Ξεκινά το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Ξεκινά το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, θα διεξαχθεί φέτος το 3o Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης και συγκεκριμένα στο χώρο του Εκκλησιαστηρίου, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας τη χαρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος .
Οκ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο αριθμό μαθητών, που είτε θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ είτε θα παρακολουθήσουν τους συμμαθητές τους. Πρόκειται να  συμμετέχουν δεκαοκτώ ομάδες μαθητών –σπουδαστών  από την Ελλάδα αλλά και από την Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και Κίνα.
Το φεστιβάλ ξεκινά μεθαύριο Δευτέρα και θα διαρκέσει έως τις 10 Απριλίου και όπως σημείωσε ο κ. Αναστασόπουλος, εντάχθηκαν τόσο η φετινή, όσο και η επόμενη διοργάνωση στο ΕΣΠΑ με 263.500 ευρώ, με αποτέλεσμα ο Δήμος να μην καταβάλλει ούτε ένα ευρώ από τις πιστώσεις του, αλλά αντίθετα να πάρει πολλά χρήματα, αφού, οι δράσεις του φεστιβάλ αφορούν εκτός από την προβολή και ανάδειξή του, την ανάδειξη και της Αρχαίας Μεσσήνης, αλλά και του Δήμου Μεσσήνης.
Ο εξοπλισμός που θα αποκτηθεί μέσω ΕΣΠΑ, θα παραμείνει για χρήση στο Δήμο και για τις επόμενες διοργανώσεις, ενώ κατά τη διάρκεια το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα επάνω στα μηνύματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού σε όλους τους συμμετέχοντες. Έτσι , συνέχισε, γίνεται πράξη και το όραμα του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, που θέλει τον αρχαιολογικό χώρο της «Αρχαίας Μεσσήνης» να αποτελεί σημείο αναφοράς στο διεθνές περιβάλλον για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, μεταδίδοντας μέσα από ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ένα πυρήνα αξιών που χαρακτηρίζουν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και το αρχαίο ελληνικό δράμα.
 
Νικ. Φουσιάνης
Από την πλευρά του ο φιλόλογος Νικ. Φουσιάνηςανέφερε πως «για τρίτη χρονιά περπατάμε στο δρόμο του πολιτισμού με συνοδοιπόρους τους μαθητές μας, οι οποίοι μέσα από τις παραστάσεις του αρχαίου δράματος έρχονται πιο κοντά με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και με την αισθητική αγωγή. Ειδικότερα, φέτος, χάρη στο ΕΣΠΑ θα αναπτύξουμε εκπαιδευτικές και πολυμεσικές δραστηριότητες, που θα φέρουν πιο κοντά τους μαθητές στον αρχαιολογικό χώρο, θα γίνει καλύτερη προβολή των μνημείων και της περιοχής και ευελεπιστούμε ότι και η Μεσσήνη, αλλά και ο Δήμος θα αγκαλιάσουν την προσπάθεια αυτή. Θέλουμε η προσπάθειά μας να μην είναι μια υπόθεση λίγων οργανωτικών μελών, που παλεύουν για κάτι καλύτερο».
 
Λίνα Καμαρινοπούλου
Η υπεύθυνη της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λίνα Καμαρινοπούλου, ανέφερε πως η Φιλαρμονική θα βρίκσεται στην έναρξη του Φεστιβάλ και θα υποδεχθεί τους θεατές με φανφάρες, ειδικά γραμμένες για την εκδήλωση από τον αρχιμουσικό Μηνά Αλεξιάδη. Ανέφερε πως θα γίνει σεμινάριο αρχαίας μουσικής και αρχαίων μουσικών οργάνων, η βαλίτσα του ηθοποιού, αλλά και ηχητικός περίπατος.
 
Θάνος Πολυμενέας – Λιοντήρης
Υπεύθυνος για τον ηχητικό περίπατο θα είναι ο μουσικός Θάνος Πολυμενέας – Λιοντήρης, ο οποίος διδάσκει σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Όπως είπε, ο ηχητικός περίπατος θα είναι μια δραματοποιημένη αφήγηση γεγονότων που έχουν συμβεί στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Μεσσήνης και θα ακουστούν ήχοι από την ιστορία της, σε ένα περίπατο διάρκειας 20 λεπτών.
 
Γ. Μουνδρουλέας
Μια από τις παράλληλες δράσεις θα είναι και η κατασκευή του αυλού του Πανός. ΟΙ μαθητές θα δουν πως κατασκευάζεται, θα κατασκευάσουν και οι ίδιοι έναν, θα παίξουν με αυτόν και θα πάρουν ενθύμιο μια μικρογραφία του, προκειμένου να τους θυμίζει τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ, όπως ανέφερε ο μουσικός Γ. Μουνδρουλέας.
Ο κ. Μουνδρουλέας ανακοίνωσε και τη διεξαγωγή διημερίδας, κατά την οποία θα παρουσιαστεί η εξέλιξη του αυλού του Πανός από την κατασκευή του έβως σήμερα σε σαξόφωνο και φαγκότο.
 
Γ. Δαβίλλας
Σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, αλλά και της χώρας, εξελίσσεται η αρχαία Μεσσήνη, σημείωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Γ. Δαβίλλας, λέγοντας στη συνέχεια πως εκεί οι δράσεις δίνουν δυναμική παραγωγής πολιτισμού και πως ο χώρος διοργάνωσης του Φεστιβάλ, στην Αρχαία Μεσσήνη, θα δώσει την ευκαιρία να θυμηθούμε την ιστορία μας .
Χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δράση ως μία από τις μεγαλύτερες δράσεις της χώρας, μίλησε για εθνικό δρώμενο και κάλεσε το κοινό να παρακολουθήσει την εκδήλωση.         

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου