Συνέντευξη Τύπου δόθηκε στο Δημαρχείο Μεσσήνης με θέμα τις δράσεις που προγραμματίζονται να υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη.
Σχετικά ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, γνωστοποίησε ότι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Πόρων του υπουργείου Παιδείας ενέκρινε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Δήμου Μεσσήνης (ύψους 330.000 ευρώ), κατατάσσοντάς το στην 5η θέση, που αφορά δράσεις για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Μάλιστα, όπως τόνισε, το εγκεκριμένο ποσόν των δράσεων θα ενισχύσει και θα βελτιώσει τον εκπαιδευτικό και πολιτισμικό χαρακτήρα του 3ου και του 4ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, τα οποία θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2014 και του 2015. Ο στρατηγικός στόχος του προγράμματος, σχολίασε, βασίζεται τόσο στις θεατρικές παραστάσεις αρχαίου δράματος από μαθητές και φοιτητές στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης όσο και στην εισαγωγή βιωματικών εφαρμογών που απευθύνονται σε μαθητές.
Επιπλέον, ο δήμαρχος Μεσσήνης χαιρέτισε τη συμμετοχή και συνεργασία εκπαιδευτικών των σχολείων της Ελληνογερμανικής Αγωγής και του 1ου Γενικού Λυκείου Μεσσήνης, οι οποίοι αφιλοκερδώς θα συμπράξουν στην επίτευξη των στόχων των δράσεων του φεστιβάλ στην Αρχαία Μεσσήνη.
Από την πλευρά του, ο κ. Σοφοκλής Σωτηρίου, υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελληνογερμανική Αγωγή, αναφέρθηκε στις Web διαδικτυακές βιωματικές ψηφιακές εφαρμογές που θα σχεδιαστούν και θα δημιουργηθούν ως παράλληλες δράσεις στο φεστιβάλ, καθώς και στα καινοτόμα εκπαιδευτικά σενάρια με στόχο τη βιωματική προσέγγιση της μάθησης, έτσι ώστε οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στα προγράμματα αυτά να μετατραπούν από παθητικοί παρατηρητές σε ενεργούς χρήστες, που θα ανακαλύπτουν την ουσία της τέχνης και του πολιτισμού.
Με τη σειρά του ο κ. Νίκος Φουσιάνης, φιλόλογος στο 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης, συμπλήρωσε ότι οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα δημιουργήσει θα διευρύνουν τον πολιτιστικό διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, ευαισθητοποιώντας τους μαθητές-επισκέπτες της Αρχαίας Μεσσήνης σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, οι δράσεις αυτές θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την υποστήριξη μελλοντικών καινοτόμων δράσεων στον τομέα της εκπαίδευσης των μαθητών αλλά και του πολιτισμού.
Ο κ. Φουσιάνης, ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ, αναφέρθηκε και στην εκδήλωση ενδιαφέροντος θεατρικών ομάδων να συμμετάσχουν στο 3ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ, το οποίο θα διεξαχθεί από 31 Μαρτίου έως και 10 Απριλίου 2014. Οι αιτήσεις συμμετοχής θεατρικών ομάδων, για να παρουσιάσουν αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και κωμωδίες, έχουν ξεπεράσει τις 30. Εκτός από ελληνικές συμμετοχές, δύο είναι από την Ασία (Κίνα και Νεπάλ), μία από την Αφρική (Ακτή Ελεφαντοστού) και τρεις από την Κύπρο.
Στο ρόλο της Φιλαρμονικής του Δήμου Μεσσήνης και στα μουσικά σεμινάρια που θα διεξαχθούν στην Αρχαία Μεσσήνη αναφέρθηκε η κυρία Λίνα Καμαρινοπούλου, πρόεδρος της Φιλαρμονικής και σύμβουλος στο τοπικό διαμέρισμα του Δήμου Μεσσήνης. Σκοπός των σεμιναρίων είναι να δώσουν τη δυνατότητα σε μαθητές να κατασκευάσουν αρχαία μουσικά όργανα, σαν αυτά που χρησιμοποιούνταν στους αρχαίους δραματικούς αγώνες και να τα εκθέσουν στη συνέχεια. Παράλληλα, με πρωτότυπο τρόπο μαθητές θα ξεναγούνται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Ο κ. Γιώργος Δαβίλλας, αντιδήμαρχος Μεσσήνης, έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως η Αρχαία Μεσσήνη προβάλλεται όλο και περισσότερο μέσα από τέτοιες καινοτόμες δράσεις, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, που την καθιστούν όλο και περισσότερο πόλο έλξης.