Το ΠΑΣΟΚ φθίνει, η ΔΗΜΑΡ παραπατάει, αλλά η Κεντροαριστερά «σκίζει»! Αυτή την αίσθηση μας δημιούργησε η κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Rex, όπου η πρωτοβουλία των «58» έκανε την επίσημη εμφάνισή της και στην Καλαμάτα.
Το ίδιο συμβαίνει και στα μίντια όπου φιλοξενούνται κάθε μέρα τα στελέχη της, καθώς και σε μια ευδιάκριτη γωνιά των δημοσκοπήσεων, όπου υποτίθεται ότι ένας ολόκληρος κόσμος αδημονεί για την εμφάνιση της πολύφερνης νύφης. Αρκεί να απαντηθεί το ερώτημα: «αν μπορείς να μάθεις σε ένα γέρο σκύλο νέα κόλπα».
Η ανθρωπογεωγραφία, ο άξονας, πυρήνας και «ψυχή» της υπό συγκρότησιν Κεντροαριστεράς είναι καινούργιες δυνάμεις και άφθαρτα πρόσωπα; Απ’ όσους είδαμε προχθές, δε θα το λέγαμε. Οι περισσότεροι ήταν απογοητευμένοι ΠΑΣΟΚοι. Η αποθέωση της βολικής γενικότητος, που δε θέλει να ομολογήσει αυτό που πραγματικά υποκρύπτει. Κι έχει δίκιο. Τι να υπερασπιστεί; Τις εποχές του Άκη, του χρηματιστηρίου, του πάρτυ των ολυμπιακών αγώνων, της μίζας, και του πελατειακού κράτους;
Το εκσυγχρονιστικό κλαμπ, λοιπόν, σε νέες περιπέτειες. Δηλαδή, μια ελίτ σε εργαστήριο κατασκευής κομμάτων, που επιχειρούν να μπουν στην κοινωνία από την πίσω πόρτα.
Ευστοχούν σε δύο σημεία οι «58» και οι συν αυτώ. Πρώτον, όντως, υπάρχει χώρος για την Κεντροαριστερά και, δεύτερον, πράγματι είναι άνευ ουσίας οι ενστάσεις όμορων κινήσεων, κομματιδίων και προσώπων.
Επί της ουσίας, όλοι ομομήτριοι τυγχάνουν. Έχουν δίκιο, επομένως, οι «58» όταν στηλιτεύουν τους μικρομεγαλισμούς και τις προσωπικές φιλοδοξίες και καλούν σε συστράτευση. Το ρευστό πεδίο δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις. Επομένως, δεν είναι βέβαιο ότι θα ευτυχήσει το κεντροαριστερό συμπίλημα στις προσεχείς ευρωεκλογές, αλλά ούτε ότι θα περάσει απαρατήρητο.
Εισηγήσεις
Πάμε στην εκδήλωση. Για τις θέσεις της πρωτοβουλίας των 58 και της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης μίλησαν ο πανεπιστημιακός καθηγητής Παναγής Παναγιωτόπουλος, ο δικηγόρος Γιάννης Καούνης και ο πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τη Νέα Δημοκρατία, μιλώντας για δεξιά του ’50 και κάνοντας τον υπαινιγμό ότι ο Αντώνης Σαμαράς ονειρεύεται να γίνει Παπάγος, ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ επίσης υπαινίχθηκε ότι αποσκοπεί να έρθει στην εξουσία και να πάρει τη ρεβάνς για τον Άρη Βελουχιώτη!
Είπε ότι στη χώρα μας υφίσταται κίνδυνος για τη δημοκρατία, με την έννοια ότι δεν έχει εξαλειφθεί το ενδεχόμενο απαγκίστρωσης από την Ευρώπη και αγκίστρωσης στα υπανάπτυκτα, όπως άφησε να εννοηθεί, Βαλκάνια. Τα πράγματα θα αλλάξουν για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, μόνο με μεταρρυθμίσεις, αν αφεθούν ελεύθεροι η οικονομία και ο ιδιωτικός τομέας και αν επιβληθεί η αυστηρή εφαρμογή των νόμων.
«Διακονούμε τον πραγματισμό» είπε σε κάποια στιγμή, αναφερόμενος στη δημιουργία και λειτουργία ενός ορθολογικού κράτους και κοινωνίας.
