Με κυματοθραύστες η προστασία των ακτών στην Αίπεια

Με κυματοθραύστες η προστασία των ακτών στην Αίπεια

Εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σχέδιο Αντιδιαβρωτικής Προστασίας Παραλίας Δήμων Μεθώνης – Αίπειας στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Μεσσήνης και πρόκειται για έργο πολύ σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή και την προστασία της.
 
Έντονη διάβρωση
Η παραλία της Αίπειας (όπου και η περιοχή των έργων), στα δυτικά παράλια του Μεσσηνιακού κόλπου, οριοθετείται από την εκβολή του Έπη στα νότια και την εκβολή του ρέματος Ακόνια στα βόρεια. Η παραλία διαχωρίζεται από το λιμενίσκο του Αγίου Ανδρέα σε δύο διακριτά τμήματα. Το ένα, το βόρειο (οριοθετείται από το λιμενίσκο του Αγίου Ανδρέα στα νότια και την εκβολή του ρέματος Ακόνια στα βόρεια), με μήκος 1,50 χλμ., και το άλλο, το νότιο, (οριοθετείται από τον ποταμό Έπη στα νότια και το λιμενίσκο του Αγίου Ανδρέα στα βόρεια), που έχει μήκος 500 μέτρων περίπου.
Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει πρόβλημα διάβρωσης πριν από την κατασκευή του λιμενίσκου, το οποίο έγινε εντονότερο μετά την κατασκευή του προσήνεμου μόλου τη δεκαετία του 1950. Σήμερα, μετά και την ολοκλήρωση των έργων βελτίωσης του λιμενίσκου το 2002, εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα της διάβρωσης.
Στο βόρειο τμήμα παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της διάβρωσης και ιδιαίτερα στα βόρεια του λιμενίσκου έμπροσθεν των ξενοδοχειακών καταλυμάτων και σε μήκος περίπου 250 μέτρων. Στο υπόλοιπο τμήμα της ακτής, προς τα βόρεια, η διάβρωση προχωρά με πιο αργούς ρυθμούς.
Στη νότια περιοχή παρουσιάζεται έντονο το φαινόμενο της διάβρωσης προ της εκβολής του ρέματος Έπη σε μήκος 300 μέτρων προς τα βόρεια. Στο υπόλοιπο τμήμα της ακτής και προς το λιμενίσκο παρατηρείται μικρή απόθεση ιζήματος. Η μείωση του εύρους της ακτής θέτει σε κίνδυνο τις παραλιακές ιδιοκτησίες, στις οποίες παρατηρούνται πλημμύρες σε περιόδους έντονης θαλασσοταραχής.
 
Έργα προστασίας
Σκοπός του έργου είναι η λήψη μέτρων για την αναστροφή του διαβρωτικού μηχανισμού, ώστε, αφενός, να προστατευτούν οι ιδιοκτησίες και, αφετέρου, να αποτραπεί η δημιουργία πλήθους αυθαίρετων έργων (τόσο στο νότιο όσο και στο βόρειο τμήμα έχουν κατασκευαστεί αυθαίρετα έργα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης).
Τα έργα στα οποία αναφέρεται η μελέτη αφορούν στην κατασκευή του ακόλουθου συστήματος, που αποτελείται από:
-Τρεις ύφαλους κυματοθραύστες (κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας)
-Έναν έξαλο πρόβολο (πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας)
-Την ενίσχυση του υφιστάμενου προβόλου στη ρίζα του προσήνεμου μόλου του λιμενίσκου του Αγίου Ανδρέα.
-Την ενίσχυση βραχώδους ύφαλου.

Της Βίκυς Βετουλάκη