Καριέρα στο εξωτερικό κάνουν πλέον όλο και περισσότερο ελληνικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης, άγνωστα μέχρι πρότινος στις ξένες αγορές. Πρόκειται για μερικά από τα 101 ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια σχετικής προχθεσινής εκδήλωσης, παρουσία των Κοινοτικών Επιτρόπων Γεωργίας κ. Ντάσιαν Τσιόλος και Αλιείας, κας Μαρίας Δαμανάκη.
Έχοντας κατοχυρώσει 101 προϊόντα με τα σχετικά σήματα, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 5η θέση της Ε.Ε. από την 7η πέρυσι, πίσω μόνο από Ιταλία (261), Γαλλία (208), Ισπανία (173) και Πορτογαλία (123).
Μπορεί τα παραπάνω νούμερα να μην είναι και τόσο φιλόδοξα. Όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, όμως, στο τρέχον εξάμηνο η ελληνική προεδρία θα προωθήσει την κατοχύρωση και άλλων σημάτων πανευρωπαϊκά, και συγκεκριμένα για τα παραδοσιακά, νησιωτικά και ορεινά προϊόντα, καθώς και για τα βιολογικής παραγωγής, κατηγορίες για τις οποίες υπάρχουν πολλά υποψήφια ελληνικά είδη.
Δύσκολη η συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ
Το στοίχημα, πάντως, που καλούνται να κερδίσουν οι Βρυξέλλες είναι να κατοχυρωθεί η ονομασία των προϊόντων αυτών από χώρες σαν τις ΗΠΑ, όπως συνέβη πρόσφατα με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά.
«Δύσκολο στοίχημα η διαπραγμάτευση για εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ, πρόκειται για αγορά δέκα φορές το μέγεθος του Καναδά, πρέπει ωστόσο να το παλέψουμε», ανέφερε από την πλευρά του ο Πάολο Ντε Κάστρο, πρόεδρος Επιτροπής Γεωργίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Διότι μπορεί ο Επίτροπος Τσιόλος μιλώντας για τη φέτα να τη χαρακτήρισε «προϊόν πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό», ωστόσο ειδικά στα τυροκομικά, όπως φέτα και παρμεζάνα, οι ΗΠΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετες στο να αναγνωρίσουν τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς που έχει θέσει η ΕΕ.
Την τελετή προς τιμήν των ΠΟΠ-ΠΓΕ, που διοργάνωσε το ΥΠΑΑΤ και το ΥΠΑΑ, λάμπρυνε με την παρουσία της και η Ελληνίδα επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη. Αν δεν ήταν νωπή ακόμη η απουσία της από την υποστήριξη της φέτας και των ελιών Καλαμάτας κατά τη συζήτηση στο «Κολλέγιο των Επιτρόπων», ίσως οι εντυπώσεις να ήταν πιο ευκολοχώνευτες. Μάλιστα, αν δε βρισκόμασταν και σε εν όψει διπλών ή τριπλών εκλογών, θα μπορούσε κανείς να πάρει τοις μετρητοίς τα ωραία λόγια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης!
Σε κάθε περίπτωση, αν πάρουμε και το ειδικό παράδειγμα της Μεσσηνίας με προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, υπάρχει παντελής έλλειψη εθνικής στρατηγικής και οργανωμένου σχεδίου τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και την κατοχύρωση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και δη των ΠΟΠ ή ΠΓΕ διεθνώς, με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει σε απαξίωση πολλά από αυτά.
Η σημερινή πραγματικότητα δείχνει ότι αρκετά από τα ΠΟΠ ελληνικά προϊόντα δυσκολεύονται να βρουν διέξοδο σε διεθνείς αγορές ή ότι ακόμα υποσκελίζονται στις αγορές αυτές από άλλα ομοειδή τους άλλων χωρών, αλλά υποδεέστερα προϊόντα.
Ο χαμηλός δείκτης συλλογικής αποτελεσματικότητας στον τομέα αυτόν αποτυπώνει ευκρινώς την έλλειψη εμπνευσμένης πολιτικής για την επίτευξη ξεκάθαρων στόχων και επιδιώξεων, επωφελών για τους Έλληνες αγρότες και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης