Η αδιαλλαξία της Δημοτικής Αρχής έδιωξε τις παρατάξεις της μειοψηφίας
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Η αποχώρηση αρχικά των δύο συνδυασμών της ελάσσονος και στη συνέχεια της μείζονος μειοψηφίας ήταν το κυριότερο γεγονός της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, όταν και οι τρεις παρατάξεις ζήτησαν να τεθούν ως εκτός ημερήσιας διάταξης η παραχώρηση της έκτασης των 48 στρεμμάτων στον Κορδία στο ΤΑΙΠΕΔ και η αποδόμηση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου με την παρέμβαση του δημάρχου Παν. Νίκα στη λειτουργία του, τον οποίο κατήγγειλαν για άκρατη ψηφοθηρία.
Όπως, άλλωστε, ανέφερε, διαβάζοντας τη σχετική καταγγελία ο κ. Μπρεδήμας, «δε θα καλύψουμε άλλο μια τέτοια πρακτική που προστίθεται στη στάση του απέναντι σε ό,τι δεν ελέγχει το καθεστωτικό σύστημα που έχει εγκαθιδρύσει, που ξεπερνά ακόμη και τα συνηθισμένα όρια και για το λόγο αυτό αποσύρουμε από τη Συντονιστική Επιτροπή του Παντοπωλείου τα τρία άτομα που προτείναμε ως μειοψηφία».
Όμως, το κοινό αίτημα της μειοψηφίας προσέκρουσε στην αδιαλλαξία του δημάρχου Καλαμάτας, Π. Νίκα, ο οποίος υποστήριξε πως θα έπρεπε να υποβληθεί εγγράφως με τις απαιτούμενες υπογραφές και να συμπεριληφθεί ως τακτικό θέμα σε επόμενη συνεδρίαση.
Κι αν οι παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας αποχώρησαν καταγγέλλοντας όσα έγιναν, αυτή της μείζονος μειοψηφίας αποχώρησε λίγο αργότερα, κι αφού είχε προηγηθεί καταγγελία και ερώτηση του Ι. Χριστόπουλου για τις απευθείας αναθέσεις μέσω του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του Δήμου Καλαμάτας.
Ο κ. Χριστόπουλος δήλωσε πως αποχωρεί και δευτερόλεπτα αργότερα ο επικεφαλής της Θόδ. Μπρεδήμας ανακοίνωσε την αποχώρηση όλης της παράταξης, καταγγέλλοντας πως «στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπάρχει δημοκρατία, αλλά φασισμός».
Κορδίας και παρεμβάσεις στο Παντοπωλείο
Ο κ. Μπρεδήμας ζήτησε να τεθεί ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης το ψήφισμα των κατοίκων του Κορδία για την παραχώρηση της έκτασης των 48 στρεμμάτων στο ΤΑΙΠΕΔ, προτείνοντας τη λήψη ψηφίσματος για να δικαιωθούν οι κάτοικοι.
Το αίτημα συνυπόγραψε ο Στ. Μπεχράκης, λέγοντας πως αποτελεί και δική του πρόταση, ενώ πρόσθεσε πως θα πρέπει να συζητηθεί και ζήτημα που έχει προκύψει με τη λειτουργία του Παντοπωλείου, με «σοβαρό χτύπημα του εθελοντισμού και του προσώπου που παρουσίαζε η οργάνωση».
Το αίτημα ενισχύθηκε λίγο αργότερα και μετά την τοποθέτηση του συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κ. Μιχαλόπουλου.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας άρχισε να διαβάζει την καταγγελία για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, αναφέροντας πως «τα τελευταία δύο χρόνια φαίνεται πως αποδομείται. Η φιλοσοφία του επιτηδευμένα διαφοροποιείται και η λειτουργία του, αργά, αλλά σταθερά, αλλάζει. Και δεν εννοούμε προς το καλύτερο.
Όλο και περισσότερο παρατηρείται, ανοιχτά ή καλυμμένα, η παρέμβαση του δημάρχου και των αντιδημάρχων που εμπλέκονται στη λειτουργία του, οι οποίοι τις πιο πολλές φορές βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους.
