1ο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, το πρόγραμμα (φωτογραφίες και βίντεο)

1ο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, το πρόγραμμα (φωτογραφίες και βίντεο)

Το Φεστιβάλ Τεκμηρίωσις 1ο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας είναι μία πρωτοβουλία 4 πολιτιστικών συλλόγων της Καλαμάτας (Καλλιτεχνικό Στέκι, Νέα Κινηματογραφική Λέσχη, Πολιτιστικός Αντίλογος και Φεστιβάλ Μηδέν) που θα λάβει χώρα από τις 22 έως τις 29 Ιανουαρίου 2014, στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση υπογράφει η Τζίνα Πετροπούλου, παραγωγός ντοκιμαντέρ.
Πρόκειται για ένα πανόραμα 77 ντοκιμαντέρ Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Αξονας της επιλογής των ντοκιμαντέρ ήταν να παρουσιαστούν ταινίες μη εμπορικές, μη τηλεοπτικές, κυρίως φεστιβαλικές. Ταινίες που χαρακτηρίζονται γενικά  στον κόσμο του κινηματογράφου ως “δημιουργικά ντοκιμαντέρ”.
Το Φεστιβάλ Τεκμηρίωσις πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και με τη συνεργασία πολλών φορέων και οργανισμών, όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Κέντρο Κοινωνίας Επιστήμης και Τέχνης (CAID), το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ «ΑΓΩΝ», το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, το Ινστιτούτο Θερβάντες κ.α.
 
Το πρόγραμμα του Τεκμηρίωσις χωρίζεται σε 3 ζώνες.
1.      Εκπαιδευτική ζώνη. Απευθύνεται κυρίως στην μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα όπου θα καθημερινά 9 με 11 το πρωί θα προβάλλονται θεματικές ταινίες δηλαδή αρχαιολογικού, οικολογικού  επιστημονικού περιεχομένου. Για αυτή την ζώνη συνεργάστηκαν  το Φεστιβάλ αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ, η Ελληνική εταιρεία περιβάλλοντος και πολιτισμού και το Φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών. Μετά από κάθε θεματική ζώνη θα ακολουθεί συζήτηση με έναν εκπρόσωπο από τους παραπάνω φορείς. Σημαντική είναι η  συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή οποία έχει ήδη ενημερώσει όλα τα γυμνάσια και λύκεια της Μεσσηνίας .
2.      Το κυρίως πρόγραμμα ξεκινά καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι και απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Υπάρχει μία ισορροπία ελληνικών και ξένων ταινιών και έχουν προσκληθεί 20 Ελληνες σκηνοθέτες  που θα προλογίσουν την ταινία τους και θα συζητήσουν με το κοινό.
3.      Μεταμεσονύκτια μουσική ζώνη η οποία θα ξεκινά στις 11 το βράδυ και καθημερινά θα προβάλλονται μουσικά ντοκιμαντέρ.

Παράλληλες εκδηλώσεις
1.    Συζήτηση με θέμα “Το ντοκιμαντέρ στην εκπαίδευση” με συντονίστρια την Βασιλική Σακκά , σχολική σύμβουλο Μεσσηνίας και κύρια ομιλήτρια την Καλαματιανή σκηνοθέτιδα Κλεώνη Φλέσσα η οποία έχει κάνει πολλά εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ για την Εκπαιδευτική Τηλεόραση
2.      Συζήτηση με θέμα  “Ντοκιμαντέρ και κοινωνική μνήμη”. Μία πολύ σημαντική συζήτηση, με εκπροσώπους 5 φορέων, μιας και οι καταγραμμένες οπτικοακουστικές μνήμες είναι πια, και θα είναι όλο και περισσότερο μελλοντικά, αντικείμενο ιστορικής, φιλοσοφικής και κοινωνιολογικής ανάλυσης. Πιο συγκεκριμένα θα μιλήσουν: 
 
·         Εκπρόσωποι της Ταινιοθήκης, για τη διατήρηση της μνήμης της κοινωνίας όπως καταγράφηκε στα οπτικοακουστικά έργα που συλλέγει και συντηρεί.
·          Ο Βασίλης Αλεξόπουλος από την τέως ΕΡΤ και νυν ΔΤ  θα αναφερθεί στις προσπάθειες διαχείρισης των ντοκουμέντων της από την ίδια, καθώς και από άλλους φορείς όπως π.χ. το τέως Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο.
·         Ο Λάκης Παπαστάθης από Το Παρασκήνιο θα εξηγήσει τη φιλοσοφία της κορυφαίας αυτής εκπομπής και τη σημασία της καταγραφής των στιγμάτων τέχνης, σκέψης και ζωής των τελευταίων 40 ετών που πραγματοποίησε.
·         Ο Σταύρος Ιωάννου, διευθυντής του   Φεστιβάλ Χαλκίδας, θα αναφερθεί στο ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα φεστιβάλ, Λέσχες και άλλες διοργανώσεις παρουσίασης ντοκιμαντέρ στη διατήρηση της μνήμης της κοινωνίας.
·         Και, τέλος, ο Γιάννης Τριτσιμπίδας, ιδρυτής των Κυκλαδικών Οπτικοακουστικων Αρχείων θα παρουσιάσει την εμπειρία μιας Οπτικοακουστικής Συλλογής και των δράσεων ανάδειξης της μνήμης ενός τόπου.
 
3.      Σεμινάριο σεναρίου διάρκειας 4 ημερών

Το Workshop με θέμα το ΣΕΝΑΡΙΟ απευθύνεται σε νέους που τους ενδιαφέρει η κινηματογραφική τέχνη και χωρίζεται σε τρία μέρη.

α. Μια σύντομη θεωρητική ενημέρωση για το τι είναι το Σενάριο στον κινηματογράφο.

β. Μια σύντομη εισαγωγή στις βασικές αρχές της κινηματογραφικής τεχνικής.

γ. Το μεγαλύτερο μέρος του τετραημέρου θα καλυφθεί από πρακτικές εφαρμογές με ειδικές εργασίες των συμμετεχόντων και θα τεθούν τα θεμέλια για εργασίες από τις οποίες θα προκύψει μια μικρή ταινία που αφού θα έχει γίνει η κατασκευή της κατά τη διάρκεια της χρονιάς, θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη στο επόμενο Φεστιβάλ 2014.

Η μέθοδος θα είναι διαδραστική και τα αποτελέσματα προϊόν πρωτοβουλίας των συμμετεχόντων.
Το σεμινάριο παρέχεται δωρεάν από τον σκηνοθέτη και παραγωγό  Αλέξη Τσάφα  και θα τηρηθεί λίστα προτεραιότητας.
 
4.      Τέλος υπάρχει μία ενότητα ντοκιμαντέρ για την μετανάστευση και μία  ενότητα την τελευταία μέρα του Πανοράματος αφιερωμένη στο γαστρονομικό ντοκιμαντέρ.
 
_______________________
 
Προσκεκλημένοι σκηνοθέτες
Νίκος Μεγγρέλης  
Χρ. Καρακέπελης   
 Αγγελος  Κοβότσος, 
Νίκος  Σκαρέντζος  
Βασίλης  Μεντόγιαννης 
Αναστάσης Αγάθου 
Δημήτρης  Κουτσαμπασιάκος 
 Σταύρος Ψυλλάκης  
 Αννέτα Παπαθανασίου 
Ζωή Μαυρουδή  
Καλλιόπη Λεγάκη  
Ανθή Νταουντάκη  
Γιώργος  Ζέρβας
Κίμων  Τσακίρης 
Κλεώνη  Φλέσσα
Σταύρος  Ιωάννου
Λάκης  Παπαστάθης
Γιάννης  Τριτσιμπίδας
Αλέξης Τσάφας
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία: το Δήμο Καλαμάτας, τους χορηγούς και υποστηρικτές της διοργάνωσης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Κέντρο Κοινωνίας Επιστήμης και Τέχνης (CAID), Το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ «ΑΓΩΝ», το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, το Ινστιτούτο Θερβάντες, την Πρεσβεία της Δανίας στην Ελλάδα,  την Πρεσβεία της Αυστρίας,  και όλους τους σκηνοθέτες, Eλληνες και ξένους, που  παραχώρησαν τις ταινίες που πλαισιώνουν το 1ο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας.

 

 
Ενημέρωση και πληροφορίες: facebook.com/kalamatadocfestival και kalamatadocfestival.gr

http://youtu.be/pPiCVcIpOjc