Η «Οδύσσεια» του Δημοτικού Υπαλλήλου από τη Μεσσήνη

Η «Οδύσσεια» του Δημοτικού Υπαλλήλου από τη Μεσσήνη

Δεκατρείς μήνες για να πάρει σύνταξη 
Ακούμε συχνά για τη δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού και το τέρας της γραφειοκρατίας. Κι όσο κι αν καταβάλλεται προσπάθεια εξορκισμού αυτών των κακών, τόσο πιο πολύ τα συγκεκριμένα  «τέρατα» θεριεύουν.
Τρανό παράδειγμα και, κατά τα φαινόμενα, όχι τελευταίο, η υπόθεση δημοτικού υπαλλήλου από τη Μεσσήνη. Ενώ κατέθεσε  πλήρη δικαιολογητικά συνταξιοδότησης, εκμεταλλευόμενος το νόμο που επέτρεπε συνταξιοδότηση έπειτα από 25 χρόνια υπηρεσίας, με συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας και ανήλικο παιδί, παραμένει χωρίς σύνταξη από τον Απρίλιο του 2013 (οπότε κατέθεσε τα δικαιολογητικά). Σύμφωνα δε με πληροφορίες του, αν δεν προκύψει άλλο απρόοπτο, θα πληρωθεί στα τέλη Απριλίου του 2014…
 
Η περιπέτεια
Ο λόγος για τον Π.Ι. (τα πλήρη στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας). Τον συναντήσαμε στη Μεσσήνη και δέχθηκε πρόθυμα να μας αφηγηθεί την «Οδύσσεια» που περνά.  Όπως μας είπε, στις αρχές Απριλίου του 2013 υπέβαλε τα δικαιολογητικά του, που πρωτοκολλήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 14 Απριλίου. Έως δε το Δεκέμβριο δεν είχε καμία ενημέρωση και, φυσικά, καμία ανησυχία, αφού, όπως μας επισήμανε, «ήξερα ότι καθυστερεί η διαδικασία και δεν άρχισα να “ψάχνομαι” αν συμβαίνει κάτι».
Στις αρχές του Δεκεμβρίου (2013) γνωστός του βρέθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και του ζήτησε να κοιτάξει το φάκελό του. «Του είπαν και μου μετέφερε πως δεν υπήρχε πρόβλημα με τα δικαιολογητικά της σύνταξης και πως έως το τέλος του μήνα (Δεκέμβριος 2013) θα πληρωνόμουν. Αναθάρρησα από τις εξελίξεις αυτές και παραξενεύτηκα ταυτόχρονα για τη σε τόσο σύντομο διάστημα τακτοποίηση του θέματός μου, αλλά βιάστηκα», σημείωσε. Μερικές ημέρες αργότερα του κοινοποιήθηκε έγγραφο από το ΓΛΚ προς το ΙΚΑ, πως αναζητούνταν τα χρόνια της ασφάλισής του στο συγκεκριμένο ασφαλιστικό φορέα, καθώς απασχολούμενος σε Κοινότητα με το καθεστώς αορίστου χρόνου, συμπλήρωνε ένσημα στο ΙΚΑ. Έτσι, έπρεπε να διερευνηθούν πόσα ήταν τα χρόνια αυτά, προκειμένου να συνυπολογιστούν στο χρόνο υπολογισμού της συνταξιοδότησης.  Η απάντηση από το ΙΚΑ στο ΓΛΚ στάλθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2014.
Περί τις 10 Μαρτίου (2014) επικοινώνησε μαζί του ο υπάλληλος του ΓΛΚ που χειριζόταν την περίπτωσή του. «Με πληροφόρησε πως δεν ήταν σωστά τα χαρτιά μου, έκρινε πως ήταν ανεπαρκής ο χρόνος υπηρεσίας για να συνταξιοδοτηθώ και με πληροφόρησε πως εξαιτίας αυτού, θα έπρεπε να επανέλθω στην εργασία μου και να ξανακαταθέσω δικαιολογητικά το 2026. Την ώρα εκείνη οδηγούσα και “έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου”. Κόντεψα να τρακάρω και με το ζόρι κατάφερα να συνέλθω», σχολίασε.
Ανέθεσε το θέμα σε δικηγόρο, ο οποίος διερεύνησε την υπόθεση, βρήκε το φάκελό του στο ΓΛΚ, τον εξέτασε με τους αρμόδιους υπαλλήλους και προέκυψε ότι τα δικαιολογητικά του ήταν πλήρη και δικαιούνταν σύνταξη. Ύστερα δε από κάποιες ημέρες, επικοινώνησε μαζί του και ο υπάλληλος που χειριζόταν την υπόθεση, πληροφορώντας τον ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ότι θα προωθούνταν ο φάκελος και ότι θα πληρωνόταν στα τέλη Απριλίου, για πρώτη φορά ως συνταξιούχος.
Έκτοτε, ο ίδιος παρακολουθεί ανελλιπώς την πορεία του φακέλου του, μέσα από ειδική φόρμα που υπάρχει στο διαδίκτυο.
 
Αρνητική συγκυρία
Θα πρέπει να αναφερθεί πως, λόγω συγκυρίας, δεν πληρώθηκε έναντι, αφού η σχετική υπουργική απόφαση υπογράφηκε αρκετά μετά την υποβολή των δικαιολογητικών και δεν είχε αναδρομική ισχύ. «Αν έπαιρνα τα χρήματα αυτά, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική», απάντησε.     
 
Με βοήθησαν οι συγγενείς μου
Και στο εύλογο ερώτημα πως επιβιώνει, απάντησε πως τον βοήθησαν οι συγγενείς του να σταθεί στα πόδια του όλο αυτό το διάστημα, αλλά και να συντηρήσει την οικογένειά του (γυναίκα και δύο παιδιά, με το μεγαλύτερο να υπηρετεί τη θητεία του στην Κρήτη και το μικρότερο να είναι μαθητής στη Β΄ Λυκείου).
 
Απογοήτευση, οργή και θυμός
«Ένιωσα απογοήτευση, οργή και θυμό και με το ζόρι συγκρατώ τα νεύρα μου, όποτε αναφέρομαι στο συγκεκριμένο θέμα», μας εξομολογήθηκε.
Κατέληξε λέγοντας πως ήταν θύμα, αφενός, της συγκυρίας να μην απονέμονται συντάξεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα, και, αφετέρου, της μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων του ΓΛΚ, οι οποίοι καλούνται πλέον να διαχειριστούν πολλαπλάσιο αριθμό αιτήσεων συνταξιοδότησης, λόγω της ραγδαίας αύξησής τους τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια.           

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου