Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Ως ιδιαίτερα αισιόδοξες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι εκτιμήσεις του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ότι στο τέλος Μαρτίου θα υπογραφεί η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των σκουπιδιών και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η κατασκευή του εργοστασίου. Κι αυτό, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι εργοστάσιο χωρίς χωροθέτηση δεν υφίσταται. Μπορεί, βέβαια, η Καλλιρρόη του Δήμου Οιχαλίας να έχει γνωστοποιηθεί από την εταιρεία, αλλά κάτοικοι και φορείς της περιοχής δεν έχουν την ίδια γνώμη και, μάλιστα, είναι αποφασισμένοι να φτάσουν την υπόθεση μέχρι τα… άκρα.
Ο Δήμος βρίσκεται «επί ποδός πολέμου» και όλοι διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να δεχθούν έτσι άκριτα και «εν κρυπτώ» την επιλογή της περιοχής τους για την εγκατάσταση εργοστασίων απορριμμάτων.
Κι όλα αυτά στη φάση της «διαβούλευσης» για τη ΜΠΕ, την οποία τουλάχιστον η τοπική κοινωνία χαρακτηρίζει προσχηματική, λέγοντας πως όλα εξελίσσονται με προειλημμένες αποφάσεις που δεν πρόκειται να επιτρέψουν να προχωρήσουν.
Η Περιφέρεια, από την άλλη, αναφέρει σε όλους τους τόνους πως δεν είχε καμία ανάμειξη στη χωροθέτηση και πως η πρόταση της ΤΕΡΝΑ πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους και προϋποθέσεις.
Εναλλακτικές λύσεις φαίνεται ότι υπάρχουν, αλλά αυτές δεν εξετάζονται, γιατί ο ανάδοχος του έργου «πατά» στον περιφερειακό σχεδιασμό που έχει αποφασιστεί από το 2010 (νόμος του κράτους) και γι’ αυτό προχωρά σε δημιουργία τριών εργοστασίων και όχι ενός και δύο σταθμών μεταφόρτωσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην ανοιχτή συζήτηση της Καλαμάτας υπήρξε και η αποκάλυψη πως ήδη έχει κατατεθεί στην Ε.Ε. ο φάκελος του έργου για να ληφθεί η επιδότηση των 68.000.000 ευρώ. Έτσι, στην περίπτωση που η ΜΠΕ «πέσει», δε θα υπάρξει επιδότηση. Γεγονός που χαρακτηρίστηκε από τους παρευρισκομένους ως εκβιασμός από την Περιφέρεια και την εταιρεία για την αποδοχή της ΜΠΕ.
Επίσης αποκαλυπτική είναι η ερώτηση προς την Επιτροπή που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής, Ν. Χουντής, στην οποία αναφέρει ότι ο «όρος για εγγυημένη ποσότητα που έχει τεθεί στη σύμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον ανάδοχο στο έργο «ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων παραβιάζει την οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα 2008/98/ΕΚ».
Συγκεκριμένα, ο Ν. Χουντής στην ερώτησή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι, ενώ η υποχρέωση που υπάρχει και η οποία απορρέει από την κοινοτική νομοθεσία είναι για μείωση των παραγόμενων αποβλήτων και πρόληψη δημιουργίας τους, ο όρος που έχει τεθεί για την ύπαρξη «εγγυημένης ποσότητας» παράδοσης αποβλήτων και, μάλιστα, για 28 χρόνια, παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα της οδηγίας 2008/98/ΕΚ. Σημειώνει, επίσης, ότι ο όρος αυτός δημιουργεί δυνατότητες έγερσης απαιτήσεων από τον εργολάβο, όταν εφαρμοστούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για μείωση των παραγόμενων αποβλήτων.