Με αποκορύφωμα από το Σεπτέμβρη και μετά, οπότε έγινε η ένταξή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και υπογράφηκε σύμβαση συνεργασίας με το ΕΠΕΚΑ. Από τότε, το “Δημοτικό Παντοπωλείο”, όπως επέμενε να λέει προκλητικά ο δήμαρχος, άρχισε να αποκαλείται “Κοινωνικό Παντοπωλείο”. Αλλά αυτό δυστυχώς είναι το μόνο θετικό».
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως ο δήμαρχος όρισε στη Συντονιστική Επιτροπή του Παντοπωλείου άτομα μόνο φιλικά προσκείμενα στο πρόσωπό του, σε αντίθεση με όσα γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας έξω ανθρώπους που προσέφεραν χρόνια με την εργασία και το ήθος τους πολλά στους δικαιούχους και το παντοπωλείο, γεγονός που οδήγησε τη μειοψηφία να προτείνει τους υπόλοιπους τρεις. Πρόσθεσε πως με παρέμβασή του τοποθετήθηκε επικεφαλής συγγενικό πρόσωπο αντιδημάρχου με αρμοδιότητα επί των κοινωνικών θεμάτων σε προεκλογική περίοδο και συνέχισε λέγοντας πως αντικαταστάθηκε η επιτροπή αξιολόγησης που αποτελούνταν κυρίως από εθελοντές και στη νέα συμμετέχουν μόνο τρεις υπάλληλοι και κανείς εθελοντής, ενώ αναρωτήθηκε αν αυτό είναι τυχαίο εν μέσω της εκλογικής περιόδου.
Ο κ. Μπρεδήμας συνέχισε λέγοντας πως μπήκαν ποσοστώσεις στην ένταξη δικαιούχων στο πρόγραμμα εξυπηρέτησης του παντοπωλείου κι αναρωτήθηκε τι σημαίνει αυτό, ενώ σημείωσε ότι από τα πέντε άτομα που προσλήφθηκαν μέσω του ΕΠΕΚΑ και του ΕΣΠΑ για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, μόνο οι δύο απασχολούνται και όχι καθημερινά, χωρίς να είναι γνωστό πού προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι υπόλοιποι.
Πρόσθεσε δε πως πρόσφατα με απαίτηση αντιδημάρχου μετακινήθηκε η μία υπάλληλος από το Παντοπωλείο στα γραφεία του ΕΠΕΚΑ και κατά πληροφορίες του, η υπάλληλος διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι «δεν μπορεί η κα τάδε να κάνει τα ρουσφέτια της μέσω του Παντοπωλείου», ενώ εξέφρασε την απορία αν και με ποια νομοθετική διάταξη μπορεί ένας πολιτικός προϊστάμενος να μετακινεί υπαλλήλους.
Τέλος, ανέφερε πως κυκλοφόρησε έγγραφο με το οποίο γίνονται συστάσεις προς τους εθελοντές για τη συμπεριφορά τους, καθώς και μαθήματα εθελοντισμού, ένα έγγραφο που προσέβαλλε τους εθελοντές, με αποτέλεσμα κάποιοι να αποχωρήσουν πικραμένοι και απογοητευμένοι.
Δεν άφησε περιθώρια ο δήμαρχος
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας δεν άφησε περιθώρια. Απέκλεισε την πιθανότητα συζήτησης εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων και δεν απάντησε στα όσα του καταμαρτυρήθηκαν σχετικά με το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Περιορίστηκε να αναφερθεί στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για τα 48 στρέμματα στον Κορδία και την απόφαση 218/2013, ενώ δε διαφώνησε για την έκδοση ψηφίσματος που θα είχε ως βάση τη συγκεκριμένη απόφαση. Δήλωσε, δε, ότι θα ήταν χαρά του να δει όσες παρατάξεις δεν ψήφισαν τότε, να ψηφίσουν στη χθεσινή συνεδρίαση, στο πλαίσιο της διεκδικητικής απόφασης.