Λιγότερα τροχαία από… τύχη
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
Οριακή μείωση σε όλες τις κατηγορίες, τόσο των ατυχημάτων όσο και των παθόντων, καταγράφηκε και το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που εκπόνησε το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, με τίτλο «Εκτίμηση της επικινδυνότητας των περιφερειακών ενοτήτων της Ελλάδας με βάση τα τροχαία ατυχήματα το 2013». Παράλληλα, διατυπώνεται χαρακτηριστικά η άποψη ότι «η μείωση αυτή των ατυχημάτων είναι συγκυριακή και τυχαία. Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην κρίση. Με το που θα βρεθεί η χώρα πάλι σε τροχιά ανάπτυξης και κυκλοφορήσει ξανά ο κόσμος στους δρόμους, τα τροχαία πρόκειται να αυξηθούν».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στη Μεσσηνία το 2013 συνέβησαν 16 θανατηφόρα ατυχήματα, κατατάσσοντας έτσι το νομό μας στις περιοχές μέτριας επικινδυνότητας.
Και πάλι όμως, σε πανελλαδικό ποσοστό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, «η μείωση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο το 2012, που είχαμε 1.431 λιγότερα ατυχήματα και 1.672 λιγότερους παθόντες σε σχέση με το 2011. Σημαντικό και συνάμα ευχάριστο είναι το γεγονός της περαιτέρω μείωσης του αριθμού των νεκρών, που μειώθηκαν κατά 110 το 2013».
«Το ετήσιο κόστος των τροχαίων ατυχημάτων εκτιμάται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ» αναφέρουν οι ειδικοί και συνιστούν: «Τώρα που όλα μετρούνται στην οικονομία, να ένα πεδίο από όπου μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα».
Η έρευνα διενεργήθηκε από τους: κ. Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη, καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Επιστημών της Ισπανίας και επισκέπτη καθηγητή του Audencia Nantes School of Management, κ. Μιχαήλ Νικολαράκη, διδάκτορα Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Μιχαήλ Δούμπο, αναπληρωτή καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλος του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, και το μεταπτυχιακό φοιτητή Ανδρέα Δαριβιανάκη.