Αρκετοί ήταν αυτοί που “στοιχιμάτιζαν” ότι η αρχική δήλωση του Μιχάλη Αντωνόπουλου για κάθοδό του, ως επικεφαλής συνδυασμού, στις εκλογές για το δήμο Καλαμάτας, δεν θα είχε συνέχεια. Ο ίδιος, όμως, φαίνεται ότι έχει διαφορετική άποψη. Αφού πέρασε ένα 20ήμερο περίπου συζητήσεων με διάφορες παρατάξεις και κόμματα, κατέληξε να ηγηθεί της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών”, διεκδικώντας, έτσι με τη σειρά του, την ψήφο των δημοτών.
Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου σε αίθουσα του ξενοδοχείου Rex, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του και σημείωσε ότι μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα ανακοινώσει και τα περισσότερα ονόματα του ψηφοδελτίου του. Πάντως, στη χθεσινή του παρουσίαση αναλώθηκε περισσότερο, ασκώντας κριτική στο έργο της δημοτικής αρχής, την οποία κατηγόρησε για έλλειψη δημοκρατικής λειτουργίας, αλλά και απουσία βασικών έργων υποδομής, κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας της.
Όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, “δεν συμβιβαζόμαστε με την θλιβερή πραγματικότητα και δεν θέλουμε το αύριο να είναι μια επανάληψη του σήμερα.
Πολλοί από εμάς θεωρούν ότι για όλα αυτά υπεύθυνο είναι το κράτος και όλοι αυτοί που κυβερνάνε αυτόν τον τόπο. Ξεχνάμε όμως ότι την χώρα την έβαλαν στο μνημόνιο οι πολιτικές που ακολούθησαν εκατοντάδες δήμοι στην Ελλάδα πριν και μετά τον Καλλικράτη, όπου έγιναν και οι τελικές συγχωνεύσεις.
Αν αναλογισθούμε ότι ένα νέο δημαρχείο το οποίο δε γίνεται από τα θεμέλια κοστίζει το λιγότερο 7 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και ένα Μέγαρο Χορού έχει κοστίσει άλλες τόσες δεκάδες εκατομμύρια και δεν μπορεί σήμερα να λειτουργήσει, έχουμε μια πλήρη εικόνα γιατί οδηγηθήκαμε μέχρι εδώ.
Το όραμα μας για την αυτοδιοίκηση έχει μέτρο και προτείνει βιώσιμες λύσεις χωρίς να χρεώνουμε της επόμενες γενιές. Αν συνεχίσουμε με τα ίδια και τους ίδιους δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Θα πάνε χαμένες οι θυσίες των δημοτών και η πόλη μας θα γίνει μια φτωχούπολη που θα περιμένει τις λευκές νύχτες και κάποιο καρναβάλι για να ανασάνει οικονομικά. Από τη μία συνάπτουμε δάνεια και από την άλλη γινόμαστε επαίτες για να κάνουμε έργα βιτρίνας”.
Οι δύο βασικοί πυλώνες του προγράμματός του είναι, κατ’ αρχήν, η ουσιαστική ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και του αγροδιατροφικού τομέα. “Ενημέρωση παραγωγών, νέων αγροτών για τις καινούργιες καλλιέργειες, τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, οργάνωσης και προώθησης των παραγόμενων προϊόντων. Πιστεύουμε ότι ενισχύοντας το γεωργικό εισόδημα δημιουργούμε προϋποθέσεις για συγκράτηση του παραγωγικού πληθυσμού στον τόπο του. Ειδικότερα για το ελαιόλαδο, που αποτελεί το βασικό αγροτικό προϊόν της περιοχής μας, είναι αναγκαίο να υπάρξει ειδικός σχεδιασμός”, είπε.
Ένας ακόμα σημαντικός τομέας είναι η ανάπτυξη του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, ο οποίος δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα για την Καλαμάτα.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη