Της Βίκυς Βετουλάκη
Η υπόθεση για τον άδικο χαμό τον Ιανουάριο του 2007 ενός 30χρονου, πατέρα βρέφους τότε, που εργαζόταν σε οικοδομή στην Κυπαρισσία και πέθανε από ηλεκτροπληξία, όταν το αλφάδι που χρησιμοποιούσε ακούμπησε σε καλώδια της ΔΕΗ που περνούσαν δίπλα από το νεοαναγειρόμενο κτίσμα, εκδικάστηκε χθες.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων κάθισαν για να δικασθούν σε δεύτερο βαθμό ο επιβλέπων μηχανικός του έργου, οι δύο ιδιοκτήτες της οικοδομής (πατέρας και γιος), τρεις υπάλληλοι της ΔΕΗ.
Πρωτόδικα είχαν αθωωθεί οι δύο υπάλληλοι της ΔΕΗ και καταδικασθεί σε φυλάκιση οι υπόλοιποι. Όμως, ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης από τον εισαγγελέα και έτσι τώρα κάθισαν όλοι ξανά στο εδώλιο.
Ακούμπησε στα καλώδια
Το τραγικό περιστατικό συνέβη στις 15 Ιανουαρίου του 2007. Ο άτυχος 30χρονος εκτελούσε εργασίες τοποθέτησης πλακιδίων στο δάπεδο της βεράντας του 4ου ορόφου στη νότια πλευρά της οικοδομής, σημείο που βρισκόταν κοντά στα καλώδια της ΔΕΗ. Όλα συνέβησαν, όταν η μεταλλική ράβδος αλφαδιάσματος που χρησιμοποιούσε, μήκους 5 μέτρων, ήρθε σε επαφή με τα καλώδια ρεύματος, με αποτέλεσμα να υποστεί ηλεκτροπληξία και να χάσει τη ζωή του.
Η οικογένεια του 30χρονου αναζήτησε ευθύνες για το άδικο χαμό του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο μηχανικός και οι ιδιοκτήτες δεν έλαβαν μέτρα ασφαλείας, όπως η κατασκευή προστατευτικών σανιδωμάτων, ώστε να αποκλεισθεί η προσέγγιση από εργαζόμενους σε τρεις ηλεκτροφόρους αγωγούς της ΔΕΗ που περνούσαν νότια της οικοδομής. Επίσης, δεν ειδοποίησαν εγγράφως τη ΔΕΗ, πριν από την έναρξη των εργασιών, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, όπως η μεταφορά των εναέριων αγωγών ηλεκτρικού ρεύματος σε ασφαλή απόσταση.
Στελέχη της ΔΕΗ κατέθεσαν ότι είχαν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και ποτέ δεν τους κατατέθηκε αίτηση για μετατόπιση του συγκεκριμένου δικτύου.
Απολογίες
Στη χθεσινή διαδικασία στο εδώλιο κάθισαν ο ένας εκ των ιδιοκτητών και οι δύο υπάλληλοι της ΔΕΗ, ενώ ο έτερος ιδιοκτήτης, ο επιβλέπων μηχανικός και ο τρίτος υπάλληλος της ΔΕΗ εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρους.
Κατά τις απολογίες τους, ο ιδιοκτήτης ανέφερε πως εκείνη την ημέρα καλύτερα να του είχαν πει ότι ισοπεδώθηκε το σπίτι, παρά αυτό που έγινε. Διευκρίνισε ότι ποτέ δεν κάθισε στην οικοδομή να δει από κοντά τι γίνεται και πως κανείς από τους εργαζόμενους δεν του είχε πει ότι τα καλώδια είναι κοντά και πρέπει να απομακρυνθούν.
Ο πρώτος κατηγορούμενος υπάλληλος της ΔΕΗ κατέθεσε ότι έλαβε εντολή από την υπηρεσία του για την έγκριση εργοταξιακού ρεύματος στην οικοδομή. Ήλεγξε, όπως είπε, την κατασκευή, τις αποστάσεις και ό,τι άλλο απαιτείται και έδωσε έγκριση.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος υπάλληλος της ΔΕΗ είπε ότι αυτός είχε την αρμοδιότητα σύνδεσης του εργοταξιακού ρεύματος, το οποίο και έκανε, όταν έλεγξε ότι όλα ήταν σωστά κατασκευασμένα, στις 30 Μαΐου.
Στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας σημείωσε ότι για τον επιβλέποντα μηχανικό και τους δύο ιδιοκτήτες εξακολουθεί να ισχύει η κατηγορία της αμέλειας και πρέπει να κριθούν ένοχοι, ενώ ένοχο, όπως πρωτόδικα. Αντίθετα, πρότεινε την αθώωση των δύο υπαλλήλων της ΔΕΗ.
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου.