Δυναμική εμφάνιση στην Έκθεση Agrotica με όπλο τις υδροπονικές καλλιέργειες για το ΤΕΙ Πελοποννήσου (φωτογραφίες)


Δυναμικό «παρών» έδωσε το ΤΕΙ Πελοποννήσου στην έκθεση Agrotica που άνοιξε τις πύλες της στις 30 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου. Στη φετινή έκθεση συμμετείχαν 1.321 εκθέτες, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τους 120.000, όπως μας ενημέρωσαν ο πρύτανης του ΤΕΙ Δημήτρης Βελισσαρίου και ο καθηγητής Αναστάσιος Κότσιρας.
Στη συγκεκριμένη έκθεση το ΤΕΙ ήταν συνδιοργανωτής και για το λόγο αυτό του είχε παραχωρηθεί δωρεάν ένα μεγάλο περίπτερο.
Τεράστιο συν του ΤΕΙ ήταν η εξειδίκευση του Ιδρύματος στην υδροπονική καλλιέργεια, μια καλλιέργεια που αποτέλεσε το κεντρικό θεματικό στοιχείο της φετινής Agrotica.
Ειδικότερα, το περίπτερο του ΤΕΙ Πελοποννήσου στελεχώθηκε από εξειδικευμένο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και παρουσίασε:
Επιχειρηματικές υδροπονικές καλλιέργειες: Υπήρχαν σε πλήρη λειτουργία πραγματικές κατασκευές των τεσσάρων πιο διαδεδομένων υδροπονικών συστημάτων (στερεά υποστρώματα, λεπτή στοιβάδα θρεπτικού διαλύματος, επίπλευση και αεροπονία). Στα συστήματα αυτά είχαν εγκατασταθεί και παραδοσιακά λαχανικά σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ενώ έγινε επίδειξη της φιλοσοφίας και του τρόπου λειτουργίας του κάθε συστήματος.
Αστικές Υδροπονικές Καλλιέργειες: Υπήρχαν σε πλήρη λειτουργία υδροπονικά συστήματα αστικού τύπου με αναπτυγμένα φυτά. Σκοπός ήταν η επίδειξη και η παροχή πληροφοριών για τη χρήση υδροπονικών συστημάτων με σκοπό την παραγωγή λαχανικών σε χώρους που με κάθε άλλον τρόπο θα ήταν αναποτελεσματική (βεράντες, ταράτσες, αίθρια κ.λπ.).
Παράλληλα, παρουσιάσθηκαν και οι προοπτικές καλλιέργειας παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών, με σκοπό την παραγωγή διακριτών παραδοσιακών προϊόντων και την αξιοποίησή τους ακόμη και σε συστήματα υψηλών εισροών, όπως οι υδροπονικές καλλιέργειες. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του περιπτέρου, μάλιστα, έγινε επίδειξη πραγματικής καλλιέργειας αρκετών παραδοσιακών ποικιλιών τομάτας και μοιράσθηκε ενημερωτικό υλικό για την αξία και τις προοπτικές καλλιέργειάς τους. Οι δε προεκτάσεις της χρήσης των ποικιλιών αυτών είναι πάρα πολύ σημαντικές, δεδομένου ότι στις τρέχουσες συνθήκες οικονομικής κρίσης οποιαδήποτε απεξάρτηση από την εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και όχι μόνο, θα σημάνει, αφ’ ενός, τη σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής και, αφ’ ετέρου, τη διατήρηση κάποιων εγχώριων παραδοσιακών ποικιλιών με υψηλή διατροφική αξία.
Επιπρόσθετα, έγινε ενημέρωση για τις δράσεις του ΤΕΙ Πελοποννήσου για:
-την εγγραφή στον εθνικό κατάλογο παραδοσιακών ποικιλιών
-τη διάδοση και διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού μέσω του διαδικτύου
-την πρόθεση να αποτελέσει το ΤΕΙ διατηρητή παραδοσιακών ποικιλιών,
ενώ έγινε προβολή μέσω εντύπου υλικού και αφισών των πλέον σημαντικών επιστημονικών δραστηριοτήτων των επιστημονικών εργαστηρίων του ΤΕΙ Πελοποννήσου, οι οποίες έχουν και προεκτάσεις επιχειρηματικότητας.
Διοργανώθηκαν ακόμη δραστηριότητες αλληλεπίδρασης:
-Χώρος δραστηριοτήτων για μικρά παιδιά, ώστε να αναπτύξουν βιωματική σχέση με την καλλιέργεια (μεταφύτευση, σπορά)
-Γευσιγνωσία λαχανικών από υδροπονικές και συμβατικές καλλιέργειες. Οι επισκέπτες του περιπτέρου δοκίμασαν δείγματα λαχανικών χωρίς ετικέτα (τυφλό τεστ) από υδροπονικές και συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας και βαθμολόγησαν σε ειδικό έντυπο κάποια χαρακτηριστικά (γεύση, χρώμα, άρωμα).
Σκοπός της γευσιγνωσίας ήταν η εξοικείωση των καταναλωτών με τα υδροπονικά προϊόντα και η στατιστική αποτίμηση ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
-Αμέσως μετά την έκθεση πραγματοποιήθηκε διήμερο σεμινάριο για επαγγελματίες παραγωγούς με θέμα την υδροπονία, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, ενώ έγιναν και επαφές για τη σύναψη συνεργασίας σε κοινά εκπαιδευτικά αντικείμενα.
Όσο για την επισκεψιμότητα του περιπτέρου, ήταν πολύ μεγάλη και δημιουργήθηκαν άριστες εντυπώσεις. Επίσης, καταγράφηκε, μέσα από την επικοινωνία με τους επισκέπτες, η ραγδαία αυξανόμενη τάση επέκτασης των υδροπονικών μονάδων για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους καλλιέργειας.
Σταχυολογώντας οι δύο καθηγητές τις εμπειρίες της παρουσίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Αγροτική Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ανέφεραν: «Θέλουμε να επισημάνουμε ότι πολλοί πολίτες έχουν επιλέξει ή τείνουν να επιλέξουν λόγω συνθηκών το επάγγελμα του αγρότη, αλλάζοντας την ανθρωπογεωγραφία του κλάδου και μειώνοντας το μέσο όρο ηλικίας στο επάγγελμα. Καταγράφεται μια “τάση φυγής” από τα αστικά κέντρα και πολλοί πολίτες είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην ελληνική γη για να κερδίσουν το ψωμί τους λόγω της κρίσης.
Έτσι, την ώρα που οι δείκτες της ανεργίας χτυπούν “κόκκινο”, στην αγορά εργασίας του πρωτογενούς τομέα διακρίνεται μια τάση αυξήσεως,
η οποία επιβεβαιώνεται και από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων.
Το επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Πελοποννήσου παρακολουθεί τις εξελίξεις και λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις τάσεις της εποχής και είναι έτοιμοι να συνεργαστούν και να ενημερώσουν τους επαγγελματίες και τους εν δυνάμει παραγωγούς».