Σύντομα θα ανακοινωθεί και επίσημα ο επικεφαλής του συνδυασμού των Οικολόγων Πράσινων, που θα διεκδικήσει το αξίωμα του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, όπως προέκυψε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των υποψήφιων ευρωβουλευτών Βαγγέλη Πισσία και Κωνσταντίνας Κοσμίδου στην Καλαμάτα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Δήμητρα Λυμπεροπούλου, οι τοπικές οργανώσεις θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο εκπρόσωπος, διαδικασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις. Η κα Λυμπεροπούλου μίλησε, επίσης, για συνεργασίες σε προγραμματική βάση και γνωστοποίησε πως θα είναι και η ίδια υποψήφια.
Από την πλευρά του, ο κ. Πισσίας ανέφερε πως στόχος του κόμματος για τις ευρωεκλογές είναι η εκπροσώπηση του ελληνικού λαού στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να αλλάξουν οι πολιτικές της Ευρώπης, ώστε να αναδυθεί μια άλλη Ευρώπη.
Άλλο μοντέλο ανάπτυξης
Ο κ. Πισσίας ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, πως η οικολογία δεν είναι «ολίγη από ταραμάς» στο πιάτο του όποιου κόμματος, αλλά συστατικό στοιχείο μιας ολιστικής προσέγγισης που ξεκίνησε από τους αρχαίους.
Σε άλλο σημείο, είπε πως «η κρίση που υπάρχει, χτύπησε τους αδύναμους κρίκους ενός συστήματος. Η Ελλάδα είναι ένας από αυτούς τους αδύναμους κρίκους και από αυτή την κρίση δεν πρόκειται να βγούμε, αν μείνουμε στις παλιές συνταγές. Αυτή τη φορά η εξαπάτηση του εαυτού μας δε θα περάσει.
Χώρες από τις οποίες εξαρτώμεθα, έχουν τα δικά τους προβλήματα. Η αλληλεγγύη των λαών έχει θρυμματιστεί. Δώρα δεν κάνει κανένας πια. Όσοι πιστεύουν πως θα αλλάξουν οι όροι και αιφνίδια η Ευρώπη θα ανοίξει τις ροές των κεφαλαίων και των επενδύσεων προς τη χώρα μας, ή θα τη διευκολύνει με ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να βγούμε από την κρίση, πλανώνται», είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε πως τα μεγάλα δημόσια έργα έγιναν για τα μεγάλα συμφέρονται και πρόσθεσε πως για τους Οικολόγους Πράσινους θα πρέπει να γίνουν πολλά μικρά έργα δημόσιου συμφέροντος, όπου πρέπει κι όπως πρέπει.
Η ανεργία και η λύση της
«Η βαριά βιομηχανία», συνέχισε, «δεν μπορεί να φέρει την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Εμείς θα πρέπει να έχουμε το δικό μας μοντέλο μιας μικρής και μεσαίας βιοτεχνίας – βιομηχανίας και ένα πολύ ισχυρό μοντέλο ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής, ώστε να δημιουργούν προϋποθέσεις να αναπτύξουν τις δυνατότητες της ελληνικής επιχείρησης, που θα καταφέρει να ενσωματώσει καινοτομία, τεχνολογία, δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρίες και να παράξει σωστά προϊόντα και σωστές μεθόδους για να μπει με επιτυχία η Ελλάδα στο νέο καταμερισμό εργασίας. Αυτό είναι και η γιατρειά στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, η λύση του οποίου δεν έρχεται με τη διόγκωση του δημόσιου τομέα ή με πώληση ακινήτων για real estate, ούτε και με τα οράματα που βλέπουν την Ελλάδα να γίνεται Κατάρ με το να αναβλύζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τρυπώντας τις θάλασσες.
Πρέπει, παράλληλα, να σκεφτούμε και να φιλοσοφήσουμε ως άνθρωποι, να αυξήσουμε τους ποιοτικούς στόχους ζωής στις ανθρώπινες σχέσεις.
Η οικολογία προβλέπει νέα συνείδηση, ολιγαρκία στα καταναλωτικά αγαθά και πιο μεγάλη απαίτηση σε όλα όσα λείπουν. Θα ξαναφτιάξουμε κοινωνία, κοινωνικό ιστό, γειτονιά, παρέες, θα ζούμε καλύτερα, θα αγαπιόμαστε περισσότερο.
Αυτά τα λίγα θέλουμε εμείς. Γνωρίζουμε πως οι δυνάμεις μας δε μας επιτρέπουν να φαντασιωνόμαστε πως θα κομίζουμε αυτό το δώρο στη σημερινή Ελλάδα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε τη μικρή ρήξη με τις κατεστημένες ιδέες και πρακτικές με αυτή τη βαρύθυμη, μίζερη, κακομούτσουνη πραγματικότητα, να πάρουμε αποστάσεις από όλους αυτούς που πεθαίνουν και νεκρανασταίνονται κάθε φορά, αυτούς τους ξεδιάντροπους που ρήμαξαν τον τόπο, αυτά τα χρόνια με όλους τους τρόπους. Απαξίωσαν συνειδήσεις, συμπεριφορές και ήθη και έρχονται και πάλι ως σωτήρες. Παράλληλα, να προσέχουμε τους μαθητευόμενους μάγους. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, εμείς είμαστε η λύση», κατέληξε.
Κωνσταντίνα Κοσμίδου
Από την πλευρά της, η κα Κοσμίδου, επικαλούμενη την εμπειρία της ως πολιτική επιστήμων και ειδική εμπειρογνώμων στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, διάκρισης και φτώχειας στην Ε.Ε., είπε πως ο κόσμος μιλά με ουσία και πικρία για τα μελανά σημεία της κρίσης και για τα προβλήματά του. Πρόσθεσε πως οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν έχουν συνηθίσει να ακούνε και να μην επεξεργάζονται τα όσα ακούνε. Μίλησε για την ουσιαστική παρουσία τους στο Ευρωκοινοβούλιο, όχι μόνο σε θέματα περιβάλλοντος, ενώ χαρακτήρισε, ανάμεσα σε άλλα, μειονέκτημα το μαζικό τουρισμό και κάλεσε να δοθεί βαρύτητα στα μικρά κόμματα για να μπορέσουν να αναγνωρίσουν οι ψηφοφόροι κάτι το διαφορετικό.
Επιζήμια η καταστροφή των χημικών της Συρίας
Κατά τη διάρκεια των απαντήσεων που δόθηκαν, προέκυψε ότι οι Κρητικοί είναι ανάστατοι και κινητοποιούνται ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης, μιλώντας για έγκλημα μέσα στη θάλασσα, που θα καταστρέψει τον τουρισμό της Κρήτης, αλλά και της Μεσσηνίας, ενώ τα ψάρια της Μεσογείου θα γίνουν ίδια με τα ψάρια της Φουκοσίμα. Έτσι, ο κ. Πισσίας εξέφρασε την απορία του πώς, ενώ στην Κρήτη το συγκεκριμένο θέμα είναι το πρώτο στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, στη Μεσσηνία δεν έχει γίνει κάτι.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου