Αθώοι πρώην διοικητής Τροχαίας και τροχονόμοι της Καλαμάτας

Αθώοι πρώην διοικητής  Τροχαίας και τροχονόμοι της Καλαμάτας

Κατηγορούνταν πως έσβηναν και παραποιούσαν κλήσεις του ΚΟΚ
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ο πρώην διοικητής Τροχαίας και δύο αστυνομικοί που έχουν υπηρετήσει στην Τροχαία, καθώς είχαν κατηγορηθεί – κυρίως ο διοικητής – ότι παραποιούσαν στοιχεία σε βεβαιωμένες κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ.
Ο πρώην διοικητής της Τροχαίας εξήγησε στην απολογία του ότι η διόρθωση μιας παράβασης ή η μείωση του διοικητικού προστίμου που επιβάλλεται σε μια παράβαση του ΚΟΚ, εμπίπτει στις αρμοδιότητές του και δεν έκανε καμία παράνομη πράξη.
Οι αιτιάσεις του έγιναν αποδεκτές από το Δικαστήριο και οι δικαστές έκαναν δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως για αθώωση και των τριών κατηγορουμένων.
 
Κατηγορίες
Οι τρεις αστυνομικοί αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης  δια σύνταξης δημοσίου εγγράφου, της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της πρόκλησης σε τέλεση νόθευσης δημοσίου εγγράφου.
Όλα ξεκίνησαν έπειτα από έλεγχο που διενέργησε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας το 2010 στην Τροχαία Καλαμάτας.
Ο πρώην διοικητής της Υπηρεσίας κατηγορήθηκε ότι από το Νοέμβριο του 2007 έως το Μάιο του 2009 είχε επέμβει σε παραβάσεις που είχαν βεβαιωθεί από τροχονόμους και είτε είχε μειώσει το διοικητικό πρόστιμο είτε είχε αλλάξει την παράβαση. Επίσης, ότι με προτροπές, παραινέσεις και πειθώ είχε προκαλέσει την απόφαση για νόθευση δημοσίων εγγράφων και στους δύο συγκατηγορούμενούς του αστυνομικούς, που ήταν τότε υφιστάμενοί του.
 
«Όφειλα να είμαι και ανθρώπινος»
Στην απολογία του, ο πρώην διοικητής της Τροχαίας, συναισθηματικά φορτισμένος, εξήγησε στο Δικαστήριο πως ήταν ο αξιωματικός που έβαλε φραγμό στο σβήσιμο κλήσεων στην Τροχαία και πως επί θητείας του καταγράφηκε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 56%.
Υπογράμμισε πως ένας διοικητής μιας τέτοιας υπηρεσίας πρέπει να είναι και ανθρώπινος και να κατανοεί τις ιδιαιτερότητες και πολύ περισσότερο, να αναγνωρίζει λάθη.
Διευκρίνισε, δε, πως έχει την αρμοδιότητα ακόμα και να καταργήσει ένα πρόστιμο, πόσω μάλλον να το μειώσει, ιδιαίτερα όταν διαπιστώνει πως αυτό μπορεί να είναι εξαντλητικό σε μια οικογένεια που δεν έχει να ταΐσει τα παιδιά της και έτσι να αποκτήσει τη μορφή της συμμόρφωσης και όχι της εξαθλίωσης.
Περιέγραψε περιστατικά, σύμφωνα με τα οποία τροχονόμοι με μικρή εμπειρία βεβαίωναν λάθος παραβάσεις και αυτό, όπως είπε, δεν έπρεπε να το «πληρώσει» ο πολίτης και ήταν λογικό να παρεμβαίνει.
Αργά το μεσημέρι, το Δικαστήριο εξέδωσε την αθωωτική απόφαση, που ήταν ανακουφιστική και για τους τρεις κατηγορούμενους.