Αποφεύγεται η ταλαιπωρία αστυνομικών από τη Μεσσηνία
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
Όχι μόνο δεν υπάρχει ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης Μεσσηνίας, με αναδιάταξη των δυνάμεών της, λόγω του νέου νόμου περί αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ, όπως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ευαγγελίζεται, αλλά συνεχώς αποδυναμώνεται, έγραφε το “Θ” σε ρεπορτάζ την προηγούμενη εβδομάδα. Καθημερινά, εδώ και 18 μήνες, 11 αστυνομικοί από τη Μεσσηνία μεταβαίνουν για υπηρεσία στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο. Από τις προηγούμενες ημέρες ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 16, καθώς η κατασκευή των νέων κτηρίων στο Κέντρο της Κορίνθου, αντί να μειώσει, αύξησε τις απαιτήσεις για μέτρα ασφαλείας.
Στο μεταξύ, από μέρα σε μέρα αναμένεται και η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα ορίσει ποιες αστυνομικές υπηρεσίες και τμήματα της Μεσσηνίας συγχωνεύονται ή καταργούνται.
Απ΄ ότι φαίνεται το πρόβλημα που δημιουργούσε, πέραν των άλλων, και πρόβλημα στην καλύτερη αστυνόμευση του Νομού βαίνει προς επίλυση, η αλήθεια είναι όχι με ορθολογικό τρόπο.
Ιδιωτικές εταιρίες έχουν καταθέσει προσφορές για την φύλαξη των κέντρων κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον EUobserver, την ώρα που οι αντιδράσεις από την έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, για τις άθλιες συνθήκες κράτησης είναι ακόμη νωπές.
Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα για τα κέντρα κράτησης μεταναστών και τους αιτούντες ασύλου τροποποιήθηκε το 2012. Η νέα νομοθεσία επέτρεπε στον εκάστοτε υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αναθέτει την ευθύνη για την φύλαξη των κέντρων κράτησης σε ιδιωτικές εταιρίες.
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό μέσο, τώρα η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αναθέσει την ευθύνη για την φύλαξη του κέντρου κράτησης της Ορεστειάδας, της Κορίνθου και της Δράμας σε ιδιωτική εταιρία για 14 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Ο Μάικλ Φλιν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Κράτησης, στο ελβετικό Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών, δήλωσε στον EUobserver ότι η ανάθεση της φύλαξης δομών κράτησης σε ιδιώτες είναι ένα ολοένα και αυξανόμενο φαινόμενο. «Πρέπει πάντα να προκαλεί σκέψη όταν ένα κράτος προσκαλεί επί πληρωμή κάποιον ιδιώτη για να αναλάβει την διαχείριση μιας δομής όπως ένα κέντρο κράτησης μεταναστών», σχολίασε και συμπλήρωσε πως «η ανάληψη της διαχείρισης από έναν ιδιώτη αμέσως καθιστά την ευημερία των μεταναστών το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει την εταιρία. Αυτό είναι αναπόφευκτο καθώς μιλάμε απλά για επιχειρείν».
Ήδη η ευημερία των μεταναστών είναι σε κακή κατάσταση, παρά τα 35 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα από την ΕΕ για αυτό τον σκοπό. Τα χρήματα αυτά προορίζονται για την εθελούσια επιστροφή στην χώρα προέλευσης ή για την ενίσχυση προγραμμάτων επανένταξης, όμως τα περισσότερα κατέληξαν στην ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και των κέντρων κράτησης.
Την ίδια στιγμή, όμως, το συμβόλαιο των πολλών εκατομμυρίων ευρώ, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αρκετών εταιριών ασφαλείας, με πρώτη την G4S, η οποία έχει δεχθεί έντονη κριτική για την συμπεριφορά της απέναντι σε κρατούμενους σε αντίστοιχα κέντρα της Βρετανίας. Άλλες εταιρίες που έχουν καταθέσει προσφορά, η προθεσμία για τις οποίες έληγε τον Ιανουάριο, είναι η Mega Sprint Guard, η JCB Security and Facility και τα Swedish Systems Security.