Ανοχύρωτος κινδυνεύει να μείνει ο παιδικός πληθυσμός στη Μεσσηνία μπροστά στη μεγάλη απειλή που λέγεται φυματίωση, αν συνεχισθεί η φειδωλή εκ μέρους του κράτους παροχή αντιφυματικών εμβολίων στην αρμόδια Διεύθυνση Υγείας.
Το αντιφυματικό εμβόλιο είναι το μοναδικό που παραμένει αποκλειστικά «στα χέρια» του κράτους και δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο. Κατά συνέπεια, ακόμα κι αν θέλει κάποιος γονέας, δεν μπορεί να το προμηθευτεί.
Τα τελευταία χρόνια η χορήγησή του έχει μειωθεί δραματικά, ενώ μόνο για φέτος από τα 3.500 εμβόλια που ζητήθηκαν για τη Μεσσηνία (προκειμένου να καλυφθούν και οι ελλείψεις των προηγούμενων ετών), στάλθηκαν συνολικά μόνο 1.150.
Η λίστα αναμονής για εμβολιασμό παιδιών είναι μεγάλη και είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να καλυφθεί από Νοέμβριο, καθώς οι συγκεκριμένοι εμβολιασμοί σταματούν στις 30 Απριλίου, διότι απαγορεύεται να γίνονται καλοκαιρινούς μήνες.
Ευτυχώς τα στατιστικά στοιχεία για τα λοιμώδη νοσήματα στο νομό μας την τελευταία 5ετία δεν εμφανίζουν αύξηση, ούτε κάποιο ανησυχητικό σημάδι.
Λοιμώδη νοσήματα
Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά φυματίωσης, σε επίπεδο νομού, το 2009 καταγράφηκαν 13, 20 το 2010, 14 το 2011, 17 το 2012, 12 το 2013 και 6 τους πρώτους μήνες του 2014. Από αυτά, μόνο το 2011 καταγράφηκαν δύο με αδενίτιδα σε μικρά παιδιά (τσιγγανάκια). Όλα τα υπόλοιπα αφορούν, κυρίως, μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους.
Περιστατικά μηνιγγίτιδας, η οποία προσβάλλει κυρίως παιδιά, είχαμε ένα το 2009, πέντε το 2010, ένα το 2011, δύο το 2012 και τρία το 2013.
Σε ό,τι αφορά περιστατικά ηπατίτιδας Α΄, το 2009 καταγράφηκαν 23 κρούσματα, καθώς υπήρξε ένα συγκεκριμένο περιστατικό με τσιγγανάκια σε σχολείο στην Αγία Τριάδα. Τρία κρούσματα καταγράφηκαν το 2011, ενώ κανένα κρούσμα δεν καταγράφηκε το 2010, το 2012 και το 2013.
Φειδωλή χορήγηση
Όπως προαναφέραμε, η χορήγηση εμβολίων από το κράτος στις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας είναι πλέον φειδωλή. Όχι μόνο στα εμβόλια που κυκλοφορούν στο εμπόριο και μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί, αλλά και στο αντιφυματικό που χορηγείται μόνο από το κράτος.
Οι Διευθύνσεις Υγείας εξακολουθούν να μην έχουν εμβόλια για ανασφάλιστους, ενώ την 1η Απριλίου εστάλησαν 300 αντιφυματικά εμβόλια. Είχαν σταλεί πάλι στις 10 Οκτωβρίου άλλα 850 για ολόκληρο το Νομό Μεσσηνίας.
Οι εμβολιασμοί για φυματίωση μπορούν να γίνουν μόνο από Νοέμβριο έως τέλος Απριλίου.
Το αντιφυματικό εμβόλιο γίνεται στα παιδιά της Α΄ Δημοτικού, όμως λόγω της έλλειψης τα τελευταία 3 χρόνια δεν καλύπτονται όλοι οι μαθητές, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν ανεμβολίαστα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Το εμβόλιο μπορεί να γίνει μόνο σε παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω.
Οι υπηρεσίες προσπαθούν να καλύψουν και αυτά τα παιδιά, όμως η διάθεση αντιφυματικών εμβολίων εξακολουθεί να είναι μικρή σε σχέση με τις ανάγκες.
Φέτος, με την έναρξη της περιόδου, για τις ανάγκες όλης της Μεσσηνίας ζητήθηκαν άνω των 3.500 εμβολίων, όμως στάλθηκαν μόνο 1.150.
Αυτή τη στιγμή στη λίστα της Διεύθυνσης Υγείας Μεσσηνίας για να κάνουν το εμβόλιο είναι περίπου 500 άτομα, τα οποία θα πρέπει να περιμένουν τη νέα περίοδο από το Νοέμβριο και ανάλογα πάντα με το πόσα νέα εμβόλια θα σταλούν.
Φυσικά, υπάρχουν μεγάλα ζητήματα και με τα υπόλοιπα εμβόλια, τα οποία, επίσης, έχουν έλλειψη και δεν είναι λόγω του κόστους τους εύκολα προσβάσιμα σε όλο τον πληθυσμό.