Τα πάνω – κάτω φέρνει το νέο Νομοσχέδιο
Λουκέτο και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις των νομών βάζει το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας. Αν και θα υπάρξουν επεξηγήσεις με Προεδρικά Διατάγματα, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει «κατάργηση των επιτελείων των Αστυνομικών Διευθύνσεων νομών και ενοποίησή τους σε επίπεδο Περιφέρειας».
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πρόθεση του υπουργείου είναι και στη Μεσσηνία να καταργηθεί η Αστυνομική Διεύθυνση, με μεταφορά του επιτελικού σχεδιασμού στην Τρίπολη, όπου εδρεύει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, η οποία θα μετονομαστεί σε Περιφερειακή. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεχάσουμε την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, η οποία, αν τελικά το νομοσχέδιο περάσει, θα είναι ένα απλό τμήμα που θα αναφέρεται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλειας, που θα έχει έδρα στην… Πάτρα!
Πολλά είναι τα ζητήματα που τίθενται και για το ένστολο προσωπικό, με τις αλλαγές που θα φέρει αυτός ο αστυνομικός «Καλλικράτης», που λίγο – πολύ ακολουθεί τα πρότυπα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με επίκεντρο όλων την Τρίπολη και «διακοσμητικές» τις αντιπεριφέρειες.
Ήδη οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων έχουν αντιδράσει, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το νέο τρόπο λειτουργίας.
Όλα στην Τρίπολη
Όπως αναφέρει και το νομοσχέδιο, με την εφαρμογή του η βασική μονάδα αποτελέσματος και διοίκησης θα βρίσκεται πλέον στην Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, στις έδρες των Περιφερειών, δηλαδή για εμάς στην Τρίπολη.
Το πώς θα λειτουργήσει αυτή η δομή, όταν η κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της και χωρίς να υπάρχει επιτελείο ανά νομό, είναι κάτι που ανησυχεί τους ένστολους, αλλά και τους πολίτες.
Παράλληλα, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι πως στο νομοσχέδιο αφήνεται να εννοηθεί ότι καταργούνται τα αστυνομικά «όρια» των νομών και θα ισχύουν τα περιφερειακά, κάτι που μπορεί να σημαίνει μετακίνηση αστυνομικών ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε τμήμα, σταθμό ή υπηρεσία στα όρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης που εδρεύει.
Η άλλη μεγάλη αλλαγή θα είναι αυτή της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Κυπαρισσίας, η οποία θα μετατραπεί σε απλό αστυνομικό τμήμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το υπουργείο, βέβαια, αυτό το ονομάζει «εξοικονόμηση προσωπικού και μέσων για την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση», όπως και «ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων».
Οι εν λόγω περικοπές θα ξεκινήσουν από την κορυφή, όπου πλέον δε θα υπάρχει αρχηγείο, αλλά 3 κλάδοι, με γενικούς επιθεωρητές: Κλάδος Τάξης, Κλάδος Ασφάλειας και Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.
Οι δε δημοτικοί αστυνομικοί εντάσσονται πλέον στην Αστυνομία ως ειδικής κατηγορίας προσωπικό για τις αρμοδιότητες μόνο της δημοτικής αστυνόμευσης.
Μειώνουμε τους «μικρούς», αλλά όχι τους «μεγάλους»
Από την πλευρά τους, οι αστυνομικοί έχουν εκφράσει ήδη τις ανησυχίες τους για τις προωθούμενες αλλαγές και ιδιαίτερα για το γεγονός πως δεν αναφέρεται πουθενά ο τρόπος εκτέλεσης υπηρεσίας και δεν ορίζονται μέσα για τη δράση της Αστυνομίας στην πάταξη της εγκληματικότητας. Το μόνο που αναφέρεται είναι η ίδρυση υπηρεσιών επιπέδου Διευθύνσεων, δηλαδή ορίζει τα υψηλά επίπεδα διοίκησης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους χαμηλόβαθμους αστυνομικούς και τον τρόπο εκτέλεσης εξωτερικής μάχιμης υπηρεσίας.
Επίσης, σημειώνουν με νόημα ότι το νομοσχέδιο καταργεί 6.700 οργανικές θέσεις αστυφυλάκων, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί τις θέσεις των ανωτάτων αξιωματικών (αυξάνει από 5 σε 6 τις θέσεις των αντιστράτηγων).
Της Βίκυς Βετουλάκη