Η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι το πρόβλημα θα λήξει θετικά για το Δήμο Καλαμάτας
Ήξεις-αφίξεις ήταν η προχθεσινή απάντηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας του δημάρχου Παν. Νίκα στην ερώτηση του επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», Σταμάτη Μπεχράκη, για την τύχη των 48 στρεμμάτων στην περιοχή του Κορδία, εκ των οποίων τα 31 καλύπτονται από τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και τα 17 είναι «ελεύθερα».
Ο δήμαρχος σημείωσε ότι ακόμα δεν υπάρχει καμία οριστική υπογραφή. Απλώς το Ελληνικό Δημόσιο έχει ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις «κι αυτό είναι το ισχυρό μας όπλο στην προσπάθεια να μην περάσει ο χώρος στο ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση».
Για τα υπόλοιπα στρέμματα τόνισε ότι έχει συναντηθεί με μεγάλο αριθμό υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι φαίνεται ότι στα λόγια έχουν δεσμευτεί για τη μη ιδιωτικοποίηση των εκτάσεων. «Θεωρώ ότι, όπως καταφέραμε και πήραμε το Πάρκο Σιδηροδρόμων, έτσι θα τα καταφέρουμε και με τα 48 στρέμματα στον Κορδία. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει, θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο», τόνισε.
Μάλιστα, από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού ολοκληρώθηκε η πρόταση, η οποία εγκρίθηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, για το master plan (σχέδιο γενικής διάταξης), όσον αφορά στην αξιοποίηση χώρου 48 στρεμμάτων στον Κορδία.
Ο Δήμος Καλαμάτας προορίζει το χώρο για τη διοργάνωση αθλητικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και προτείνει την κατασκευή τριών γηπέδων μπάσκετ, δύο γηπέδων βόλεϊ, ενός γηπέδου ποδοσφαίρου 5×5, τη διαμόρφωση χώρου ελαφρού τρεξίματος, ποδηλατόδρομου, θέσεων στάθμευσης και χώρων πρασίνου, την κατασκευή δύο κυλικείων, όπως και εγκαταστάσεων ηλεκτροφωτισμού. Ο προϋπολογισμός των προτεινομένων έργων ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ.
Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν μία, μάλλον, αρνητική εξέλιξη: τα περίφημα 48 στρέμματα στον Κορδία βρίσκονται στη λίστα των προς πώληση ακινήτων του Δημοσίου (μαζί με παραθαλάσσια οικόπεδα, στρατόπεδα, εγκαταλελειμμένα κτήρια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καταπατημένες εκτάσεις, αστικά ακίνητα, οικισμούς).
Όπως μάθαμε, έπειτα από περίπου δύο χρόνια προσπαθειών, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας έχει σχεδόν ολοκληρώσει το έργο της απογραφής με το «κομμάτι» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που θα μπορούσε άμεσα να αξιοποιηθεί και στον εν λόγω κατάλογο υπάρχει ο χώρος των 48 στρεμμάτων.
Η «χρυσή» λίστα περιλαμβάνει περισσότερα από 3.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα, τα οποία, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους (οικόπεδα, αγροτεμάχια, κτήρια, πρεσβείες, στάδια, αθλητικές εγκαταστάσεις, βιομηχανικά κ.λπ.), έχουν ήδη καταχωριστεί στο ψηφιακό αρχείο του υπουργείου Οικονομικών – αντικαθιστώντας έτσι το «χάρτινο αρχείο» της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) και αυτό που είχαν τα υπουργεία στα συρτάρια τους.
Πάντως, στην περίπτωση που το θέμα προχωρήσει αρνητικά για το Δήμο Καλαμάτας, αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για την πόλη, αφού στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν ξοδευτεί αρκετά χρήματα για να γίνουν έργα που χρησιμοποιούνται από τους δημότες.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη