Όχι μόνο δεν υπάρχει ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης Μεσσηνίας, με αναδιάταξη των δυνάμεών της, λόγω του νέου νόμου περί αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ, όπως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ευαγγελίζεται, αλλά συνεχώς αποδυναμώνεται.
Καθημερινά, εδώ και 18 μήνες, 11 αστυνομικοί από τη Μεσσηνία μεταβαίνουν για υπηρεσία στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο.
Από την Τετάρτη ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 16, καθώς η κατασκευή των νέων κτηρίων στο Κέντρο της Κορίνθου, αντί να μειώσει, αύξησε τις απαιτήσεις για μέτρα ασφαλείας.
Στο μεταξύ, από μέρα σε μέρα αναμένεται και η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα ορίσει ποιες αστυνομικές υπηρεσίες και τμήματα της Μεσσηνίας συγχωνεύονται ή καταργούνται.
Συνάντηση
Η όλη κατάσταση έχει φτάσει στα όριά τους πολλούς αστυνομικούς της Μεσσηνίας, οι οποίοι αναγκάζονται να βρίσκονται εκτός της βάσης τους για πάνω από 12 ώρες ημερησίως, χωρίς καμία έξτρα αποζημίωση, πλην κάποιων ελαχίστων ευρώ.
Παράλληλα, δεν παρέχεται διανυκτέρευση, όπως ορίζει ο νόμος, όταν η μετακίνηση είναι άνω των 160 χλμ.
Τις προηγούμενες ημέρες στην Κορινθία έγινε συνάντηση των Αστυνομικών Ενώσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγο κ. Παπασπύρου, παρουσία του γενικού αστυνομικού διευθυντή Πελοποννήσου, υποστράτηγου Ηλία Γεωργόπουλου.
Το πρόβλημα οξύνεται
Μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Γιάννης Αδαμόπουλος, σημείωσε ότι όλα τα προεδρεία των Ενώσεων Αστυνομικών της περιφέρειας τόνισαν ότι έπειτα από 18 μήνες λειτουργίας του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο, αντί να έχει δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα, η κατάσταση οξύνεται, παρά τις υποσχέσεις που έχουν κατά καιρούς λάβει.
«Ζητήσαμε να στελεχωθεί το Κέντρο Κράτησης με τις αιτήσεις που έχουν καταθέσει συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα που επιθυμούν να υπηρετήσουν εκεί. Η ταλαιπωρία των συναδέλφων μας συνεχίζεται και οι υπεραπασχολήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις δε δίνονται. Ρεπό οφείλονται και το κυριότερο, οι μετακινήσεις από τη Μεσσηνία, όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά αυξάνονται», σημείωσε ο κ. Αδαμόπουλος.
Από την προηγούμενη Τετάρτη, άλλοι 5 αστυνομικοί, πλέον των 11, μετακινούνται καθημερινά στην Κόρινθο. «Όσο για το πλεόνασμα που θα δοθεί στους ένστολους, σε όσους έχουν μεικτές αποδοχές μέχρι 1.500 ευρώ, θέλω να επισημάνω ότι, αν πληρωνόμασταν κανονικά, τόσο για τη νυχτερινή εργασία όσο και για τις υπεραπασχολήσεις, τα χρήματα θα ήταν πολύ περισσότερα. Επομένως, τα 450 ευρώ που ακούγονται, στην ουσία είναι δεδουλευμένα. Για παράδειγμα, ο συνάδελφος που 18 μήνες τώρα πηγαίνει στην Κόρινθο, πόσες παραπάνω ώρες έχει δουλέψει και δεν τις έχει πληρωθεί; Και πόσα χρήματα ξοδεύει για το φαγητό του;», συμπλήρωσε.
Της Βίκυς Βετουλάκη