Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε, ως γνωστόν, στην τελευταία του συνεδρίαση, τη σύναψη δανείου ύψους μέχρι 1.220.000 ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη εξόδων για πολεοδομικές μελέτες και πράξεις εφαρμογής. Εκτιμάται ότι ούτε το 50% του ποσού δε θα απαιτηθεί, λόγω χαμηλών αμοιβών των μελετητών. Από το δάνειο θα πληρωθούν οι εξής μελέτες: Ανατολική Παραλία Καλαμάτας, Πρώην ΖΕΠ- στον οικισμό Πλακωτά, Βέργας, Μικρής Μαντίνειας.
Και μόνο η εν λόγω απόφαση, αλλά και η πρόοδος που παρουσιάζεται στις μελέτες πράξεων εφαρμογής περιοχών της Καλαμάτας, θα έπρεπε να προσφέρει ικανοποίηση σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες.
Από την άλλη πλευρά, όμως, μόνο λυτρωτική δεν ακούγεται επί της ουσίας. Κι αυτό, γιατί το όνειρο κάθε Έλληνα να χτίσει το οικόπεδό του γίνεται πλέον εφιάλτης, αφού η φορολογική επιδρομή ακυρώνει την οικιστική ανάπτυξη, ενώ οι υποχρεώσεις που συνεπάγεται δημιουργούν πρόσθετα βάρη και απαιτήσεις, που δεν μπορούν να αντέξουν τα ελληνικά νοικοκυριά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι Δήμος στην Αττική, κατανοώντας τις οικονομικές δυσχέρειες των κατοίκων μετά τις μαζικές αρνήσεις τους να καταβάλουν την υποχρεωτική εισφορά που απορρέει από την ένταξη μιας περιοχής στο σχέδιο πόλης, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανακάλεσε για τουλάχιστον ένα χρόνο (έως 1/2015) προηγούμενη απόφαση που υποχρέωνε τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν τη συνδρομή που τους αναλογεί για την πολεοδόμηση της περιοχής.
Τα δε ειδοποιητήρια που εστάλησαν σε πάνω από 5.000 δικαιούχους τον περασμένο Νοέμβριο για την πληρωμή της πρώτης από τις 12 εξαμηνιαίες δόσεις που προορίζονται βάσει νόμου για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και υποδομών (δρόμοι, αποχετευτικά δίκτυα, σχολεία κ.ά.), προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.
Η γκρίνια ανάγκασε το δήμαρχο να προβεί σε μια σειρά ενεργειών, προκειμένου να ελαφρύνει το βάρος που πέφτει στους ώμους των πολιτών. Έχουν, λοιπόν, ξεκινήσει παρεμβάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, προκειμένου να αυξηθεί το ύψος των δόσεων για την εξόφληση της υποχρεωτικής εισφοράς σε χρήμα από 12 εξαμηνιαίες που είναι σήμερα σε 24. Ταυτόχρονα, έχει ανατεθεί σε έγκριτο νομικό η προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια, προκειμένου να προσαρμοστούν προς τα κάτω οι αντικειμενικές αξίες που σήμερα είναι στα επίπεδα του 2007 και εκτοξεύουν τις δαπάνες για την πολεοδόμηση μιας περιοχής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχα ραβασάκια είναι έτοιμα και σε άλλους Δήμους, με σκοπό να σταλούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ωστόσο εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε έχουν μπει στα συρτάρια, για να βγουν αμέσως μετά τις εκλογές και να μετριαστεί το πολιτικό κόστος.