Η Καλαμάτα πλημμύρισε από προσκυνητές (φωτογραφίες)


Μέρα γιορτής σήμερα για την Καλαμάτα. Από χθες η πόλη έχει κατακλυστεί από προσκυνητές, με αποκορύφωμα τη σημερινή μέρα, που πραγματοποιήθηκε η περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Υπαπαντής.

Το πρωί τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Mητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Mητροπολίτου Mεσσηνίας κ. Xρυσοστόμου.

H λιτάνευση της Eικόνας έγινε για πρώτη φορά το 1841, για την αντιμετώπιση κάποιας επιδημίας βαριάς μορφής (πιθανολογείται ότι ήταν πανώλη) που είχε πλήξει την πόλη. Kαθιερώθηκε, όμως, να γίνεται κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής, το έτος 1884.

Χθες το πρωί το «Θάρρος» βρέθηκε στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής, αλλά και στο Ιστορικό Κέντρο, μιλώντας με προσκυνητές και επαγγελματίες για τη σημερινή ημέρα.
Πριν ο λόγος δοθεί στους ερωτηθέντες, μία τελευταία πρόταση από μένα: Μπορεί στο Δήμο να υποστηρίζουν ότι το πανηγύρι έκανε κακό στην αγορά, αλλά πολλοί άνθρωποι, όπως κι εγώ, είχαν συνδυάσει αυτή τη γιορτή, όπως και της Μεσσήνης, με μια βόλτα σε αυτό, μια βόλτα που ουσιαστικά αποτελούσε διασκέδαση και συνήθεια ετών. Σε καμία περίπτωση δε γινόταν για ψώνια, γιατί όλοι γνωρίζουν τι μπορείς να αγοράσεις από ένα πανηγύρι και τι από ένα κανονικό κατάστημα.
 
Κυρία Αθανασία
«Είμαι από την Καλαμάτα και έρχομαι κάθε χρόνο στην Παναγία. Το πανηγύρι θεωρώ ότι έδινε ζωή στην πόλη και την περιοχή, αλλά…».
 
Κύριος Κώστας
«Και φέτος προσκύνημα, όπως κάνω κάθε χρόνο. Βοηθά η Παναγία όσο μπορεί. Εμείς οι φτωχοί άνθρωποι σε Αυτήν πιστεύουμε. Παλιά υπήρχε και ένα παζάρι, από τότε που καταργήθηκε ρήμαξε και η Καλαμάτα».
 
Κυρία Ελευθερία
«Είμαι στην Καλαμάτα από χθες. Έρχομαι εδώ για πρώτη φορά και γνωρίζω έτσι την πόλη σας».
 
Κυρία Μαίρη
«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, προσκύνημα στην Παναγία. Το ότι δε γίνεται πανηγύρι είναι καλό για τους επιχειρηματίες, νομίζω».
 
Κυρία Βούλα
«Πήγα κι εγώ στην Παναγία, που πιστεύω ότι βοηθάει. Τουλάχιστον εμένα με έχει βοηθήσει στην πορεία της ζωής μου. Σχετικά με το πανηγύρι, ομολογουμένως ήταν μια συνήθεια, το θυμάμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ομολογώ ότι μου λείπει. Βέβαια, από την άλλη λένε ότι θα δουλέψουν τα μαγαζιά. Τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να τα συνδυάσουμε όλα».
 
Κύριος Βασίλης
«Έχει κίνηση, ενώ αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχει πιο πολύ, όμως η διαφορά είναι ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται, αφού έρχεται με τα πόδια, ενώ θα μπορούσαν να τους αφήνουν εδώ πάνω. Το πανηγύρι δε χρειάζεται, αφού κάνει ζημιές στα μαγαζιά και, κυρίως, σε αυτά με την εστίαση. Αν πάνε στα δικά μας μαγαζιά τα λεφτά, μένουν εδώ, ενώ αν τα πάρουν οι παράγκες, θα πάνε αλλού».
 
Κύριος Μπάμπης
«Έχουμε έρθει από τα Γιάννενα, αλλά δεν έχει καθόλου κίνηση. Στην Καλαμάτα είχα να έρθω από τότε που γινόταν το πανηγύρι. Θεωρώ ότι χρειαζόταν και κακώς το έκοψε ο δήμαρχος, και όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα μαγαζιά που ήταν στην περιοχή εκεί και δούλευαν όλα».
 
Κύριος Γιώργος
«Εμείς αυτό που θέλουμε είναι, πάνω από όλα, να κρατήσει ο καιρός. Δουλειά δεν έχει ακόμα. Θέλουμε να έρθει ο κόσμος να προσκυνήσει, αφού το μόνο που μας έχει μείνει είναι η πίστη μας. Μακάρι η Παναγία να μας βοηθήσει σε αυτές τις δύσκολες εποχές για να ανταπεξέλθουμε».
 
Έλενα, Σταυρούλα, Οδυσσέας
«Κίνηση έχει, αλλά εμείς δε δουλεύουμε, αφού ο κόσμος δεν έχει χρήματα».
 
Κύριος Αργύρης
«Εγώ βλέπω ότι ο κόσμος κυκλοφορεί στο Ιστορικό Κέντρο και όχι μόνο εδώ, αλλά και στις γύρω περιοχές και μέχρι την παραλία. Παλιότερα που υπήρχε το πανηγύρι, με το που προσκυνούσαν, έφευγαν από το πίσω μέρος της αγοράς και πήγαιναν μόνο εκεί. Πέρυσι, για παράδειγμα, δούλεψαν και τα μαγαζιά της παραλίας. Έπειτα, είχε ανάγκη ο Καλαματιανός να φέρνουν κουβέρτες, για παράδειγμα, από τη Λειβαδιά για να πουλήσουν στην Καλαμάτα;Η Καλαμάτα έχει μαγαζιά και καλά και φθηνά και ακριβά, ο κόσμος μπορεί να διαλέξει».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Δείτε εδώ φωτογραφίες και βίντεο από τη σημερινή γιορτή

Δείτε εδώ το χθεσινό ρεπορτάζ για τον εσπερινό