Γ. Δέδες: «Πρέπει να ανατραπεί κατ’ επειγόντως το κλειστό σύστημα Τατούλη»

Γ. Δέδες: «Πρέπει να ανατραπεί κατ’  επειγόντως το κλειστό σύστημα Τατούλη»

Παρουσία γνωστών στελεχών του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας παρουσίασε χθες ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Δέδες τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου στο νομό, Παναγιώτη Αλευρά, για τη θέση του τοπικού αντιπεριφερειάρχη.
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες από την Καλαμάτα παρευρέθησαν τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ.κ. Αντώνης Γιαννακόπουλος, Κώστας Τσαπόγας, Πότα Δήμιζα, Γρηγόρης Μασούρας, Ανδρέας Κανάκης, Ανδρέας Σαρρής, Σταύρος Στραβόλαιμος, Δήμητρα Ψαρούλη, Γιάννης Χριστόπουλος, Γιώτα Παπαδοπούλου κ.ά.
Ο κ. Δέδες ανέπτυξε τους τέσσερις άξονες στους οποίους βασίζεται το πρόγραμμα του συνδυασμού του «Πελοποννησιακή Συνεργασία», οι οποίοι είναι: Νέο σύστημα διοίκησης. Διεκδικητικό πλαίσιο απέναντι στο κράτος. Νέο δυναμικό πλαίσιο παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της Περιφέρειας. Παρεμβάσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.
Για άλλη μια φορά χαρακτήρισε αλαζονικό, αδιαφανές και αντιδημοκρατικό το σύστημα Τατούλη και άφησε αιχμές για το συνυποψήφιό του Γιάννη Μανώλη, όπως και για τον κ. Τατούλη, ότι στο δικό του συνδυασμό κανείς δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά αυτοδιοικητικοί.
Μάλιστα, σε επισήμανση ότι πλέον είναι αρκετοί οι υποψήφιοι συνδυασμοί για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Δέδες απάντησε ότι αυτό σπάει το «δίπολο» και πως αν δεν υφίστατο το δικό τους σχήμα, υπήρχε τόσο μεγάλη ανάγκη που θα έπρεπε να εφευρεθεί.
Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια, ο κ. Δέδες σημείωσε ότι θα τα ανακοινώσει αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ για τη Μεσσηνία ως υποψήφιοι παρευρέθησαν στη χθεσινή παρουσίαση οι: Γεωργιόπουλος Σάκης ποδοσφαιρικός παράγοντας από το Κοπανάκι, Κουφού Σιμόνα – Αγγελική πολιτικός μηχανικός, Μακρής Στάθης ελεύθερος επαγγελματίας, Σύρνος  Λάζαρος πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου, Φειδάς Θανάσης επόπτης δημόσιας υγείας και Χρονοπούλου Αγγελική, νοσηλεύτρια, πρώην εργαζομένη στο Sprider.
 
Πελοποννησιακή Συνεργασία
Ο κ. Δέδες αναφέρθηκε αρχικά στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», χαρακτηρίζοντάς τον μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, καθώς ήταν η πρώτη απόπειρα να αλλάξει η δομή του κράτους και να ανοίξει το θέμα της ανάπτυξης μέσα από τις Περιφέρειες.
Ωστόσο, παρατήρησε πως η μεταρρύθμιση αυτή έμεινε ανολοκλήρωτη και το Μάιο οι Πελοποννήσιοι πρέπει να αποφασίσουν ποια θα είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά και έξω από το μνημόνιο, με ποια φυσιογνωμία και ποια ταυτότητα.
«Σε αυτό το ερώτημα, η δική μας παράταξη θέλει να απαντήσει, αναδεικνύοντας μια πρόταση διαφορετική από αυτές που μέχρι τώρα υπήρξαν και υπάρχουν. Στην Πελοπόννησο διαμορφώθηκε ένα σύστημα κλειστής εξουσίας, που υποβάθμισε την αιρετή Περιφέρεια σε μακρύ χέρι του κράτους. Ταυτόχρονα, οι νέες προτάσεις που προσπαθούν να αναδειχθούν στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι προσπάθειες καταγραφής κομματικών δυνάμεων ή καταγραφής μιας λογικής που μετατρέπει τις εκλογές σε μια δημοψηφισματικού χαρακτήρα αναμέτρηση. Εμάς η αντίληψή μας είναι άλλη. Είμαστε μια ομάδα στελεχών που έχουμε πρώτα απ’ όλα μια επαγγελματική, κοινωνική, προσωπική και πολιτική διαδρομή, αλλά και ταυτόχρονα μια βαριά θητεία στους χώρους της Αυτοδιοίκησης. Αυτό που μας ενώνει, πέρα από ιδεολογικές καταβολές ή πολιτικές προσεγγίσεις, είναι η διάθεση να προσφέρουμε για τον τόπο μας και η δυνατότητα να γνωρίζουμε τα προβλήματα του τόπου μας, γιατί τα βιώνουμε κι όχι γιατί τα διαβάζουμε στις εφημερίδες ή τα βλέπουμε στην τηλεόραση. Είμαστε άνθρωποι που ζουν και εργάζονται εδώ, έχουμε τις οικογένειές μας εδώ και συνενωνόμαστε σε ένα ευρύ μέτωπο δυνάμεων για να πάρουμε την ανάπτυξη της Πελοποννήσου στα χέρια μας. Και γι’ αυτό ο τίτλος του συνδυασμού μας είναι Πελοποννησιακή Συνεργασία», υπογράμμισε ο κ. Δέδες.
 
«Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί»
Ακολούθως ανέφερε ότι απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, τις υγιείς δυνάμεις του τόπου  και όχι σε κόμματα, ενώ ανέπτυξε τους τέσσερις άξονες, επικεντρώνοντας στο νέο σύστημα διοίκησης και επισημαίνοντας ότι εκείνο του κ.Τατούλη ήταν κλειστό, υπερσυγκεντρωτικό, αλαζονικό, αδιαφανές και αντιδημοκρατικό, το οποίο πρέπει κατ’ επειγόντως να ανατραπεί.
Μίλησε δε για ανοικτή διακυβέρνηση με συμμετοχή του πολίτη σε όλα τα επίπεδα των αποφάσεων.
Από την πλευρά του, ο κ. Αλευράς, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Μεσσηνία, μίλησε για μια νέα αρχή, λέγοντας πως η παράταξή τους με εφαρμόσιμο πρόγραμμα μπορεί να οικοδομήσει μια Πελοπόννησο που θα δίνει προοπτική και όραμα στους πολίτες, όπου επίκεντρο θα είναι ο πολίτης, θα προετοιμασθεί η περιοχή για τη μετά – μνημονιακή εποχή και θα είναι μια ισότιμη Περιφέρεια.
Απαντώντας ο κ. Δέδες σε ερωτήσεις, για τη θητεία του ως αντιπεριφερειάρχης του κ. Τατούλη, είπε ότι οι «4» που αντέδρασαν δεν υπηρέτησαν το σύστημα εξουσίας, αλλά τις ανάγκες των πολιτών και πως η διαφοροποίησή τους ήταν σχεδόν από την αρχή. Αναφέρθηκε σε περιστατικά, όπως η αντιμετώπιση του πρώην γραμματέα Αποκεντρωμένης Τάσου Αποστολόπουλου και του πρώην αντιπεριφερειάρχη Χρ. Μαλαπάνη, αλλά και στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στo Costa Navarino, η οποία είπε πως στοίχισε 200.000 ευρώ. Μάλιστα, ανέφερε πως δε διαφοροποιήθηκαν νωρίτερα, διότι υπήρχε εντολή από το  λαό να λειτουργήσει ένας νέος θεσμός σε μια από τις χειρότερες περιόδους. «Δεν μπορείς να φυγομαχήσεις και να λιποτακτήσεις, όταν μόλις σου έδωσαν τέτοια εντολή. Οδηγηθήκαμε στη ρήξη, όταν παραβιάστηκαν βασικές κόκκινες γραμμές», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αυτός ήταν ο δύσκολος δρόμος, διότι ο εύκολος ήταν να παραμείνουν στην παράταξη του κ. Τατούλη, να διαπραγματευτούν και να διατηρήσουν θέση και αξιώματα.
«Κανείς από εμάς δεν είναι επαγγελματικό στέλεχος ή επαγγελματίας της πολιτικής και κανείς από εμάς δε θέλει να γίνει, κι αυτό είναι μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με στελέχη υπολοίπων παρατάξεων ή άλλους υποψήφιους περιφερειάρχες», πρόσθεσε.
Τέλος, για το θέμα των σκουπιδιών, επισήμανε ότι με βάση το ΠΕΣΔΑ η λύση των μονάδων ως γενική κατεύθυνση μπορεί να δώσει απάντηση στο θέμα των απορριμμάτων, όμως το θέμα της χωροθέτησης είναι ανοικτό για όπου υπήρξαν αντιδράσεις και πρέπει να εξετασθούν εναλλακτικές λύσεις. Έθεσε δε ζητήματα που δεν έχουν ξεκαθαρισθεί, όπως το κόστος διαχείρισης, καθώς δεν έχει ξεκαθαρισθεί η τιμή του τόνου, το εγγυημένο ελάχιστο τονάζ για το οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία και κρίνεται μεγάλο.

Της Βίκυς Βετουλάκη