Η οργάνωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών στην αντιμετώπιση κινδύνων από σεισμούς και η σύνταξη των απαραίτητων μνημονίων αντιμετώπισης ήταν το θέμα που απασχόλησε τη χθεσινή σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Αλευρά.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του 9ου Συντάγματος Πεζικού, της 120 ΠΕΑ, του Λιμεναρχείου, Δήμων και εθελοντές.
Δεν έχουν ανταποκριθεί οι Δήμοι
Κατά την εισήγησή του ο κ. Αλευράς επισήμανε ότι από παλαιότερα έχει συνταχθεί το Τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Σεισμών, με βάση τις οδηγίες του ΟΑΣΠ και σύμφωνα με το Σχέδιο «Ξενοκράτης», το οποίο επικαιροποιείται και αναμορφώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
«Επίσης, έχουμε συντάξει μνημόνιο ενεργειών υπό τις οδηγίες της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, που περιλαμβάνει επικαιροποιημένο κατάλογο των επιχειρησιακά έτοιμων μέσων και υπεύθυνων χειριστών (μηχανήματα έργων, οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, κ.λπ.), καθώς και κατάλογο με τηλέφωνα επικοινωνίας των υπευθύνων για λόγους άμεσης κινητοποίησης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε.
Ο αντιπεριφερειάρχης παρατήρησε ότι έχει ζητηθεί από τους Δήμους να συντάξουν αντίστοιχο μνημόνιο ενεργειών, αλλά, δυστυχώς, δεν έχουν ανταποκριθεί όλοι.
Παράλληλα, παρουσιάσθηκαν απ’ όλους τους φορείς οι κινήσεις που γίνονται σε τέτοια έκτακτα φαινόμενα, ενώ επισημάνθηκε πως μετά την εκδήλωση σεισμικού φαινομένου, σε περίπτωση που το Διοικητήριο καταστεί ακατάλληλο, έχει ορισθεί χώρος στην είσοδο του αμφιθεάτρου ως κέντρο επιχειρήσεων.
Επίσης, για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης έπειτα από μια καταστροφή, για το συντονισμό του έργου του περιφερειάρχη και του αντιπεριφερειάρχη, έχει ζητηθεί να διατεθεί το κτήριο του τεχνικού προσωπικού του ΟΤΕ στην Καλαμάτα.
Σεισμογράφοι – επιταχυνσιογράφοι
Ο κ. Αλευράς υπενθύμισε ότι το 2005, με απόφαση του τότε νομάρχη, συγκροτήθηκε επιτροπή, η οποία επέλεξε τους χώρους καταφυγής-καταυλισμού του πληθυσμού σε έξι πόλεις του νομού: Καλαμάτα, Μεσσήνη, Πύλος, Γαργαλιάνοι, Κυπαρισσία και Φιλιατρά.
Στην Καλαμάτα έχει ολοκληρωθεί η σήμανση των εν λόγω χώρων και έχουν γίνει οι κατάλληλες υποδομές.
Μάλιστα, η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, Μόρφω Κουκούλη, αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχέδιο και παρουσίασε χάρτη με τους χώρους αυτούς.
«Κατόπιν εντολής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τους Δήμους τον προσδιορισμό ή επανέλεγχο των χώρων καταυλισμού, ικανών για την υποδοχή και διαβίωση των πληγέντων έπειτα από σεισμό. Σε αυτό μας το αίτημα, δυστυχώς, δεν έχουν ανταποκριθεί οι Δήμοι, εκτός από το Δήμο Καλαμάτας. Οι χώροι αυτοί πρέπει να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον μια φορά ανά έτος. Ακόμα, με επανειλημμένες αλληλογραφίες έχει ζητηθεί από τους Δήμους η σύσταση επιτροπών πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτηρίων της αρμοδιότητάς τους, χωρίς να έχουν ανταποκριθεί, πλην του Δήμου Καλαμάτας. Ωστόσο, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας έχει συντάξει επιτροπή πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτηρίων της αρμοδιότητάς της και έχει ολοκληρώσει τον παραπάνω έλεγχο.
Επίσης, ως Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας διαθέτουμε αποθηκευτικούς χώρους με καταγεγραμμένο υλικό (σκηνές, κουβέρτες, στρώματα, κρεβάτια) και αντίγραφο του καταλόγου έχει σταλεί στην Πολιτική Προστασία και στην Κοινωνική Μέριμνας της Περιφέρειας. Παράλληλα, με έγγραφο έχει ζητηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η αποστολή σκηνικού υλικού και υπνόσακων για την αντιμετώπιση καταστροφών», επισήμανε ο κ. Αλευράς.
Επιπλέον, ενημέρωσε ότι για την καλύτερη παρακολούθηση της περιοχής η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ύστερα από σύμβαση με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του κ. Τσελέντη στο Πανεπιστήμιο Πατρών, έχει τοποθετήσει τρεις σεισμογράφους, στον Άγιο Νίκωνα, τον Αετό και τη Μεθώνη, καθώς και τρεις επιταχυνσιογράφους.
Μάλιστα, στο υπόγειο του Διοικητηρίου λειτουργεί επιταχυνσιογράφος, ενώ στο Μαυρομάτι Ιθώμης σεισμογράφος. Τα δύο ελέγχονται και συντηρούνται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ο κ. Αλευράς κατέληξε λέγοντας πως, για την καλή διαχείριση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, χρειάζεται σωστή πληροφόρηση του κοινού. Τόνισε, δε, την προσφορά των εθελοντών, που πάντα βρίσκονται δίπλα στον πολίτη και στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Της Βίκυς Βετουλάκη