Τα «ναρκωτικά της κρίσης» κάνουν θραύση στους νέους και στην Καλαμάτα

Τα «ναρκωτικά της κρίσης»  κάνουν θραύση στους νέους και στην Καλαμάτα

Η “Σίσα” έφτασε και στην Καλαμάτα

Δηλώνει ο επικεφαλής του ΟΚΑΝΑ στο Γενικό Νοσοκομείο, ψυχίατρος Πέτρος Σερενές
Η μνημονιακή πολιτική, που καταδικάζει την πλειονότητα των κατοίκων αυτής της χώρας στην ανεργία, τη στέρηση, τη φτώχεια, τη δυστυχία, πλήττει ακόμα πιο άγρια τη νεολαία, όπου η ανεργία ξεπερνά το 62% και όλοι οι δρόμοι προς το μέλλον φαίνονται κλειστοί.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, που δημιουργεί η χωρίς προηγούμενο κρίση, οι νέοι βιώνουν το απόλυτο αδιέξοδο και αναζητούν τρόπους φυγής. Έτσι, στρέφονται προς τις ουσίες, νόμιμες και παράνομες, για να μη σκέφτονται και να μην αισθάνονται.
Ψάχνουμε πλέον ανθρώπους και αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερες σκιές. Όλο και περισσότερο, όλο πιο τρομακτικές. Ιδιαίτερα σήμερα που οι νέοι, όλο και πιο μικρής ηλικίας, καταφεύγουν στα νέα συνθετικά ναρκωτικά, τα «ναρκωτικά της κρίσης», όπως είναι το σίσα, πολύ τοξικά αλλά πολύ φθηνά και εύκολα προσβάσιμα, που καταστρέφουν σε ελάχιστο χρόνο όλα τα ζωτικά όργανα και κάνουν αυτά τα νέα παιδιά να μοιάζουν με γέρους και να πεθαίνουν τόσο γρήγορα.
Μιλήσαμε με τον ψυχίατρο Πέτρο Σερενέ, υπεύθυνο της Μονάδας Απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και, όπως μας είπε, η «σίσα» άρχισε να κάνει οργανωμένα την εμφάνισή της τους τελευταίους τρεις μήνες και στην Καλαμάτα. «Ήταν φυσικό επακόλουθο. Όταν δεν έχεις λεφτά, ψάχνεις για κάτι πιο φτηνό», σχολίασε.
Όσο βαθαίνει η οικονομική και κοινωνική κρίση τόσο αυξάνεται -και μάλιστα κατά γεωμετρική πρόοδο- ο αριθμός των κοινωνικά αποκλεισμένων, των απόκληρων αυτής της κοινωνίας. Υπολογίζονται σήμερα σε χιλιάδες οι ανασφάλιστοι στο νομό, που δεν έχουν καμία πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, στην περίθαλψη και το φάρμακο.
Αυξάνεται, επίσης, ο αριθμός των εξαρτημένων από νόμιμες και παράνομες ουσίες, των ατόμων που παρουσιάζουν ψυχικές διαταραχές (ιδιαίτερα καταθλίψεις, κρίσεις πανικού, φοβίες κ.ά.).
Αφορμή για μία ακόμη επικοινωνία μας το γεγονός ότι βρίσκονται στον αέρα τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας, καθώς από την 31η Δεκέμβρη έχει λήξει η Προγραμματική Σύμβαση βάσει της οποίας χρηματοδοτείται η λειτουργία τους. Οι εργαζόμενοι που «πασχίζουν στη σκιά τεσσάρων γιγάντων (υπ. Εσωτερικών και Υγείας, ΚΕΔΕ και ΟΚΑΝΑ)» κατέβηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε 24ωρη απεργία. Κάποιοι απλήρωτοι για μήνες και κάποιοι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση με την αδράνειά της οδηγεί μαθηματικά στην ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών πρόληψης.
«Δεν ξέρω πού θα πάει η κατάσταση, αλλά πήραμε τη διαβεβαίωση ότι θα πληρωθούμε. Όμως, ενώ οι ανάγκες καθημερινά αυξάνουν, εδώ και 1,5 χρόνο λειτουργίας του κέντρου υπάρχουν τρία άτομα. Ένας ψυχίατρος, ένας ψυχολόγος και μία νοσηλεύτρια. Καταλαβαίνετε ότι το έργο μας δεν είναι εύκολο. Αυτή τη στιγμή μπορούμε να παράσχουμε βοήθεια, στην καλύτερη περίπτωση, σε πενήντα (50) άτομα, αλλά η λίστα αναμονής όλο και μεγαλώνει. Υπάρχουν ήδη εγγεγραμμένα ενενήντα (90) άτομα που περιμένουν, ενώ υπάρχουν και δεκάδες άλλα που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κάνουν αίτηση, διότι γνωρίζουν ότι δε θα εξυπηρετηθούν», μας τόνισε ο κ. Σερενές.
Είναι φανερό ότι η καπιταλιστική κοινωνία, μέσα στην κρίση της, λειτουργεί σαν μια χαλασμένη μηχανή που δεν παράγει τίποτε άλλο παρά μόνο κοινωνικά αποκλεισμένους ανθρώπους…

Του Αντώνη Πετρόγιαννη