Κάτοικοι από την “Αγία Τριάδα” μιλούν για τα προβλήματα τους

Κάτοικοι από την “Αγία Τριάδα” μιλούν για τα προβλήματα τους

«Φτιάχνουν το κέντρο και
εγκαταλείπουν την περιφέρεια»

Παρεμβάσεις από το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών», αλλά και δημοτικούς συμβούλους για τα προβλήματα της περιοχής

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

«Απογοήτευση». Δεν πρόκειται για δημοσιογραφική υπερβολή, αλλά για μια απλή καταγραφή της πραγματικότητας κάνοντας μια περιήγηση σε διάφορους δρόμους στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα. Κάτοικοι που ανοίγουν κουβέντα μαζί μας, χωρίς την παρουσία του δημοσιογραφικού μαγνητοφώνου, δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κατάσταση στην περιοχή τους, ανήσυχοι αλλά και προβληματισμένοι, διότι παρά τις διαμαρτυρίες τους οι αρμόδιοι «κωφεύουν»…
Άλλοι κάτοικοι που δε θέλουν να μας δώσουν όνομα και στοιχεία, μας μιλούν για το πρόβλημα των ναρκωτικών στην περιοχή, που είναι αυξημένο. Όπου ανεργία και υποαπασχόληση, τα ναρκωτικά και η εγκληματικότητα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.
Υπάρχουν και κάτοικοι οι οποίοι εμφανίζονται ανήσυχοι για το μέλλον της περιοχής, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι η Δημοτική Αρχή δίνει έμφαση στη βιτρίνα της πόλης και εγκαταλείπει τις λαϊκές συνοικίες. «Ο δήμαρχος προσπαθεί να φτιάξει το κέντρο και την περιφέρεια την εγκαταλείπει. Το κέντρο θα το κάνει “κούκλα” και εμάς θα μας αφήσει εδώ στο τέλμα. Δεν περιμένω να αλλάξει τίποτα», πιστεύει ένας από τους κατοίκους της περιοχής.
«Η περιοχή μας είναι ξεχασμένη, και με δεδομένη την οικονομική κρίση δεν ξέρω τι θα απογίνουμε», εκφράζει το φόβο του ο κ. Βαγγέλης.
«Όταν ο Δήμος, που είναι πιο κοντά στον πολίτη, δεν μπορεί να φτιάξει πεζοδρόμια και δρόμους, τότε τι μπορεί να περιμένει κανείς;», αναρωτιέται ένας ηλικιωμένος.
«Έχουμε χορτάσει υποσχέσεις στη συνοικία μας. Μόνο υποσχέσεις από όλους. Τώρα που όλοι τρέχουν για το δημαρχιλίκι, έρχονται και μας τάζουν τα πάντα», αναφέρει ο κ. Κώστας, που κι αυτός είναι προβληματισμένος για το αύριο.
Ένα μέρος από τα παραπάνω προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Η πρώτη παρέμβαση έγινε από τον επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», Σταμάτη Μπεχράκη, ο οποίος τόνισε προς τη Δημοτική Αρχή: «Κοπάδια σκυλιών ορμούν σε κατοίκους, το πρωί που ξεκινούν για τις δουλειές τους, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Πώς αντιμετωπίζετε αυτό το θέμα, το οποίο είναι ένα θέμα της καθημερινότητας;».
Με τη σειρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Γουρδέας συμπλήρωσε: «Πέρα από τα σκυλιά, στην Αγία Τριάδα υπάρχει ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα με τους Ρομά. Έχουν κόψει ελαιόδεντρα, έχουν πάρει τα μοτέρ από τα πηγάδια, έχουν ξηλώσει καλώδια, αποπατούν μέσα στα κτήματα. Ο κόσμος φοβάται να πάει εκεί και το πράγμα πλέον έχει φτάσει στα όριά του. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα».
Στα παραπάνω ο δήμαρχος Παν. Νίκας απάντησε: «Στην πόλη έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα. Ο ∆ήμος συνεργάζεται με το Φιλοζωικό Όμιλο και αγοράζει σκυλοτροφή, την οποία ρίχνει σε συγκεκριμένα σημεία έξω από την πόλη για να μην είναι νηστικά τα σκυλιά.
∆ώσαμε στο Φιλοζωικό τα δύο ξύλινα σπιτάκια στο Νέδοντα, για να χρησιμοποιούνται ως ιατρείο για τις στειρώσεις, ενώ πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε ένα χώρο για να συγκεντρώνουμε εκεί και να παρατηρούμε τα επιθετικά σκυλιά, αλλά και να γίνεται η διαχείριση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο.
Όσον αφορά στους αθιγγάνους της Αγίας Τριάδος, τους συμπολίτες, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι τεράστιο. Ασφαλώς, ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο με ευρεία πλειοψηφία έχουν κάνει τις αναγκαίες ενέργειες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να αγοραστεί ένας χώρος 240 στρεμμάτων πολύτιμος, αλλά ο περιφερειάρχης κάνει τη δική του πολιτική και ο χώρος που έχει αγοραστεί δίνεται για χορτονομή».
Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Σταμάτης Μπεχράκης επανήλθε στα προβλήματα της περιοχής. Αυτή τη φορά ανέφερε εκείνα που παρουσιάζονται στη λειτουργία του Πολυκλαδικού. Στη σχετική ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «εικόνα χρόνιας εγκατάλειψης» του σχολείου: «Μετά την τελευταία βροχή, τμήματα του υπογείου ήταν πλημμυρισμένα. Στους διαδρόμους, οι οροφές έσταζαν σε πάρα πολλά σημεία. Ο σκελετός του κτηρίου, σε πολλά σημεία, είναι γυμνός και φαίνεται ο οπλισμός. Από τα φρεάτια απουσιάζουν τα καπάκια. Τμήματα της περίφραξης έχουν αφαιρεθεί. Η δυτική πλευρά χρησιμοποιείται ως χώρος υπαίθριου αποχωρητηρίου από Ρομά. Το σχολικό συγκρότημα δε φυλάσσεται συστηματικά και παρουσιάζονται μικροκλοπές υλικών».
Ανάλογη εικόνα δίνει ο δημοτικός σύμβουλος -στην ίδια ανακοίνωση- και για το κλειστό Γυμναστήριο του πρώην Πολυκλαδικού. Καταλήγοντας, ο Στ. Μπεχράκης «καλεί τώρα τη Δημοτική Αρχή να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της» και καλεί την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, την τοπική ΕΛΜΕ, τα αθλητικά σωματεία και ενώσεις της πόλης, «να διεκδικήσουμε από κοινού να δοθούν οι απαραίτητοι πόροι συντήρησης».
Να σημειωθεί πως ο κ. Μπεχράκης παρατήρησε για το θέμα της διαχείρισης των προβλημάτων από την παρουσία των Ρομά: «Με αστυνομικά μέτρα μόνο και κατεδαφίσεις καταυλισμών δε λύνεται το πρόβλημα. Θα πρέπει να βρεθεί χώρος κατάλληλος για να μείνουν κάπου αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και πρόνοια για δουλειά, ώστε να μειωθεί η παραβατικότητα. Διαφορετικά, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Εκτός κι αν πιστεύουν ορισμένοι ότι θα πρέπει να τους… εξαφανίσουμε με όποιον τρόπο».