Μπορεί τον τελευταίο καιρό να μην υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση σε περιστατικά κακοποίησης γυναικών στη Μεσσηνία, όμως αυτό που έχει κάνει αίσθηση στις κοινωνικούς λειτουργούς της Διεύθυνσης Πρόνοιας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας είναι ότι τα υπάρχοντα περιστατικά έχουν πλέον επιδεινωθεί.
Σημαντική στον τομέα αυτό είναι η προσφορά του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας (ΚΣΓ), που λειτουργεί στην Καλαμάτα από τον Αύγουστο του 2013. Αν και δεν έχει συμπληρώσει χρόνο λειτουργίας, έχει ήδη καταγράψει και συνδράμει 36 περιστατικά κακοποίησης γυναικών.
Το τραγικό των περιπτώσεων αυτών, ωστόσο, όπως σημείωσε μιλώντας στο «Θάρρος» η δικηγόρος Κατερίνα Δημαρέση, είναι το εξής: ενώ γυναίκες που έχουν υποστεί βία αρχικά επιθυμούν να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη, στη συνέχεια κάνουν πίσω και κρύβουν ό,τι τους συμβαίνει.
Χειρότερα περιστατικά
Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό της Διεύθυνσης Πρόνοιας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Αθηνά Μαγκουρίλου, τις περισσότερες φορές τα περιστατικά βίας κατά γυναικών αποκαλύπτονται δια της πλαγίας οδού. Συνήθως φτάνουν στην πόρτα της κοινωνικής λειτουργού για ένα θέμα και μέσα από τη συζήτηση αποκαλύπτονται άλλες τραγικές λεπτομέρειες της ζωής τους.
«Τα περισσότερα περιστατικά κακοποίησης προέρχονται από το σύζυγο, αλλά υπάρχουν και περιστατικά από γονείς ή ανθρώπους του συγγενικού περιβάλλοντος.
Τις περισσότερες φορές η κακοποίηση είναι λεκτική, ψυχολογική ή/και συναισθηματική. Υπάρχει, όμως, και σωματική βία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και σεξουαλική κακοποίηση», σημείωσε η κα Μαγκουρίλου.
Η μικρή κοινωνία «κλειδώνει» τις κακοποιημένες γυναίκες στον εαυτό τους, ενώ, όπως είπε η κοινωνική λειτουργός, αρκετές φορές κακοποιημένες γυναίκες έχουν καταφύγει για βοήθεια σε υπηρεσίες γειτονικών νομών. Μόνο αν ένα περιστατικό καταλήξει στο νοσοκομείο με τραύματα, δεν μπορεί να αποκρυβεί.
«Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι βλέπουμε γενικά όχι αύξηση των περιστατικών, αλλά επιδείνωση υφιστάμενων καταστάσεων. Οικογένειες που μπορεί να συνεργαζόμαστε χρόνια, βλέπουμε ότι τώρα αντιμετωπίζουν πιο σοβαρές καταστάσεις και περιστατικά», σχολίασε η κα Μαγκουρίλου.
Καταλήγοντας παρατήρησε ότι, δυστυχώς, λίγα περιστατικά φτάνουν στη δικαιοσύνη, καθώς συνήθως οι γυναίκες «κάνουν πίσω».
«Κάνουν πίσω»
Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και η δικηγόρος Κατερίνα Δημαρέση: «Είναι πολύ δύσκολα τα δικαστήρια για κακοποίηση γυναικών. Όταν το περιστατικό είναι πρόσφατο, οι γυναίκες προχωρούν με σθένος. Κατά τη διάρκεια των διαδικασιών, όμως, πολλές φορές κάνουν πίσω. Και στις περισσότερες περιπτώσεις ένα τέτοιο συμβάν θα επαναληφθεί».
Κατά την κα Δημαρέση, πολύ τακτικά φτάνουν στα δικηγορικά γραφεία περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών, κυρίως από συζύγους, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις κακοποίησης από συγγενικά πρόσωπα. Πρόσθεσε, δε, ότι τέτοια θλιβερά γεγονότα παρατηρούνται, κυρίως, σε οικογένειες που γενικότερα υπάρχουν προβλήματα.
«Από όσες περιπτώσεις έχω χειρισθεί, οι περισσότερες αφορούν κακοποίηση από το σύζυγο. Και αναφέρομαι σε τραγικές καταστάσεις, κυρίως ξυλοδαρμού», κατέληξε η κα Δημαρέση.
36 περιστατικά
Από το περασμένο καλοκαίρι η δημιουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας από το Δήμο Καλαμάτας έδωσε διεξόδους σε ορισμένες γυναίκες και ήδη έχει γίνει καταγραφή 36 περιστατικών.
Όπως σημείωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων, Μαρία Οικονομάκου, η βία κατά των γυναικών (ενδοοικογενειακή και γενικά βία μέσα στην κοινωνία) θεωρείται από τις πιο σοβαρές μορφές παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, γι’ αυτό και αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται από το νόμο: «Η βία δεν κάνει διαχωρισμό συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου και μόρφωσης. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας (ΚΣΓ) στην Καλαμάτα από τον Αύγουστο του 2013, ύστερα από πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας.
Το ΚΣΓ εξυπηρετεί όλο το Νομό Μεσσηνίας και όμορους νομούς (όπως η Λακωνία). Στελεχώνεται από κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο και κοινωνιολόγο και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, παραπομπής ή συνοδείας, νομικής συμβουλευτικής και πληροφόρησης».
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, οι περιπτώσεις που έχουν δεχθεί τις υπηρεσίες του ΚΣΓ ανέρχονται σε 36: «Με τα δεδομένα στοιχεία του Κέντρου, οι περισσότεροι θύτες έχουν υποστεί κακοποίηση από γονείς στην παιδική τους ηλικία και σε κάποιες περιπτώσεις παραμέληση ή εγκατάλειψη, συγκριτικά με το ποσοστό των γυναικών – θυμάτων, το οποίο είναι μικρότερο. Επιπλέον, είναι αρκετές οι περιπτώσεις γυναικών – θυμάτων που έχουν εμπλακεί σε σχέση θυματοποίησης κατά το παρελθόν (προηγούμενες σχέσεις ή γάμος).
Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλος αριθμός γυναικών που απευθύνονται στο Κέντρο δεν έχουν ως μόνιμη κατοικία το κέντρο της Καλαμάτας, αλλά διαμένουν στα περίχωρα και χρειάζεται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να λάβουν στήριξη.
Τα στελέχη του Κέντρου θεωρούν ότι η προσέλευση είναι ικανοποιητική. Υπάρχει μεγάλη δεκτικότητα και προθυμία των γυναικών να ζητήσουν βοήθεια και να δεχτούν σε συστηματική βάση τις υπηρεσίες του Κέντρου».
Της Βίκυς Βετουλάκη