Ελπιδοφόρο μήνυμα ότι ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί έστειλαν το βράδυ του Σαββάτου από την Κυπαρισσία ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» και ο ΜΕΣΚ, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας (15 Φεβρουαρίου).
Πολίτες από την ευρύτερη περιοχή ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των δύο συλλόγων και με την παρουσία τους στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Κανελλάκης» έδειξαν την ειλικρινή τους βούληση να στηρίξουν το έργο που επιτελεί ο Σύλλογος «Φλόγα». Παράλληλα, δήλωσαν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους στα παιδιά και τις οικογένειές τους στον αγώνα ζωής που κάνουν!
«Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν είναι επάρατος, δεν είναι κληρονομικός. Μπορεί να ιαθεί!», τονίστηκε στην εκδήλωση, με τη συγκίνηση να πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα.
Η «Φλόγα» είναι Πανελλήνιος Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Καρκίνο και αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που νοσούν από καρκίνο. Ιδρύθηκε το 1982 και εκπροσωπεί χιλιάδες γονείς σε όλη την Ελλάδα.
Όπως είπε η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Τριφωνίδη: «Η “Φλόγα” είναι ένας σύλλογος γονιών παιδιών με καρκίνο. Έτυχε σ’ εμάς ν’ αρρωστήσουν τα παιδιά μας και κρίναμε ότι όλοι μαζί θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε καλύτερα. Έτσι ιδρύθηκε η “Φλόγα” το 1982 και μέχρι σήμερα, 32 χρόνια, βρίσκεται δίπλα στο παιδί και την οικογένειά του.
Ο Σύλλογος έχει εκπροσώπους σε όλη τη χώρα. Εδώ έχουμε το Χρήστο τον Σίνη και τη Μάρω την Τριανταφύλλου και διοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί με Καρκίνο, για να ενημερώσουμε τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο ότι ο καρκίνος στο παιδί μπορεί να ιαθεί! Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε! Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα! Ότι τα τρία στα τέσσερα παιδιά μπορούν να γίνουν καλά!
Η “Φλόγα” είναι ένας σύλλογος που έχει ένα σπίτι στην Αθήνα που φιλοξενούνται παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα για όσο διάστημα κάνουν θεραπεία στην Αθήνα. Κάνουμε νοσηλεία στο σπίτι για τα παιδιά που κατοικούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Στηρίζουμε την υγεία των παιδιών, καλύπτοντας ελλείψεις του Δημοσίου, και βοηθάμε όλες τις οικογένειες που έχουν οικονομικά προβλήματα».
Η ίδια σημείωσε ακόμη: «Δε θα υπήρχε “Φλόγα”, αν δεν υπήρχαν τόσες χιλιάδες φίλοι γύρω μας. Ο κόσμος μάς στηρίζει και είναι αυτός που χρηματοδοτεί το έργο μας. Εμείς δεν έχουμε ούτε ευρωπαϊκά προγράμματα ούτε επιχορηγήσεις από την Πολιτεία. Ο κόσμος είναι χρηματοδότης του έργου μας!
[…] Στην Ελλάδα της κρίσης, οι ανάγκες των παιδιών μας είναι τώρα, γι’ αυτό κι εμείς τώρα προσπαθούμε να τους δίνουμε αυτά που δεν τους δίνει η Πολιτεία. Όπου υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία, τις καλύπτουμε εμείς, γιατί τα παιδιά μας είναι τώρα στο νοσοκομείο και έχουν ανάγκες! Δεν μπορούν να περιμένουν». Καλωσορίζοντας τον κόσμο και τους προσκεκλημένους ομιλητές, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου στην Κυπαρισσία, Χρήστος Σίνης, ανέγνωσε το δελτίο Τύπου του Συλλόγου, στο οποίο αναφέρεται: «Η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο. Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν έχει σύνορα. Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες, ο καρκίνος προσβάλλει το ίδιο όλες τις χώρες του πλανήτη, αναπτυγμένες και μη».
Αφού αναφέρθηκε στους φορείς που «ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ενημερώσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον καρκίνο στα παιδιά και τους εφήβους και να επηρεάσουν τις κυβερνήσεις όλων των χωρών της γης, ώστε να εξασφαλίσουν σε όλα τα παιδιά πρόσβαση σε σωστή ιατρική φροντίδα στη διάρκεια της θεραπείας και μετά από αυτή», σημείωσε: «Κάθε χρόνο, πάνω από 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 90.000 από αυτά δεν επιβιώνουν. Μόνο το 20% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα.
Στη χώρα μας, όπως και σε όλες τις προηγμένες χώρες, το ποσοστό των παιδιών που γίνεται καλά ξεπερνά το 75%. Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Θα πρέπει, λοιπόν, να δοθεί ιδιαίτερη σημασία: στην εκπαίδευση και τη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο, και στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Οι γονείς για όσο διάστημα τα παιδιά τους υποβάλλονται σε θεραπεία, είναι υποχρεωμένοι να αφιερώσουν όλο το χρόνο στο παιδί τους, ενώ οι ανάγκες της οικογένειας αυξάνονται σημαντικά. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από μέρους της Πολιτείας, ώστε να προστατεύεται η εργασία και το εισόδημά τους.
Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική φροντίδα, ανεξάρτητα από την εθνική, κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση.
[…] Να έχουμε μέσα στο μυαλό μας ότι, βοηθώντας τη “Φλόγα”, βοηθώντας τα Ελληνόπουλα, βοηθάμε όλα τα παιδιά του κόσμου!».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΜΕΣΚ, Σόνια Τουρκολιά, επισήμανε: «Όταν η ζωή μάς δίνει ξινό λεμόνι, εμείς πρέπει ν’ αναζητάμε τη ζάχαρη! Η “Φλόγα”, διατηρώντας μια αρυτίδωτη – θα έλεγα – αισιοδοξία, στηρίζει γονείς και παιδιά πάσχοντα την ώρα που έχουν βουτήξει στα βαθιά και τους καθοδηγεί, με τέτοιον τρόπο, ώστε να γίνουν δεινοί κολυμβητές της πραγματικότητας!».
Για το σύγχρονο τρόπο ζωής και τον καρκίνο, τους μύθους και την πραγματικότητα, μίλησε ο γιατρός στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», διευθυντής ΕΣΥ, Απόστολος Πουρτζίδης.
Στη συνέχεια, η νηπιαγωγός Ιωάννα Φιλντισάκου αφηγήθηκε ένα παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά με τίτλο «Ο Καρκινόδρακος».
Συγκινητική ήταν η ομιλία της μητέρας παιδιού με καρκίνο, Μάρως Τριανταφύλλου, για το «Παιδί με καρκίνο: Ζώντας το ασυμβίβαστο».
Η εθελόντρια του Συλλόγου «Φλόγα», Ζωή Σπανού, αναφέρθηκε στην εθελοντική δράση και προσφορά, ενώ η παιδίατρος – αιματολόγος – ογκολόγος, Ελένη Κοσμίδη, ανέπτυξε το θέμα «Πάντα εν σοφία εποίησας;».
Ακολούθησε μουσικοχορευτική βραδιά, για την ενίσχυση του έργου του Συλλόγου, με μουσική, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια από τους ερασιτέχνες μουσικούς του συλλόγου στην Κυπαρισσία.
Του Ηλία Γιαννόπουλου