Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο ευλογημένοι είμαστε οι Καλαματιανοί…
Το να φύγει ένας Έλληνας και να ψάξει την τύχη του στο εξωτερικό έχει γίνει πλέον κάτι φυσιολογικό, όμως το να πάει ένας Έλληνας να δουλέψει στο δημόσιο τομέα σε μια χώρα του εξωτερικού είναι αξιοπερίεργο. Βέβαια, εκεί μιλάμε για ένα διαφορετικό Δημόσιο.
Η Βάσια τελείωσε το Λύκειο Παραλίας το 2005. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έκανε μάστερ στο University of Leeds, MSc Sustainability and Environmental Consultancy. Έχει ζήσει και εργαστεί σε τρεις χώρες, στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Αγγλία.
Το «Θάρρος», λοιπόν, σας ταξιδεύει στην Αγγλία, όπου και συναντά τη Βάσια Παναγιωτοπούλου.
-Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια εργάζομαι στην Αγγλία σε δημόσια αρχή υποκείμενη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ως περιβαλλοντικός σύμβουλος. Παρέχω συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εταιρείες διαφορετικής φύσης (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανίες, εργοστάσια παραγωγής τροφίμων), ώστε η λειτουργία τους να συνάδει με την περιβαλλοντική νομοθεσία και να επιτυγχάνουν βιωσιμότερη χρήση των πόρων τους.
Η απόφασή μου να φύγω ήταν αρκετά εύκολη, καθώς ήδη από μικρότερη ηλικία ήθελα να ζήσω στο εξωτερικό και να βιώσω την «πολυπολιτισμικότητα», να έρθω σε επαφή με ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου και να διευρύνω τους ορίζοντές μου, όχι μόνο σε επαγγελματικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, αλλά και προσωπικό.
Το εξωτερικό είναι μια πολύ καλή εμπειρία, όχι μόνο για να γνωρίσεις τη νοοτροπία άλλων λαών και να δεις νέα μέρη, αλλά και για να αλλάξεις τον ίδιο σου τον εαυτό, καθώς το περιβάλλον στο οποίο καλείσαι να εργαστείς και να ζήσεις διαφέρει κατά πολύ από την ελληνική πραγματικότητα.
-Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Όταν πρωτοήρθα στην Αγγλία έκανα μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο του Leeds, ενώ κατά τη διάρκεια της πτυχιακής μου έκανα πρακτική σε έναν οργανισμό για τις πράσινες μεταφορές, κάτι που με βοήθησε ιδιαίτερα, καθώς η πτυχιακή μου ήταν αρκετά πρακτική και προσαρμοσμένη σε πραγματικές συνθήκες.
Μετά το τέλος των σπουδών μου δούλεψα στη Γαλλία στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, απ’ όπου και αποκόμισα πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις. Έπειτα ένιωθα αρκετά έτοιμη να κάνω αιτήσεις εργασίας στην Αγγλία, όπου και βρήκα δουλειά εντός 3 μηνών.
Η επαγγελματική αγορά της Αγγλίας είναι αρκετά ανταγωνιστική, καθώς υπάρχει υπερπληθώρα αποφοίτων και ανθρώπων από όλα τα μέρη του κόσμου. Ωστόσο, όποιος είναι αποφασιστικός και έχει διάθεση για δουλειά, η αγορά είναι αρκετά ευέλικτη.
-Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Οι Βρετανοί είναι αρκετά συνηθισμένοι σε άλλες κουλτούρες, καθώς υπάρχουν σημαντικοί πληθυσμοί από πολλές χώρες, ευρωπαϊκές ή μη. Ποτέ δεν αντιμετώπισα πρόβλημα λόγω της ταυτότητάς μου. Αυτό που μετράει για τους Άγγλους είναι να είσαι ευγενικός και επαγγελματίας στη δουλειά σου.
-Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Θα ήθελα να μεταφέρω την αξιοκρατία και τη συνέπεια του συστήματός τους, καθώς και την ευγένεια και τον επαγγελματισμό τους. Στην Αγγλία η ευγένεια είναι κανόνας. Η οργανωτικότητα του συστήματός τους, από τα πιο απλά πράγματα, π.χ. την ακριβή ώρα άφιξης του λεωφορείου, μέχρι τα πιο σύνθετα, σου δίνει μια σιγουριά στον προγραμματισμό σου. Οποτεδήποτε είχα κάποιο πρόβλημα εδώ πάντα υπήρχε καλή εξυπηρέτηση.
-Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Το ποτάμι River Aire κατά μήκος του οποίου υπάρχουν πολυάριθμα καφέ και εστιατόρια.
Τα ερείπια του Αββαείου Κέρκσταλ, μιας εντυπωσιακής μονής του 12ου αιώνα, καθώς και το Τropical world, ένα τροπικό πάρκο που διαθέτει μεγάλη συλλογή τροπικών φυτών και ζώων.
-Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Κυρίως μου λείπει η αίσθηση ότι είμαι στη χώρα μου, οι δικοί μου άνθρωποι και η θάλασσα, καθώς είναι από τα μοναδικά μέρη που χαλαρώνω.
Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο ευλογημένοι είμαστε οι Καλαματιανοί που μεγαλώσαμε σε ένα τόσο όμορφο μέρος όσο η Καλαμάτα. Δεν μπορώ να φανταστώ τα καλοκαίρια μου μακριά από τη Μεσσηνία.
-Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Φυσικά και υπάρχει. Απλά ελπίζω να δημιουργηθούν περισσότερες εργασιακές ευκαιρίες για νέα παιδιά σαν και εμένα, ώστε να καταστεί η επάνοδός μας στην πατρίδα ευκολότερη.
Των Κώστα Γαζούλη – Παναγιώτη Μπαμπαρούτση