Κίνηση κατοίκων Καλαμάτας για τα 48 στρέμματα στον Κορδία ενάντια στην αποκρατικοποίηση


Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας δηλώνει εδώ και καιρό αισιόδοξη ότι με την πολιτική της έχει καταφέρει να «σώσει» από την ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ τα 48 στρέμματα στην περιοχή του Κορδία. Από την άλλη πλευρά, όμως, πέρα από φραστικές διαβεβαιώσεις, δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό που να δηλώνει την ευόδωση των προσπαθειών της.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο (από καταβολής ελληνικού κράτους) σχέδιο ξεπουλήματος των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου.
Αν και ήδη οι περισσότεροι Έλληνες έχουν ψυχανεμιστεί το μέγεθος της μειοδοσίας των πολιτικών ηγεσιών των οποίων οι κυβερνητικές αποφάσεις οδήγησαν σε αυτήν την χωρίς προηγούμενο λεηλασία του εθνικού πλούτου, η τεκμηρίωση των ισχυρισμών με στοιχεία ποτέ δε βλάπτει.
Σε όσους γνωρίζουν, έστω και ελάχιστα, από Αστροφυσική, το ΤΑΙΠΕΔ θυμίζει το οικονομικό αντίστοιχο της μαύρης τρύπας. Ό,τι μπαίνει σε αυτό, δεν ξαναβγαίνει ποτέ!
Οι προνοητικοί μας βουλευτές φρόντισαν να στερήσουν νομοθετικά από το ελληνικό Δημόσιο τη δυνατότητα να ανακτήσει μελλοντικά όποιο από τα περιουσιακά στοιχεία έχει μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, ακόμη και αν δε συντρέχουν πλέον οι λόγοι για την «αξιοποίηση» ή ρευστοποίησή του!
Θαυμάστε: Στο Ταμείο μεταφέρθηκαν τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και θα μεταφερθούν όσα ακόμη περιουσιακά στοιχεία αποφασιστεί από την Ελληνική Δημοκρατία να αξιοποιηθούν ή να πουληθούν. Όποιο περιουσιακό στοιχείο μεταφερθεί στο Ταμείο, πωλείται, αξιοποιείται ή ρευστοποιείται. Δεν επιτρέπεται από το νόμο η επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων στο Δημόσιο.
Τα έσοδα από την «αξιοποίηση» των περιουσιακών στοιχείων του ταμείου διατίθενται αποκλειστικώς για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Τα έσοδα αυτά δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για επενδύσεις ή αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων του ταμείου. Δηλαδή, για παράδειγμα, για συντήρηση, έργα εκσυγχρονισμού, επεκτάσεις κ.λπ. περιουσιακών στοιχείων του ταμείου θα χρησιμοποιούνται πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό (δηλαδή, χρήματα των φορολογουμένων). Ούτε δανειακές υποχρεώσεις του Δημοσίου που αφορούν στα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου μπορούν να εξυπηρετούνται από τα έσοδα του ταμείου.
Μπροστά στα παραπάνω δεδομένα, κάτοικοι της Καλαμάτας συγκεντρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο καφέ Cine  και αφού συζήτησαν το πρόβλημα που υπάρχει, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία κίνηση ενάντια στο ξεπούλημα των 48 στρεμμάτων. Μάλιστα, για την καλύτερη οργάνωση της πρωτοβουλίας τους συμφώνησαν στη σύσταση μια 7μελούς επιτροπής, η οποία θα προωθήσει και θα αναπτύξει την Κίνηση. Επίσης, συμφώνησαν στην έκδοση ενός ψηφίσματος.
Η επιτροπή συνεδρίασε χθες το απόγευμα και πάλι στον ίδιο χώρο για το συντονισμό των ενεργειών της.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη