Έστω και αργά φαίνεται ότι ξυπνήσαμε …
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Με πλήρη μυστικότητα, αδιανόητη και απαράδεκτη για τη διεθνή κοινότητα, υποτίθεται ότι έχει αρχίσει, με χρηματοδότηση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η άκρως επικίνδυνη επιχείρηση για την καταστροφή 700 τόνων χημικών όπλων από τη Συρία. Τα ελάχιστα, που έγιναν γνωστά, θα ’πρεπε ήδη να έχουν ξεσηκώσει σε έντονες αντιδράσεις, ιδιαίτερα τους άμεσα απειλούμενους πληθυσμούς περί τη Μεσόγειο.
Η καταστροφή θα γίνει εν πλω, κάπου μεταξύ Κρήτης και Σικελίας, στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο MV Cape Ray, που δεν είναι στεγανό, διαθέτει μόνο ένα κύτος και είναι ηλικίας 36 ετών (τα πολεμικά, λένε οι ειδικοί, παροπλίζονται στα 30 έτη).
Η μέθοδος της υδρόλυσης εφαρμόζεται πιλοτικά για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση. Από την καταστροφή θα παραχθούν εκατοντάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων, που θα εναποτεθούν στο βυθό της Μεσογείου. Πού; Αυστηρώς απόρρητον! Η λεκάνη της Μεσογείου, εδώ και δεκαετίες, έχει μετατραπεί (και από τη Μαφία!) σε χαβούζα τοξικών αποβλήτων. Για μακάβρια κληροδοτήματα στους επιγενόμενους, μιλάμε… Αν κάτι πάει στραβά στην άθλια, έτσι κι αλλιώς, επιχείρηση απλώς δε θα το μάθουμε! Γι’ αυτό και η άκρα μυστικότητα.
Έτσι, υπογραφές από τους Μεσσήνιους πολίτες, κατά της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας σε θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της περιοχής, ξεκινά να συγκεντρώνει η Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας, ενώ προχθές βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο έβγαλε ανάλογο ψήφισμα.
Έστω και καθυστερημένα φαίνεται ότι και η περιοχή μας, που είναι ίσως πλησιέστερη στο σημείο που θα γίνει η καταστροφή των χημικών όπλων, αρχίζει να ευαισθητοποιείται για το εξαιρετικά σοβαρό αυτό ζήτημα. Σύμφωνα με μεγάλη μερίδα ειδικών, ο κίνδυνος ατυχήματος είναι πολύ σοβαρός και σε μια τέτοια περίπτωση οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, γιατί πέρα από τη μόλυνση της θάλασσας θα υποστεί μεγάλο πλήγμα ο τουρισμός και η οικονομία.
Το θέμα έβαλε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Δικαιουλάκος, που πρότεινε και την έκδοση του ψηφίσματος.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας υποστήριξε μεν ότι ο κίνδυνος ατυχήματος είναι ελάχιστος, πρόσθεσε όμως ότι όσος και να είναι ο κίνδυνος αυτός, η διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων πρέπει να γίνει αλλού και όχι κοντά στην Κρήτη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι στην Κρήτη οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστροφή των χημικών όπλων εν πλω σε σχετικά κοντινή θαλάσσια περιοχή είναι μεγάλες. Μάλιστα, οργανώνεται παγκρήτια συγκέντρωση στη Σούδα για τις 9 Μαρτίου.