι μόρφωση να πάρουν;».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Φιλιατρών, Ιωάννης Σάκκουλας, παραδέχτηκε το τεράστιο πρόβλημα υπολειτουργίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα φέτος, περισσότερο από κάθε προηγούμενο σχολικό έτος. Απ’ την αρχή ξεκινήσαμε με ελλείψεις, τις οποίες διαβιβάσαμε στη Διεύθυνση της Μεσσηνίας και στο Γραφείο Ειδικής Αγωγής στο υπουργείο Παιδείας. Φτάσαμε τέλη Γενάρη, πρώτη φορά συμβαίνει τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Πάντα υπήρχε μια μικρή καθυστέρηση στη λειτουργία του σχολείου, αλλά αυτή έφτανε τον πρώτο μήνα, δεύτερο μήνα ξεκινούσαμε να δουλεύουμε.
Το πρόβλημα είναι της κεντρικής πολιτικής διοίκησης του υπουργείου. Δεν είναι πρόβλημα που αφορά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Μεσσηνίας, γιατί οι πιστώσεις που δίνονται είναι ελλιπείς. Λόγω αυτού έχουμε την έλλειψη των καθηγητών και υπολειτουργεί το σχολείο. Πράγματι, είναι λυπηρό και στεναχωριόμαστε κι εμεις ως καθηγητές να καθόμαστε στο σχολείο χωρίς να ’χουμε μαθητές. Γιατί οι μαθητές μεταφέρονται και για να έρθουν στο σχολείο πρέπει να έχουν πρόγραμμα, πρέπει να έχουν καθηγητή, για να καλύπτεται το κόμιστρο».  

Του Ηλία Γιαννόπουλου