Ανδρέα Καρύδης: Στο Λονδίνο της υπευθυνότητας με την καρδιά στην Καλαμάτα

Ανδρέα Καρύδης: Στο Λονδίνο της υπευθυνότητας με την καρδιά στην Καλαμάτα

Από την ηλιόλουστη Καλαμάτα στο βροχερό Λονδίνο μεταφερόμαστε σήμερα για να συναντήσουμε τον οφθαλμίατρο Ανδρέα Καρύδη.
Από εκεί μας εξηγεί πώς είναι να αφήνεις το γενέθλιο τόπο, να ζεις και να εργάζεσαι σε μια χώρα του εξωτερικού:
 
-Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Στη Μεγάλη Βρετανία εργάζομαι από το 2012. Το να αφήσεις τον ήλιο και τις «μυρωδιές» της Καλαμάτας για να ζήσεις στο βροχερό και κρύο Λονδίνο δεν είναι η ευκολότερη απόφαση, αλλά η μετεκπαίδευσή μου εδώ ήταν προγραμματισμένη από τα πρώτα χρόνια της καριέρας μου και θεωρώ πως ήταν αναγκαία.
 
-Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Υπήρχαν κάποιες δυσκολίες αρχικά, αλλά δεν μπορώ να πω πως ήταν ακατόρθωτο. Το πραγματικά δύσκολο ήταν να βρω μια εργασία που θα ήταν κατάλληλη να διευρύνει τους επιστημονικούς μου ορίζοντες στον τομέα που με ενδιαφέρει. Στην Αγγλία ήρθα ως ειδικευμένος οφθαλμίατρος κι αυτό που είχα ως σκοπό ήταν να εξελιχθώ.
 
-Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Από το εργασιακό μου περιβάλλον η εντύπωση που έχω είναι πως μας θεωρούν ιδιαίτερα εργατικούς και έξυπνους. Βλέπεις, είναι και το ταλέντο που έχουμε σε σύγκριση με τους Άγγλους να ελισσόμαστε και να βρίσκουμε λύσεις. Αυτό είναι που τους αρέσει πάρα πολύ. Οι περισσότεροι είναι φιλικοί, ευγενικοί και προσπαθούν να σε κάνουν να νιώσεις άνετα, φυσικά περιμένουν από σένα πολλά.
Στην έξω ζωή οι περισσότεροι θα σου μιλήσουν για τις ομορφιές της Ελλάδας, τον ήλιο, τη θάλασσα, και θα προσπαθήσουν να αντλήσουν πληροφορίες για τις επόμενες διακοπές τους.
Υπάρχουν, φυσικά, κι εκείνοι που στο πρόσωπο του Έλληνα θα δουν το φοροφυγά, τον τεμπέλη, αλλά μιλάμε για μεμονωμένες περιπτώσεις.
 
-Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Δε νομίζω πως η ελληνική κουλτούρα έχει να ζηλέψει πολλά από την αγγλική, αλλά το αντίθετο σε γενικές γραμμές… Δυστυχώς, όμως, όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα έχουμε ξεχάσει τις πραγματικές ομορφιές μας, τις ρίζες μας και τις αξίες μας και επικεντρωνόμαστε μόνο στα αρνητικά.
Αυτό που θα ήθελα σίγουρα να είχα στην επιστροφή μου εκεί είναι η υπευθυνότητα σε όλους τους τομείς που συναντάς στην Αγγλία. Στο δικό μου χώρο, ο ιατρός είναι απόλυτα υπεύθυνος για τις πράξεις του και δεν κρύβεται πίσω από το σύστημα, αντιθέτως προσπαθεί να το βελτιώσει.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο της αγγλικής κουλτούρας που λείπει από την Ελλάδα είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο, όποιος και να είναι αυτός. Στα αγγλικά νοσοκομεία ο ασθενής θα περιμένει υπομονετικά τη σειρά του, χωρίς να ενοχλεί το συνάνθρωπό του, που υποφέρει περισσότερο ή ακόμα και λιγότερο και, φυσικά, το προσωπικό του νοσοκομείου. Αυτό πραγματικά μού έκανε φοβερή εντύπωση με το που ήρθα σε αυτή τη χώρα.
    
-Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Τι να πρωτοδεί κανείς στο Λονδίνο… Πιστεύω πως με μια βόλτα δίπλα στον Τάμεση, ξεκινώντας από τον πύργο του Λονδίνου και περπατώντας στις πολύ όμορφες γέφυρές του δίπλα από τις γκαλερί Tate και μέχρι το Covent Garden, θα πάρει μια πρώτη γεύση.
Το Notting Hill, με την όμορφη κυριακάτικη αγορά του και τις άπειρες αγγλικές Pub που μπορείς να βρεις.
Το Hyde Park, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα βασιλικά πάρκα του Λονδίνου και φιλοξενεί πολλές μεγάλες εκδηλώσεις.
Φυσικά, δεν πρέπει κανείς να χάσει το στολισμένο Λονδίνο την εποχή των Χριστουγέννων.
 
-Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Φυσικά αυτό που μου λείπει πιο πολύ είναι οι δικοί μου άνθρωποι, η οικογένειά μου και οι φίλοι μου. Από την άλλη, δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου τον κυριακάτικο καφέ στο λιμάνι, το γνήσιο φαγητό που μπορεί κανείς να βρει και τις πεντακάθαρες θάλασσες.
 
-Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Για μένα η Καλαμάτα είναι η Ιθάκη μου. Η Καλαμάτα δεν είναι μόνο στη σκέψη μου… αλλά και στην καρδιά μου. Ξεκίνησα και ο σκοπός μου είναι να γυρίσω εκεί. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου μόνιμα στην Αγγλία, αν και όσο ζω και εργάζομαι εδώ οι ευκαιρίες για εξέλιξη είναι πολλές.
 
Βιογραφικό
Ο Ανδρέας Καρύδης γεννήθηκε στην Καλαμάτα πριν από 37 χρόνια. Τελείωσε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο στην Καλαμάτα.
Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου «Carol Davila» το 2000 και ειδικεύθηκε στην Οφθαλμολογία στο Νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος» της Αθήνας.
Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος του ευρωπαϊκού πτυχίου Οφθαλμολογίας (Fellow of European Board Of Ophthalmologists).
Εργάζεται και εξειδικεύεται στη χειρουργική του γλαυκώματος και καταρράκτη στο Royal Surrey County Hospital, καθώς και ως ερευνητής στα πανεπιστημιακά Νοσοκομεία St. Mary’s και Hammersmith του Λονδίνου (Imperial College).
Είναι μέλος του Royal College Of Ophthalmologists και της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας, καθώς και ερευνητής του Εργαστηρίου Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Έρευνας «Ν. Χρηστέας» του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Των Κώστα Γαζούλη- Παναγιώτη Μπαμπαρούτση