Θα τα παίρνουν από τη ΔΕΗ όταν κωλύονται οι Δήμοι
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
Πλάτη στους εργολάβους και τις τράπεζες για να μην καταρρεύσουν και οι νέες παραχωρήσεις για τα απορρίμματα, όπως συνέβη με τους αυτοκινητόδρομους, βάζει η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας ακόμη και τη ΔΕΗ και τα ανταποδοτικά τέλη στην προσπάθειά της να διασφαλίσει τις μελλοντικές πληρωμές των ιδιωτών για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.
Με κίνδυνο οι ΣΔΙΤ των σκουπιδιών να τιναχθούν στον αέρα εξαιτίας των ταμειακών δυσκολιών των ΟΤΑ να πληρώσουν τις εταιρείες που θα λειτουργήσουν τα εργοστάσια, οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών κύριοι Στουρνάρας και Μιχελάκης προχωρούν σε δύο ρυθμίσεις που προβλέπεται να ανάψουν το πράσινο φως της τραπεζικής χρηματοδότησης που αντιστοιχεί περίπου στο 30%-40% της δαπάνης των εργοστασίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», οι ανάδοχοι των νέων μονάδων θα υπογράψουν δύο συμβάσεις για την ανάληψη του κάθε έργου. Η μία θα είναι με τον εκάστοτε Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων για κάθε γεωγραφική περιφέρεια που θα εξυπηρετούν και η άλλη με το υπουργείο Οικονομικών. Η σύμβαση αυτή θα προβλέπει ότι, εφόσον ένας ΟΤΑ δεν μπορεί να διασφαλίσει στους παραχωρησιούχους τις πληρωμές που αναλογούν στο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, τότε το υπουργείο Οικονομικών εγγυάται ότι τα ποσά που του αναλογούν θα καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κομβικό σημείο στην πρόβλεψη που αποτελεί και τη μεγάλη παραχώρηση για να κινητοποιηθεί το τραπεζικό χρήμα, είναι ότι τα ποσά θα εξοφλούνται ακόμη και αν αμφισβητούνται και εν συνεχεία το Δημόσιο (αφού τα πληρώσει) θα μπορεί να προσφύγει δικαστικά για να τα ακυρώσει.
Η δεύτερη ρύθμιση, την οποία επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί μία πρόσθετη διασφάλιση και προβλέπει ότι σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής των ΟΤΑ, τότε η είσπραξη των οφειλών από τους Δήμους θα μπορεί να γίνεται μέσω της ΔΕΗ. Όπως είναι γνωστό, μέσω της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας εισπράττονται τα δημοτικά τέλη. Η ΔΕΗ παρακρατεί τα ποσά που της αναλογούν για τις δαπάνες ηλεκτροφωτισμού και τα υπόλοιπα ποσά τα αποδίδει στους Δήμους, για να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας.
Με τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται οι τράπεζες θα μπορούν να κατάσχουν τα χρήματα αυτά και να εισπράττουν απευθείας τα ποσά από τη ΔΕΗ, εφόσον οι Δήμοι δηλώνουν αδυναμία πληρωμής.
Μπορεί το ενδιαφέρον του καθενός για το θέμα των απορριμμάτων να σταματά τη στιγμή που κατεβάζει την κλειστή σακούλα στον κάδο, όμως εκεί ξεκινά μια αλυσίδα που μόνο η κρατική εγγύηση μπορεί να διασφαλίσει (κι αυτό υπό πολλές προϋποθέσεις) την ασφάλεια για τη δημόσια υγεία.
Εργοστάσια απορριμμάτων εξειδικευμένοι επιστήμονες, πολιτικοί, συνδικαλιστές και ακτιβιστές επισημαίνουν τα διδάγματα της διεθνούς εμπειρίας. Πού συγκλίνουν οι απόψεις; Στο γεγονός ότι οι δρομολογούμενες εξελίξεις μπορεί να αποβούν καταστροφικές. Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων αναμένεται να φέρει σημαντική αύξηση στα δημοτικά τέλη, με αποτέλεσμα ο λαός να κληθεί να βάλει για μια ακόμη φορά το χέρι στην τσέπη. Μυθικά κέρδη για τους εργολάβους που θα αλώσουν έναν επιπλέον τομέα οικονομικής δραστηριότητας. Τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς το αίτημα της ανακύκλωσης παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον. Ακόμη χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους χιλιάδες εργαζόμενους στους Δήμους, που ήδη εργάζονται υπό απαράδεκτες συνθήκες.