Τα «εκλογο-θα» του Παναγιώτη Νίκα
Ο υποψήφιος δήμαρχος είπε ότι έφερε «τα πάνω- κάτω» με το έργο του, αλλά μοίρασε και υποσχέσεις
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
Η αφήγηση του δημάρχου και εκ νέου υποψηφίου, Π. Νίκα, για το έργο της Δημοτικής Αρχής τα προηγούμενα χρόνια περιλαμβάνει μόνο πετυχημένες παρεμβάσεις και έργα που έδωσαν προστιθέμενη αξία στο Δήμο Καλαμάτας.
Όμως, φαίνεται ότι οκτώ χρόνια δεν ήταν αρκετά για την «Πρωτοβουλία» να ολοκληρώσει το έργο της. Γι’ αυτό χθες στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού ο Παναγιώτης Νίκας ζήτησε μία ακόμη εντολή από τους δημότες, για να ολοκληρωθεί το έργο που ξεκίνησε το 2007.
Ο δήμαρχος ξεκίνησε την ομιλία του με ευχαριστίες στο μητροπολίτη και τους δημότες για τη στήριξη που πρόσφεραν στο έργο της Δημοτικής Αρχής, αν και οι συνθήκες ήταν πρωτόγνωρες, με τη φτώχεια και τη δυστυχία να κυριαρχεί σε αρκετά σπίτια.
Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε ο κ. Νίκας, «τα καταφέραμε. Και τη δυστυχία να απαλύνουμε. Και έργα να κάνουμε, κυρίως με απόλυτη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Πρώτη προτεραιότητά μας ήταν η στήριξη της φτώχειας και η απάλυνση της δυστυχίας. Η βοήθεια στον αδύναμο συνάνθρωπο, στον άνθρωπο της ανάγκης.
Υπενθυμίζω: Δημοτικό Εστιατόριο, δεκατιανό για τους φτωχούς μαθητές, δημοτικοί λαχανόκηποι, δημοτικό παντοπωλείο, δημοτικό φαρμακείο και ιατρείο».
Παράλληλα με την πρόνοια για το δημότη, η Δημοτική Αρχή κατάφερε να κάνει και μεγάλα, όπως τα χαρακτήρισε, έργα στην πόλη. Απαριθμώντας τα ο κ. Νίκας ανέφερε: Αναπλάσεις Ιστορικού Κέντρου, ανακατασκευή κεντρικής πλατείας, ανάπλαση Φαρών και Πλάτωνος, νέο Δημαρχείο, Μέγαρο Χορού.
Συμπλήρωσε δε ότι «η πόλη απαλλάσσεται από τον αμίαντο μέσα στο 2014, με νέους αγωγούς ύδρευσης μήκους 90 χιλιομέτρων. Τονίζω ότι το Ασπρόχωμα απαλλάσσεται από τις οσμές με τον πλήρη εκσυγχρονισμό του Βιολογικού Καθαρισμού. Και ότι τα έργα της ΔΕΥΑΚ στην Καλαμάτα και τα διαμερίσματα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.
Παρά την οικονομική κρίση και τη μείωση των πόρων, δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα έγιναν στις γειτονιές και τα διαμερίσματα από μια Δημοτική Αρχή και ένα δήμαρχο που μεταφέρει το Δημαρχείο από το κέντρο στη Δυτική Γειτονιά».
Ο κ. Νίκας συνέχισε απαριθμώντας τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν επί δημαρχοντίας του, αλλά και τα έργα για τη βελτίωση και αύξηση των αθλητικών χώρων, για το κτίσιμο νέων σχολικών μονάδων, για την τουριστική ανάπτυξη.
Για το επίμαχο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είπε ότι «είμαστε ο μόνος Δήμος που διαχειριζόμαστε μόνοι μας τα σκουπίδια μας και χρειάσθηκε πολύς αγώνας γι’ αυτό. Πρώτοι και στην ανακύκλωση με πρωτοπόρα τη νεολαία μας, στην οποία αφιερώνουμε και το βραβείο που έλαβε ο Δήμος Καλαμάτας για την ανακύκλωση».
Τέλος, συμπλήρωσε ότι αγωνίστηκε να μη χάσει η πόλη υποδομές λόγω κρίσης, όπως ο περιμετρικός, και η επαναλειτουργία του στρατοπέδου. «Κι όλα αυτά, με το Δήμο οικονομικά βιώσιμο, νοικοκυρεμένο και με πλεόνασμα 6,5 εκατ. ευρώ, με τους υπαλλήλους πληρωμένους στην ώρα τους και τους εργολάβους και προμηθευτές χωρίς εκκρεμότητες», συμπλήρωσε.
Κλείνοντας ζήτησε την ψήφο των δημοτών, για να ολοκληρωθούν μια σειρά από έργα, όπως: εκσυγχρονισμός της παραλιακής ζώνης, με εκτεταμένες αναπλάσεις από τη Μικρή Μαντίνεια μέχρι τον Πάμισο, παρεμβάσεις στην Ηρώων και την Αύρας, στα «Ουζάκια», για να κατασκευασθούν οι αγωγοί ομβρίων από τη Θουρία μέχρι το Νέδοντα και νότια της Ευριπίδου, για να γίνει η Καλαμάτα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.
Να σημειώσουμε ότι χθες δόθηκαν ακόμα δύο ονόματα υποψηφίων για το κεντρικό ψηφοδέλτιο. Πρόκειται για τους Τάσο Στρούμπο, ηλεκτρολόγο- μηχανολόγο και Ευαγγελία Κονταξή, οικονομολόγο.