Ο δικηγόρος Γιάννης Καούνης υποστήριξε ότι στόχος της δημοκρατικής παράταξης είναι να αναδειχθούν στο πολιτικό προσκήνιο νέα πρόσωπα, να υπάρξουν νέες μορφές δράσης, γιατί η κοινωνία έχει ανάγκη, πλέον, από μια μεταρρυθμιστική επανάσταση, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους για ένα κράτος πρόνοιας.
Ο κ. Μπένος ξεκαθάρισε στην αρχή της ομιλίας του ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή, παρά την ενεργή συμμετοχή του στην κίνηση των «58». Όπως τόνισε, δεν έχει αλλάξει τίποτα στην απόφαση που πήρε πριν πολλά χρόνια πλέον, να μην ξαναδιεκδικήσει ρόλους στην πολιτική σκηνή.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στην πρωτοβουλία των «58», είπε ότι θα διαρκέσει μέχρι να συγκροτηθεί σε πολιτική παράταξη και τότε θα επιστρέψει στο «Διάζωμα».
Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι η χώρα χρεοκόπησε επειδή ηττήθηκαν οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις για χάρη του πελατειακού πολιτικού συστήματος και του λαϊκισμού. Επισήμανε, δε, ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι μια μεταρρυθμιστική προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία των «58» ετοιμάζει και θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες 15-20 μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, άμεσα εφαρμόσιμες. Μεταρρυθμίσεις για το κράτος, την οικονομία, τους πολιτικούς θεσμούς, τα κοινωνικά δίκτυα.
Παρεμβάσεις
Στη συνέχεια πήραν το λόγο κάποιοι από τους παρευρισκόμενους.
Σταχυολογούμε ορισμένα από τα λόγια τους. Π. Γκρέκης: «Πιστεύω στην επιτυχία της προσπάθειας». Ηλ. Γεωργίκος: «Για να μη βαδίζουμε σε νεοδημοκρατικά και συριζέικα ερείπια, η κίνηση πρέπει να προχωρήσει». Π. Δήμιζα: «Χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει δημοκρατική παράταξη». Γ. Παπαδόπουλος: «Ο δρόμος δεν είναι ίσος. Χρειάζεται θάρρος, υπομονή και προσπάθεια. Στηρίζω την κίνηση και συμφωνώ με το καινούργιο που φέρνει στην πολιτική». Τ. Χαλβατσιώτης: «Πρέπει να υπάρξει αυτοκριτική για το παρελθόν και συγκεκριμένες ρεαλιστικές πράξεις και προτάσεις». Μ. Πρασόπουλος: «Αν και πολιτικά βρίσκομαι στο ΠΑΣΟΚ, θέλω την κίνηση, αλλά με περισσότερο αριστερό πρόσημο». Γ. Αναστασόπουλος: «Πρέπει να βάλουμε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων και να δούμε τι ρόλο έπαιξε η Ευρώπη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας». Γ. Κουτσούλης: «Η κίνηση των 58 είναι μια θαρραλέα προσπάθεια. Βιώνουμε μια εποχή θλίψης και προσωπικά νιώθω θυμό και οργή, γιατί πληρώνουν, λάθος πολιτικές, αυτοί που δε φταίνε». Α. Γιαννακόπουλος: «Υπάρχει χώρος και ακροατήριο για την κίνηση. Εάν υλοποιηθούν όσα υπόσχεται, θα έχει λαμπρό μέλλον». Ν. Μπούρας: «Η συγκέντρωση έδωσε στοιχεία ρεαλισμού, γεγονός που σημαίνει ότι ξεκίνησε καλά». Λ. Φλέσσας: «Οι 58 πρέπει να προχωρήσουν ανεξάρτητα από κόμματα». Γ. Σμέρλας: «Με λυπεί η απουσία της νεολαίας από την εκδήλωση και για την κατάσταση αυτή πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
Στο ακροατήριο διακρίναμε, επίσης, μεταξύ άλλων, τον πρώην δήμαρχο Χρήστο Μαλαπάνη, τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, το γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Χριστόπουλο, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας Θόδωρο Μπρεδήμα, τον Γρηγόρη Μασούρα, τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Τσαπόγα, τον Γιώργο Κυριακόπουλο και τον πρώην βουλευτή Γιάννη Γιαννακόπουλο.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη