Ο χρόνος από την εποχή που οι κάτοικοι, κυρίως από τη Βέργα, απειλούσαν θεούς και δαίμονες στο Δημαρχείο, εν όψει της σύνταξης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας, μέχρι την ημέρα που η Δημοτική Αρχή, υπό το βάρος της πίεσης, άσκησε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή του, φαίνεται ότι δεν παρήλθε.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες, από τον αντιδήμαρχο Αθ. Ηλιόπουλο, για την 1η Οκτωβρίου του 2014 ανέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση του Δήμου Καλαμάτας για ακύρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Το σχετικό θέμα είχε οριστεί να συζητηθεί σήμερα 2 Απριλίου, αλλά, ο αρμόδιος εισηγητής δήλωσε κώλυμα, καθ’ ότι δεν είχε ενημερωθεί πλήρως.
Ως γνωστόν, ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ είχε την ευθύνη για τη διαδικασία εκπόνησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, δεν είχε εκφράσει καμία σοβαρή ένσταση για όσα προέβλεπε το σχέδιο που ετοίμασαν οι μελετητές, μέχρι που άρχισαν οι αντιδράσεις από κατοίκους διαφόρων περιοχών που θεωρούν ότι βλάπτονται τα συμφέροντά τους.
Τότε, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προσφύγει στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να ελεγχθεί το σύννομο της διαδικασίας εκπόνησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, παρότι υπεύθυνος για αυτή τη διαδικασία ήταν ο ίδιος ο Δήμος.
Έτσι, το σπουδαιότερο εργαλείο για την ορθολογική και αναπτυξιακή οργάνωση του Δήμου επιδιώκεται να καταργηθεί, για να γίνουν κάποιες αναγκαίες διορθώσεις, σύμφωνα με το σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής.
Για το λόγο αυτό υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσής του, η συζήτηση της οποίας έχει ήδη αναβληθεί μία φορά. Ο Δήμος Καλαμάτας με την προσφυγή του στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ως πρώτο λόγο ακύρωσης ο δήμος προβάλλει την «παράλειψη υποβολής του επίμαχου ΓΠΣ σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης», κάτι που η δικηγόρος τονίζει ότι συνιστά παράβαση του νόμου. Η νομοθεσία, ευρωπαϊκή και εθνική, προβλέπει «τη διενέργεια στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης πριν από την έγκριση σχεδίων και προγραμμάτων, τα οποία ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και αφορούν, μεταξύ άλλων, στον πολεοδομικό ή χωροταξικό σχεδιασμό».
Ο δεύτερος λόγος ακύρωσης του ΓΠΣ, σύμφωνα με τη δικηγόρο του Δήμου, είναι η «μονομερής τροποποίησή του σε ουσιώδεις ρυθμίσεις αυτού, χωρίς αναπομπή στα γνωμοδοτούντα όργανα», κάτι που επίσης συνιστά παράβαση του νόμου. Πρόκειται για αλλαγές των ρυθμίσεων της μελέτης του ΓΠΣ που αφορούν στην περιοχή του ορεινού όγκου και την περιοχή του Μπουρνιά.
Ο Δήμος Καλαμάτας μετά την αίτηση ακύρωσης του ΓΠΣ κατέθεσε και πρόσθετους λόγους για την υποστήριξή της, που αναφέρονται σε σειρά αιτημάτων κατοίκων από διάφορες περιοχές, όπως τη Βέργα, τη Μικρά Μαντίνεια, το Ελαιοχώρι, το Κάτω Καρβέλι, τον Κουταλά, την περιοχή του Νέδοντα κ.ά.
Η δικάσιμος είχε προσδιοριστεί, τελικά, για σήμερα, ωστόσο δόθηκε και νέα αναβολή για τις αρχές Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα θα εκδικαστούν και οι αιτήσεις ακύρωσης πολιτών από διάφορες περιοχές.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη