Στιγμές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν χθες στο κτήριο του ΙΚΑ Καλαμάτας, με την επιτροπή παράδοσης-παραλαβής να αποχωρεί και το κτήριο «να μένει» στον αέρα.
Ειδικότερα, χθες επέστρεψε στο κτήριο της οδού Πλάτωνος η επιτροπή παράδοσης- παραλαβής, ώστε αυτό να περάσει και επίσημα στο νέο καθεστώς, όμως συνάντησε αντιδράσεις από εργαζομένους και συγκεντρωμένους πολίτες.
Τελικά, η τριμελής επιτροπή κατάφερε να μπει στο κτήριο από την πίσω είσοδο, στην οδό Κοραή, και να φθάσει στο γραφείο του διευθυντή Δ. Καραγλάνη. Αυτό, όμως, έγινε αντιληπτό από τους συγκεντρωμένους. Αμέσως όλοι συγκεντρώθηκαν στο γραφείο του πρώτου ορόφου και απαιτούσαν η επιτροπή να αποχωρήσει από το κτήριο.
Εκείνη τη στιγμή επικράτησε ένταση, ενώ ο διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης κ. Κουτσαντωνάκης ζήτησε από τους διαμαρτυρόμενους να αφήσουν τη διαδικασία να εξελιχτεί.
Έπειτα από φωνές και αποδοκιμασίες ο κ. Κουτσαντωνάκης ζήτησε έγγραφη αναφορά από αυτούς που θα κρατούσαν το κτήριο ανοιχτό, ότι θα ήταν υπεύθυνοι για τυχόν ζημιές. Αναφορά τέτοια δεν του δόθηκε, αλλά λόγω της αντίδρασης αναγκάστηκε να αποχωρήσει άπραγος.
Το πρόβλημα ξεκίνησε τη Δευτέρα, οπότε η επιτροπή εμποδίστηκε στην παράδοση του κτηρίου λόγω του ΦΕΚ που δεν είχε εκδοθεί, το οποίο και εκδόθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Όμως, από χθες οι υπάλληλοι είναι σε διαθεσιμότητα, οπότε δεν μπορούσαν να κάνουν παράδοση του κτηρίου, αφού σε αυτούς περιλαμβάνεται και η επιτροπή καταγραφής. Έτσι, επικράτησε ένα αλαλούμ για το ποιος είναι υπεύθυνος για το κτήριο.
Μετά την αποχώρηση της επιτροπής οι υπάλληλοι αποφάσισαν σε ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα να μαζέψουν ό,τι πράγματα (καρέκλες, φορεία κ.λπ.) ήταν στους διαδρόμους, να τα μεταφέρουν σε ασφαλή χώρο και να παραδώσουν τα κλειδιά, για να μην έχουν καμία ευθύνη.
Πλέον έχουν μπει κι αυτοί σε καθεστώς διαθεσιμότητας και απλά περιμένουν «τα πράγματα να μην πάνε όπως φοβούνται, αφού το νομοσχέδιο έχει πάρα πολλά κενά και δεν αναφέρει πότε, πού και εάν θα επιστρέψουν», όπως λένε.
Μας είπα χθες:
Βικτώρια Ξανθοπούλου
«Εργαζόμουν εδώ 5 χρόνια και αισθάνομαι απόγνωση. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη, αφού και σε άλλες περιπτώσεις που είπαν ότι θα κάνουν κάτι σε ένα μήνα, δεν έγινε. Ούτε εγώ πιστεύω ότι θα προλάβουν σε ένα μήνα να τα καταφέρουν. Αυτό που κάνουν ουσιαστικά είναι να ιδιωτικοποιούν τη δημόσια υγεία».
Δήμητρα Κολυνιάτη
«Τελευταία ημέρα σήμερα για εμάς. Δεν έγινε παράδοση – παραλαβή και δεν ξέρω τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Η επιτροπή καταγραφής δεν έχει παραδώσει και πλέον η ευθύνη περνά στο διευθυντή».
Γιάννης Σγουρός
«Η μονάδα υγείας προσέφερε έργο. Έβλεπε γύρω στους 180 χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο. Εδώ ακόμα γίνονταν οι επιτροπές του ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση της σύνταξης και της αναπηρίας.
Κάθε μέρα είχαμε μεγάλη προσέλευση, παρά τα προβλήματα που υπήρχαν. Το έργο ήταν αρκετά μεγάλο. Η μονάδα υγείας προσέφερε στην τοπική κοινωνία πάρα πολλά.
Σήμερα είναι η τελευταία μέρα. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, ενώ η επιτροπή καταγραφής δεν κατάφερε να παραδώσει το κτήριο λόγω των προβλημάτων.
Ο κόσμος πλέον δεν έχει πού να πάει, αφού δεν μπορεί να απορροφηθεί από το νοσοκομείο. Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να παίρνουν τακτικά τα φάρμακά τους
Όσο για τη διαθεσιμότητα, δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Θεωρώ ότι, για να γυρίσουμε στις θέσεις μας σε ένα μήνα, θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον ένα πλάνο, να ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι με το παιδί, δηλαδή, το νέο φορέα που δημιουργήθηκε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμη και να ανοίξει η δομή, δε θα είναι όπως ήταν. Αφού οι γιατροί δε θα είναι όσοι πριν, συνεπώς και το προσωπικό θα είναι μειωμένο.
Χθες μας ήρθαν οι υπεύθυνες δηλώσεις που πρέπει να κάνουμε, με τις οποίες μεταφερόμαστε στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Συνεπώς ο χώρος είναι μεγάλος και η δεξαμενή της διαθεσιμότητας είναι ότι αυτό το προσωπικό μπορεί να πάει παντού. Για παράδειγμα, εμένα μπορεί να μου πουν να πάω στον Πύργο ή στην Πάτρα και δε θα μπορώ να πω και τίποτα. Με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθείς στην παραίτηση, αφού το κόστος ζωής για να φύγεις από την πόλη σου και να πας σε μιαν άλλη είναι μεγάλο».
Δήμητρα Συκά
«Ήμουν κι εγώ στην επιτροπή παράδοσης. Από την Παρασκευή παραδώσαμε τα ιατρεία στο Δυτικό και Ανατολικό Κέντρο, όμως χθες εδώ, λόγω προβλημάτων, δεν μπορέσαμε να παραδώσουμε. Από τη στιγμή που βγήκε το ΦΕΚ, δεν είμαστε υπάλληλοι της μονάδας. Εδώ ήμουν 24 χρόνια και η σημερινή μέρα είναι δύσκολη.
Σχετικά με την επιστροφή μας, δεν είμαι αισιόδοξη. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αλλά μου φαίνεται πολύ δύσκολο να επιστρέψουμε, ειδικά τόσο σύντομα».
Χρυσούλα Γεωργακαράκου
«Είμαι εδώ 19 χρόνια. Σήμερα είμαι οργισμένη, θλιμμένη, στενοχωρημένη, απογοητευμένη. Μόνο αισιόδοξη δεν είμαι, αφού στη διάρκεια της απεργίας μας, που είδαμε από κοντά το νομοσχέδιο και τις αλλαγές, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα, καμία οργάνωση. Υπάρχει πολύ μεγάλη προχειρότητα στον όλο σχεδιασμό της καινούργιας κατάστασης. Αυτό, μάλιστα, είναι το πιο λυπηρό. Η πολιτεία, δηλαδή, αντιμετωπίζει με προχειρότητα και επιπολαιότητα το θέμα της υγείας. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να δώσουν 8.500 απολύσεις στην τρόικα, που έρχεται την Πέμπτη, κι από εκεί και πέρα δεν έχουν οργανώσει και σχεδιάσει τίποτα».
Δ. Καραγλάνης
Τέλος, από την πλευρά του ο διευθυντής της μονάδας, Δ. Καραγλάνης, μας δήλωσε ότι και ο ίδιος είναι σε διαθεσιμότητα και κακώς ήταν στον κτήριο, απλά αγωνιά για το τι θα γίνει με όλη αυτή την κατάσταση.
Φαρμακείο ΙΚΑ
Το φαρμακείο είναι το μοναδικό κομμάτι της μονάδας που θα παραμείνει ανοιχτό, χωρίς όμως να υπάρχει σε αυτό διοικητική υποστήριξη, αφού πλέον οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι σε διαθεσιμότητα.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας