Του Ηλία Γιαννόπουλου
«Μομφή» στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας και προσωπικά στο δήμαρχο Κώστα Κόλλια κατατέθηκε, ουσιαστικά, με τις τοποθετήσεις στην πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, με ευθείες βολές για κακή διοίκηση και οικονομική διαχείριση, διάλυση των υπηρεσιών και μπάχαλο στο Δήμο!
Ο, δε, προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να τον καταψηφίζει, ενώ αρνητικά τάχθηκε και ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Καλκαβούρας. Ωστόσο, όταν την ώρα της ψηφοφορίας ο πρόεδρος του Σώματος, Δημήτρης Μπασδάνης, ανέφερε ότι ψηφίζουν για την έγκριση του προϋπολογισμού με το συνοδευτικό ετήσιο πρόγραμμα δράσης, διαφώνησε, καθώς άλλο ήταν το θέμα της ημερήσιας διάταξης και άλλο ετέθη σε ψηφοφορία, και δήλωσε ότι απέχει!
Τον προϋπολογισμό ενέκριναν μόνο οι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης – πλην Καλκαβούρα – εκ των οποίων όμως οι Γιάννης Καλκαβούρας, Γιάννης Μερκούρης, Μαρία Πανουσιοπούλου και Γιάννης Βασιλόπουλος, όπως και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Φιλντίσης, άσκησαν έντονη κριτική στο δήμαρχο για το μοντέλο διοίκησης, την υστέρηση στα έσοδα, την ανοργανωσιά και υπολειτουργία των υπηρεσιών, δίδοντας ψήφο ανοχής και στέλνοντας μήνυμα για αλλαγή νοοτροπίας, λειτουργίας και πολιτικής της Δημοτικής Αρχής.
Ιδιαίτερη απουσία με νόημα ήταν αυτή του Γιάννη Αδρακτά!
Από την αντιπολίτευση οι βολές έπεσαν κατά ριπάς με ευθεία στόχευση στο δήμαρχο και τη διοίκηση που ασκεί, μαζί βεβαίως με τους αιρετούς και αλλά ειδικούς συνεργάτες του, κάνοντας λόγο για «διάλυση», «μπάχαλο», «τελευταίο Δήμο», «Δήμο που δεν έχει βήμα», «βάρβαρο ταξικό περιεχόμενο του προϋπολογισμού», «βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική» κ.ά.
Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε η αναφορά του Θανάση Πετρόπουλου ότι αντιλαμβάνεται τη συζήτηση του προϋπολογισμού ως μία ξεκάθαρη πρόταση μομφής κατά του ίδιου του δημάρχου!
Ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας στην αρχική τοποθέτησή του αναφέρθηκε στους ασφυκτικούς κανόνες που έθεσε το υπουργείο για την σύνταξη του προϋπολογισμού και επανέλαβε αυτό που είχε πει στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ότι είναι λογιστικό κείμενο και όχι πολιτικό. Αναφέρθηκε ακόμη στο Παρατηρητήριο, τον Κόμβο Διαλειτουργικότητας και το Σύμφωνο που υπεγράφη για 3,5 εκατ. ευρώ ανεξόφλητων οφειλών του Δήμου, ενώ παραδέχθηκε την καθυστέρηση στη σύνταξη του προϋπολογισμού. Πρόσθεσε, δε, ότι ο προϋπολογισμός θα συνοδεύεται από τον ετήσιο πρόγραμμα δράσης, την ανακεφαλαίωση, δηλαδή, του Ο.Ε.Υ. και του τεχνικού προγράμματος, που αποτελούν τη βάση του επιχειρησιακού προγράμματος που θα ετοιμάσουν.
Απαντώντας στις επιθέσεις που δέχθηκε και τις βολές για τη διοίκηση και τη λειτουργία του Δήμου – και εκ των έσω –, σφόδρα ενοχλημένος και οργισμένος από την εικόνα της δημοτικής του ομάδας, είπε ότι δε διοικεί μόνος του και πως αν χρειάζεται αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης, θα το δουν και στην παράταξή του και θα το φέρει ο ίδιος για συζήτηση στο Σώμα. Ζήτησε δε όλοι μαζί να προσπαθήσουν να γίνουν καλύτεροι, να παλέψουν για το καλύτερο και να έχουν συναντίληψη της πραγματικότητας. Ο αντιδήμαρχος Ευστάθιος Ανδρινόπουλος είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι λογιστικός αλλά ρεαλιστικός και στόχος είναι η διαχείριση της καθημερινότητας, η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος και οι πληρωμές οφειλών.
Ο εντεταλμένος επί οικονομικών θεμάτων δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Σαμπαζιώτης, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι και λογιστικό και πολιτικό κείμενο, γιατί οι κατευθύνσεις έχουν δοθεί μέσα από το τεχνικό πρόγραμμα, ενώ αναφέρθηκε σε προσπάθειες για αύξηση των εσόδων από εισπράξεις οφειλών.
Παίρνοντας το λόγο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Αν πάρετε τα έσοδα των πρώην Δήμων που απαρτίζουν το νέο Δήμο, είμαστε πολύ πίσω». Επιπλέον, είπε ότι ο Δήμος δεν έχει οργανωμένες υπηρεσίες, δεν ελέγχει, δεν έχει βήμα, ο προϋπολογισμός είναι εν πολλοίς φανταστικός αλλά μικρός και δε φέρνει τίποτα καινούργιο.
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Σαράντος Κουκούμης μίλησε για «βάρβαρο ταξικό περιεχόμενο που μετακυλύει όλα τα βάρη στους δημότες», κατασπατάληση πόρων και απαξίωση των τοπικών συμβουλίων. Όπως είπε: «Ούτε κι αυτός θα εφαρμοστεί, όπως και ο περυσινός».
Ο Γιάννης Καλκαβούρας, αφού άσκησε δριμεία κριτική για τη διοίκηση και την οικονομική διαχείριση, τόνισε: «Δε θεωρώ τον προϋπολογισμό πραγματικό! Υπάρχουν έργα τα οποία δεν είναι καταγεγραμμένα, δεν είναι χρηματοδοτημένα, έχουν γίνει, αλλά δεν έχουν χαρτιά! Τα ξέρετε! Πώς αυτά θα πληρωθούν; Δια της γνωστής μεθόδου; (και έδειξε με το χέρι του τον πλάγιο τρόπο). Άρα, για ποιον προϋπολογισμό συζητάμε;».
Ο Γιάννης Βασιλόπουλος έκανε λόγο για «καθυστέρηση στη σύνταξη του προϋπολογισμού και υστέρηση στα έσοδα. Πρέπει να σταματήσει το αλαλούμ και το ξεχείλωμα και το φαγοπότι, να σταματήσουν οι λογικές του παρελθόντος». Όπως είπε, η θετική του ψήφος δίδεται μόνο για να λειτουργήσει ο Δήμος, στέλνοντας μήνυμα στο δήμαρχο, «αν δε δώσει σαφή δείγματα αλλαγής στον τρόπο δράσης, θα είμαι απέναντι!».
Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Φιλντίσης τόνισε πως «δεν έχουμε οργανώσει το Δήμο. Στην έδρα, δίπλα στο γραφείο του δημάρχου, έπρεπε να είναι η τεχνική και η οικονομική υπηρεσία…».
Η Μαρία Πανουσιοπούλου σημείωσε πως με την υπογραφή του Συμφώνου ο Δήμος καθίσταται Μνημονιακός και αναφέρθηκε στην υστέρηση εσόδων, ενώ ζήτησε από το δήμαρχο να την εξαιρέσει από εντεταλμένη για τα έσοδα!
Ο Σωτήρης Μπακούρος μίλησε για ανοργανωσιά.
Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος σημείωσε πως ο προϋπολογισμός είναι εξόχως πολιτικό κείμενο, αλλά από το 2013 χάνει το πολιτικό του νόημα και μίλησε για γραφειοκρατική διαδικασία.
Ο Γιάννης Κατσαργύρης είπε: «Δυσκολευτήκατε να το συντάξετε, γιατί τον κόβατε και τον ράβατε για να τον ισοσκελίσετε. Υπάρχει η εικόνα της πλήρους διάλυσης».
Ο Γιάννης Δριμής είπε: «Είναι ένας προϋπολογισμός με άσπρα και μαύρα φύλλα για τους δημοτικούς σας εργολάβους και δε θα λύσει προβλήματα» και ρώτησε «εάν τέλειωσαν οι μαύρες ή άσπρες οφειλές προς τους δικούς σας εργολάβους».
Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κατσούλας παρατήρησε: «Ο προϋπολογισμός είναι λογιστικός, που δε βάζουμε τα θέλω, αλλά τα μπορώ μας, και ρεαλιστικός. Φροντίζει για την καθημερινότητα και την οργάνωση των υπηρεσιών».
Ο Κώστας Αγγελόπουλος σημείωσε: «Στο τεχνικό πρόγραμμα έλεγα πως δεν έχετε όραμα, στον προϋπολογισμό λέω ότι δεν έχετε οργάνωση και αποτελεσματικότητα».
Ο Γιάννης Μερκούρης είπε πως «είμαστε με το πρόγραμμα “ισόρροπη ανάπτυξη” και γίναμε ανισόρροπη λειτουργία!».
Ο Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος τόνισε ότι δεν έχει δικαίωμα να μην ψηφίσει τον προϋπολογισμό.
Ο Σωτήρης Τσίγγανος, απευθυνόμενος στην πλειοψηφία και το δήμαρχο, σημείωσε: «Ακούω διαπιστώσεις με μια κραυγή συγκατάβασης» και τόνισε: «Δεν μπορείτε να μας στραγγαλίσετε το πνεύμα μας».
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Θανάση Πετρόπουλου: «Ασχοληθήκαμε με μια κριτική για το πώς διοικείται ο Δήμος Τριφυλίας κι επειδή γνωρίζουμε όλοι ότι – εμείς δεν είμαστε Κοινοβούλιο – δεν προβλέπεται πρόταση μομφής, το δικό μου πολιτικό αισθητήριο, κύριε δήμαρχε, αντιλαμβάνεται τη συζήτηση του προϋπολογισμού σαν μία ξεκάθαρη πρόταση μομφής κατά του προσώπου σας!». Αφού είπε ότι δεν ψηφίζει τον προϋπολογισμό, συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Κόλλια: «Θα παρακαλούσα, λοιπόν, αυτό να το λάβεις σαν ένα μήνυμα απ’ όλες τις πλευρές του “Κοινοβουλίου της Τριφυλίας”, σαν ένα μήνυμα όμως θετικό, όχι αρνητικό, ένα μήνυμα που σου λέει: “άλλαξε τα και άλλαξε τους! Όλα! Αλλιώς παραιτήσου!”».