Στο πάρκο πίσω από την εκκλησία
Θορυβημένοι οι περίοικοι από την κατάσταση που βιώνουν
Διαστάσεις κοινωνικής κρίσης λαμβάνει το πρόβλημα των ναρκωτικών, καθώς μέχρι σήμερα επιχειρείται η αντιμετώπισή του με αποσπασματικά, κυρίως αστυνομικά, μέτρα.
Ο αριθμός των εξαρτημένων χρηστών στην πόλη της Καλαμάτας ολοένα και αυξάνεται. Λίγοι από αυτούς καταλήγουν να ενταχθούν σε θεραπευτικές κοινότητες με την ελπίδα να επανενταχθούν στην κοινωνία. Οι περισσότεροι δεν αποκτούν μια ευκαιρία για αποτοξίνωση, αλλά ούτε και για χορήγηση υποκατάστατων. Οι διάφορες δομές δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες λόγω έλλειψης χρημάτων και, παρά τις ηρωικές προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά στο δρόμο τα στελέχη τους, όπως στον ΟΚΑΝΑ, δεν επαρκούν για να αλλάξουν τη συνολική εικόνα, μόνο να «σώσουν μερικές ψυχές». Όπως δήλωσε πρόσφατα στο «Θάρρος» ο επικεφαλής του κέντρου που λειτουργεί σε χώρο νοσοκομείου, Πέτρος Σερενές, υπάρχουν μόνο τρία άτομα για να ανταπεξέλθουν σε δεκάδες περιστατικά.
Παράλληλα, η πολυσυζητημένη «λίστα αναμονής» για τη χορήγηση υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ αριθμεί σταθερά περίπου εκατό άτομα και άλλα που δεν εγγράφονται λόγω μεγάλης αναμονής, που πρακτικά σημαίνει ότι οι χρήστες θα πρέπει να περιμένουν για χρόνια μέχρις ότου αποκτήσουν πρόσβαση στα υποκατάστατα.
Η εικόνα γνωστή. Οι χρήστες, που έχουν αποκοπεί από οικογένεια και φίλους, καταλήγουν στο δρόμο παρέα με άλλους χρήστες, απόλυτα εξαρτημένοι από τα κυκλώματα διακίνησης. Για να εξασφαλίσουν το ψωμί και τη δόση τους καταφεύγουν στην επαιτεία και την εγκληματικότητα.
Οι χρήστες επιλέγουν ως τόπους συγκέντρωσης σημεία όπου μπορούν να παραμένουν ανώνυμοι, προτιμώντας, κυρίως, διάφορες γειτονιές και πάρκα. Ένα ανάλογο στέκι λειτουργεί στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, πίσω από την εκκλησία.
Όπως μας έλεγε χθες συνομιλητής μας, «τους τελευταίους τέσσερις μήνες η περιοχή μας έχει γίνει γειτονιά τοξικομανών. Ξέρετε, δεν είναι εύκολο πράγμα να βλέπεις καθημερινά εικόνες δίπλα σου, άτομα διαφόρων ηλικιών να κάνουν χρήση. Κι αυτό γίνεται όλες τις ώρες της ημέρας.
Αποτέλεσμα, μικροί και μεγάλοι γείτονες να γίνονται μάρτυρες μιας αφόρητης κατάστασης και, γιατί όχι, επικίνδυνης. Η Αστυνομία έχει ενημερωθεί για το θέμα, αλλά εκτός από μερικές σποραδικές εμφανίσεις των αντρών της ομάδας ΔΙΑΣ, δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό. Ζούμε με το φόβο μήπως και μας συμβεί τίποτα. Προχθές βράδυ τσακώνονταν επί ώρες δύο τοξικομανείς και δε γνωρίζαμε πώς θα κατέληγε η διαμάχη».
Γενικότερα, συχνά είναι και τα περιστατικά κλοπών προϊόντων από καταστήματα ή αντικειμένων, όπως κινητά ή τσάντες, από καφέ και εστιατόρια περιοχών που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.
Οι χρήστες ναρκωτικών συλλαμβάνονται καθημερινά για αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά ή άλλες παραβατικές συμπεριφορές, ωστόσο, καθώς οι δομές αποκατάστασης μέσα στις φυλακές υπολειτουργούν, όταν αποφυλακίζονται, καταλήγουν ξανά στο δρόμο να διαπράττουν αδικήματα, συχνά σοβαρότερα από τα αρχικά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα τελευταία χρόνια πάνω από το 50% των έγκλειστων στις ελληνικές φυλακές κρατούνταν για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη